Magazin

Avatar filmzene

Az Avatar filmzenéje pontosan lemásolja a film erényeit és gyöngéit: egyedi világ máshonnan századjára lemásolt részletekkel, közhelyek csodába csomagolva.

James Horner szerzett néhány világhírt elérő filmzenét: hozzá fűződik az Apollo 13 és a Titanic is. Emellett mégis a legvitatottabb élvonalbeli zeneszerző. Vádolják önmaga folyamatos másolásával, megújulásra képtelenséggel. Kétségtelen, hogy az Avatar zenéje hasonlít korábbi nagy műveire: még a film közben, az eseményekbe belemerülve is akad pillanat, amikor a Titanic egy dallama világosan felismerhető – valósággal kiszúrja az ember fülét, ez pedig öreg hiba egy igényes zeneszerzőtől. Én mégis ellenkezek azokkal, akik önmaga plagizálása miatt fújnak James Hornerre. Az Avatar bőven eléggé eredeti ahhoz, hogy a kicsendülő másolatokat és a sokadszor eljátszott stílust megbocsáthassuk.

Véleményed van a cikkről vagy a filmről? Írd meg nekünk kommentben!

Tegye föl a kezét, aki szerint az Avatar filmzene nem eleveníti meg a Pandorát! Biztos vagyok benne, hogy senki keze sem lendült fel a képernyő előtt: a zene szuggesztív erejét nem szokták vitatni. (Ha mégis, kommentelni lehet.) Az ismerős vadember-motívumokból, és ezek kontrasztjaként lágy, hollywoodi-klasszikus témákból építkező zene egyes részei ugyan beillenének más filmbe is – ez indiánosba, az szerelmesbe, amaz meg háborúsba –, de együtt sikerül összetéveszthetetlen és maradandó hatást elérniük. Nem véletlenül emeltem ki James Horner életművéből a Titanicot és az Apollo 13-at: ezek a zenék a moziba csak alkalmanként járó közönség emlékezetébe is beivódtak, és van egy-két korosztály, amelyik tévedhetetlenül felismeri őket. Az Avatar is ilyen, ez pedig eltörli minden hibáját. Senkit sem szokott érdekelni a halhatatlanok esendősége, nagyon helyesen.

Az első szám, ahol felcsendül az Avatar egyetlen igazán önálló témája, a „Jake Enters His Avatar World”, amely alatt Jake belép az avatárjába és évek óta először képes futni. A téma kevésszer kerül elő a későbbiekben; James Horner talán jobban tette volna, ha kihasználja a benne rejlő potenciált. Ennek is híján maguk az egyes számok nehezen különböztethetők meg. A „Becoming One With The People – Becoming One With Neytiri” címűben felcsendül az „I See You”-ban is domináló szerelmi téma, a „Gathering All The Na’vi Clans for Battle” pedig tartalmaz egy az egészből igen kilógó, ám annál szebb katonai sort. Külön említést érdemel még az „I See You” is. A dalt alighanem olyan sikernek szánták, mint amekkora a „My Heart Goes On” lett Celine Diontól vagy a „May It Be” Enyától. A szándék nem teljesült, de azért a dalnak meg kell adnunk, amit megérdemel: kivételesen szép, érzékletes szám, méltó az album egészéhez. A többit azonban ömlesztve érdemes csak tárgyalni.

Ahogy kezdtem: az Avatar filmzenéje pontosan lemásolja a film erényeit és gyöngéit, egyedi világot nyújt máshonnan századjára lemásolt részletekkel. Közhelyeket csodába csomagolva. „Kit érdekel” jellegű elemeket, amiktől végül csak leesik az állunk. A frusztrált és gonosz magyar fórumokon nagy fene divat lett szidni a filmet, és bizonyos körökben talán a zenét is, de ezek az alkotások megállnak az utálkozók rohama előtt.

Avatar [Soundtrack], 2009. (Fox Music / Atlantic Records)

1.    You Don’t Dream in Cryo
2.    Jake Enters His Avatar World
3.    Pure Spirits of The Forest
4.    The Bioluminescense of The Night
5.    Becoming One With The People – Becoming One With Neytiri
6.    Climbing Up Iknimaya – The Path to Heaven
7.    Jake’s First Flight
8.    Scorched Earth
9.    Quaritch
10.    The Destruction of Hometree
11.    Shutting Down Grace’s Lab
12.    Gathering All The Na’vi Clans for Battle
13.    War
14.    I See You (Theme From Avatar)
15.    Into the Na’vi World (Bonus)

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!

Podcast

Hirdetés

Hirdetés