Magazin

Arab tavasz az Urániában – Indul a 2! Frankofón Filmnapok

Ma este Nadine Labaki És most merre? című filmjével nyit a 2! Frankofón Filmnapok, amelynek keretében 11 ország 23 filmjéből válogathatunk öt hosszú héten át Budapesten és öt vidéki nagyvárosban. A filmek országos moziforgalmazásban aligha lesznek elérhetők a későbbiekben – és ez csak egy indok a sok közül, amiért megéri legalább egy filmre jegyet váltanunk a bőséges kínálatból.

 Az először tavaly megrendezett Frankofón Filmnapok sikere után a Budapesti Francia Intézet érthető okokból döntött a folytatás mellett, a cél pedig idén is ugyanaz maradt: a frankofón filmművészet gazdagságát bemutatni különböző filmes műfajokon és a legtehetségesebb rendezők alkotásain keresztül. A mustra meghatározó részét képviselik a dokumentumfilmek, a valós történeteken alapuló játék-, és animációs filmek a jelen történéseiről, különösképp az arab tavaszról. Az afrikai kontinensen 2011-ben zajlott megmozdulások arra ösztönözték a szervezőket, hogy kiemelt figyelmet szenteljenek a régió mozgóképes alkotásainak, amelyek a politikai változások előszeleként vagy éppen a helyszínről jelentve tanúskodnak az ott történtekről.

Az Arab Tavasz szekció egy tunéziai és hat egyiptomi filmen keresztül igyekszik bemutatni a forradalom kibontakozását a két országban, külön figyelmet szentelve Khaled Youssef egyiptomi rendezőnek, akinek négy filmjét (Káosz, Talán majd egyszer, Chahata boltja, Amar keze) is műsorra tűzik. A vetítések mellett ráadásul a közönség személyesen is találkozhat az alkotóval, hiszen az idei Frankofón egyik meghívott vendége lesz.

A Filmnapok programjának összeállításában az a fontos szempont sem maradt figyelmen kívül, hogy a filmek lehetőleg nemzetközi fesztiválokra beválogatott friss alkotások legyenek, így láthatjuk többek között a tíz Oscarra jelölt The Artist – A némafilmest, az Avét vagy a Bordélyházat; de megismerhetjük a frankofón rendezők új generációját is Sébastien Pilote (Az eladó), Saint Pierre Yameogo (Bayira, a haza) és Pascal Rabate (Kapás van) személyében. A Különleges vetítések keretében az Esti mesék c. francia 3D-s animációs film és a meglepetés film tartogatatnak izgalmas pillanatokat a nézők számára.

A 2! Frankofón Filmnapok részletes programja itt található, este találkozunk az Urániában!

A rendezvény további helyszínei:

Budapest február 23 – március 2. (Uránia Nemzeti Filmszínház, Rákóczi út 21.)
Szeged március 3–7. (Belvárosi Mozi, Vaszy Viktor tér 3.)
Szolnok március 9–12. (Tisza Mozi, Templom út 4.)
Debrecen március 15–18. (Apolló Mozi, Miklós u. 1.)
Pécs március 21–25. (Apolló Mozi, Perczel M. u. 22.)
Miskolc március 29–31. (Művészetek Háza, Rákóczi út 5.)

 

Avatar

Zsély Csilla

2007 szeptemberétől koptatom az ELTE-BTK filmes tanszékének padjait, és mint minden rendes bölcsész, én is igyekszem mindig (legalább) két lábbal a föld felett járni. Habár a filmezés gyakorlati oldala mindig is jobban foglalkoztatott (az amatőr filmkezdeményezéseket mostanra már szerencsére leváltották a kiforrottabb művek), 2009 őszén egy szép napon mégis az írásra adtam a fejem, és megpályáztam egy helyet az akkor épp munkaerő-frissítésen munkálkodó Filmtekercsnél. Azt pedig, hogy a filmezés és az arról való írás milyen békésen megfér egymás mellett, mi sem bizonyítja jobban, minthogy újabban már szorgosan igyekszem elsajátítani a sajtóakkreditációk minden csínját-bínját, mint a fesztivál rovat vezetője.

Filmek: Az animációs filmek iránti már-már beteges rajongásom talán életem első moziélményére, a Toy Story 1996-os megtekintésére vezethető vissza, a forma iránti lelkesedésem azóta töretlen, és újabban egy animációs blog elindításához vezetett. Egyébként nagyjából mindenevő vagyok, bár szívszaggató melodrámák, kaszabolós horrorok és zombifilmek kerüljenek. Abszolút kedvencként Tim Burtont említeném, A majmok bolygója kivételével.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A szuperhősök már ezerszer megmentették a világot a moziban. Mi a helyzet a tévével?

A VLOGtekercs ebben a hónapban a képregényadaptációk közül azokkal foglalkozik, amik nem a mozit célozzák. A tévében és a streaming-szolgáltatókon sorra érkeznek azok a képregényfeldolgozások amik valamilyen módon különlegesek, ráadásul nem csak saját kategóriájukban. A szuperhősök már meghódították a teljes popkultúrát, beleértve a kiképernyőt is, most megmutatjuk, hogyan!

Műsorvezető: Németh Míra

Szöveg: Vida László

Vágó: Nagy Tibor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya