Magazin

Anilogue 2016: Re: retró – Kétbalkezesek

anilogue_2016_ketbalkezesek_pat_es_mat_2A csehszlovák mesefilm-sorozatok méltán voltak a kedvencek között gyerekkorunkban. Sőt, manapság is divatosak. A Kisvakond, a Rumcájsz na meg persze a Bob és Bobek után ott volt (és van) a sorban a Kétbalkezesek (eredeti címén Pat és Mat), a két sapkás ezermester is.

A nagysikerű mesesorozat a ’70-es években készült – a 2016-os Anilogue fesztiválon pedig egészestés filmben szerencsétlenkednek szimpatikus hőseink. Az igényes bábfilmstílus maradt a régi, a témák pedig újak – de persze itt is ugyanaz a lényeg, vagyis hogy a két jóbarát minden egyes barkácsmegoldása egyre rosszabbul sül el, de aztán mégis kikerekedik valami jó a bénázásukból

Ami feltűnő, hogy a film mennyire meg akarja lovagolni a retró-hullámot. Persze, már maga az „újrázás”, a film is ennek köszönheti a létét. De az egészestés film kerettörténete is egy retró metapoén: hőseink régi filmtekercseket találnak a padláson, és ezeket levetítve fűződik össze a 10 rövid történet. Még egy hurok a retró-hullámvasúton, hogy ezúttal kifejezetten régiesíteni akarták a környezetet is. Ha emlékeim nem csalnak, a hetvenes évekbeli sorozat az akkori kifejezetten modern „kockaházakban” játszódott. A mostani film színhelyei pedig mintha visszanyúlnának az időben: régi parasztháznak tűnik az épület, amiben a két főszereplő lakik és tör-zúz, rombol épít és barkácsol.

Igaz, a legtöbb probléma kifejezetten mai technikára meg ház körüli teendőre vonatkozik. Hol volt a hetvenes években laminált parketta meg mosogatógép? Egyszóval a mai gyerekeknek is ismerősek lehetnek a történetek központját jelentő eszközök és megoldásra váró feladatok – még ha a környezet meg a használt szerszámok esetleg nem is mondanak nekik sokat.

anilogue_2016_ketbalkezesek_pat_es_mat_1

Ugyanakkor az a kérdés nem hagy nyugodni, hogy mit gondolnak a filmtekercsekről, amiknek előkerülésével és megnézésével foglalják keretbe az alkotók a szkeccseket? Sejtik-e egyáltalán, mire valók? Hiszen manapság a mozgóképek megnézése tableten, telefonon, számítógépen, esetleg tévén történik – vajon mond-e nekik valamit az az eszköz, amivel egy fehér, kifeszített vászonra (!) vetítenek valami furcsa kerek izében tárolt szalagokat?

Persze, ez szintén nyilván egy metapoén az alkotók részéről – és, mint látszik, sok ilyen van a Kétbalkezesekben. Ezen felül pedig persze a megszokott, ügyeskedéssel-barkácsolással-bénázással kapcsolatos humor is jelen van – szóval azok a felnőttek, akik küzdöttek már hasonló problémákkal mint a történetekben Pat és Mat, önmagukon is nevethetnek, még ha adott esetben egészen másképp bénáztak is, mint ők. Ráadásul a felnőtt nézők értékelik a retrót is – a gyerekeknek pedig marad az igényes, szép animáció, a sok csetlés-botlás, meg a példaadó barátság a főszereplők között.

Avatar

Pásztor Balázs

Pásztor Balázs újságíró, szerkesztő, tanár, édesapa. A kamera túloldalán is előfordul – ismeretterjesztő és dokumentumfilmek készítésébe kóstolt bele. Az okos és többrétegű filmeket kedveli, de a humor is fontos számára – a filmekben és az életben is.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A szuperhősök már ezerszer megmentették a világot a moziban. Mi a helyzet a tévével?

A VLOGtekercs ebben a hónapban a képregényadaptációk közül azokkal foglalkozik, amik nem a mozit célozzák. A tévében és a streaming-szolgáltatókon sorra érkeznek azok a képregényfeldolgozások amik valamilyen módon különlegesek, ráadásul nem csak saját kategóriájukban. A szuperhősök már meghódították a teljes popkultúrát, beleértve a kiképernyőt is, most megmutatjuk, hogyan!

Műsorvezető: Németh Míra

Szöveg: Vida László

Vágó: Nagy Tibor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya