Magazin

Animációs filmklub a Kinoban

Ha az animációs filmeket nem csak esti mesének teszed be, hanem szeretnéd a kulisszák mögé látva minél inkább szakmai szemmel nézni a dolgokat, a KEDD – KINO animációs filmklub holnapi programját ki ne hagyd! Ráadásul ingyenes!

A KINO mozi és a KEDD animációs stúdió közös szervezésében a mai napon 16:00 órakor veszi kezdetét az a december elejéig tartó vetítéssorozat, melynek során az érdeklődők hétről hétre az animációs film más-más területeibe nyerhetnek betekintést. Az első alkalommal a hagyományos rajzanimáció kerül a boncasztalra, Rófusz Ferenc személyében pedig a szakma egyik legkiválóbb, Oscar-díjas alkotója lesz a délután meghívott beszélgetőpartnere.

A válogatás durván az elmúlt ötven év rajzfilmterméséből szemezget Macskássy Gyulától Tóth Pajáig, a Pannónia Filmstúdiótól a világhíres National Film Board of Canadáig, cannes-i Aranypálmától az Akadémia díjáig bezárólag. A délután folyamán az ilyen-olyan felületre, papírra, rajztáblára, cellre vetett vonalakból a legkülönfélébb alakok gazdag arzenálja fog megelevenedni, a sorból pedig természetesen az Oscarral jutalmazott A légy sem maradhat ki.

Érdekel, miért és hogyan veszik fel kockánként az animációs filmet? Nem tudod, mit csinál a trükkoperatőr? A délután folyamán többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphatsz, érdemes tehát a vetítést követően is a helyeken maradni, a türelmetleneknek pedig addig is itt egy kis ízelítő a délutáni programból:

Zsély Csilla

2007 szeptemberétől koptatom az ELTE-BTK filmes tanszékének padjait, és mint minden rendes bölcsész, én is igyekszem mindig (legalább) két lábbal a föld felett járni. Habár a filmezés gyakorlati oldala mindig is jobban foglalkoztatott (az amatőr filmkezdeményezéseket mostanra már szerencsére leváltották a kiforrottabb művek), 2009 őszén egy szép napon mégis az írásra adtam a fejem, és megpályáztam egy helyet az akkor épp munkaerő-frissítésen munkálkodó Filmtekercsnél. Azt pedig, hogy a filmezés és az arról való írás milyen békésen megfér egymás mellett, mi sem bizonyítja jobban, minthogy újabban már szorgosan igyekszem elsajátítani a sajtóakkreditációk minden csínját-bínját, mint a fesztivál rovat vezetője.

Filmek: Az animációs filmek iránti már-már beteges rajongásom talán életem első moziélményére, a Toy Story 1996-os megtekintésére vezethető vissza, a forma iránti lelkesedésem azóta töretlen, és újabban egy animációs blog elindításához vezetett. Egyébként nagyjából mindenevő vagyok, bár szívszaggató melodrámák, kaszabolós horrorok és zombifilmek kerüljenek. Abszolút kedvencként Tim Burtont említeném, A majmok bolygója kivételével.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com