Magazin

Hedonista száműzetés – Martin Booth: Az amerikai

A bérgyilkosok élete nem csak játék és mese, s olybá tűnik, hogy a fegyverkovácsoké sem. Martin Booth regényének idősödő főhőse mégis e vágyálmot fürkészi a zöldellő Appenninek egy eldugott városkájában.

martin_booth_az_amerikai_bookAnton Corbijn mozgóképes adaptációjának és az Athenaeum Kiadó figyelmességének hála már kis hazánkban is kézbe vehető Martin Booth regénye, Az amerikai. A mű eredeti címe – Egy magának való úriember – némileg árulkodóbb annak vezérfonalát illetően: egy zárkózott férfi szokatlan önvallomását foglalja magába.

Signor Farfalla egy olasz kisváros rejtélyes amerikai lakója. Titokzatosságát azonban nem közéleti szereplésében, hanem a múltját és kilétét fedő információk hiányában érdemes keresni. A férfi valójában egy profi fegyverkovács, aki világpolitikát befolyásoló merényletek kivitelezésében segédkezik, s ezúttal az Appenninek történelmi hangulatú vidékén húzta meg magát. Csakhogy a természeti csodák csendje és a hétköznapi élet könnyedsége túlságosan is magukkal ragadják a festés álcája mögé bújó bűnözőt. Úgy dönt, egy utolsó munka után e megszentelt tájon vonul vissza, azonban egy gyanús alak felbukkanása igencsak megnehezíti terveit.

Martin Booth meglepetésre korántsem az akcióra koncentrál: a macska-egér játszma izgalmáról ugyan nem felejtkezik meg, azonban egy valamirevaló tűzpárbajt csak a végkifejlet csattanójához kovácsol össze. Ez a modorosság pedig könnyen megoszthatja az olvasókat, hiszen egy gengsztertől inkább mozgalmas, a menekülést és a rajtaütéseket variáló élettörténetet várunk életfilozófiájának fejtegetése helyett. Az egyes szám első személyben írt cselekményben mégis az utóbbi tényező dominál, s ezúttal a minőség is a beavatás részleteiben rejlik. Miközben Signor Farfalla egyaránt felfedi múltjának meghatározó emlékeit és munkájának precíziós elemeit, realista attitűdjével is szembesít minket. Plébános barátjával folytatott szellemes viták révén fejti ki politikáról és történelemről vallott kiábrándult, illetve a vallásról megfogalmazott ateista nézeteit, s még a halál méltóságán is elmereng. Életfilozófiájának másik oldalát azonban a hedonizmus határozza meg, így a könnyű borok, pikáns ételek és az igéző szépségek élvezetéből – egy jobb sorsra érdemes prostituálttal a középpontban – is komoly adagot kínál.

Az amerikai különleges olvasmány. Bár cselekménye fordulatokat is takar, mégis a Signor Farfalla gondolataiból áradó intelligencia és élettapasztalat a fő élményfokozó összetevője, amelyen csak a helyszínek részletgazdag leírásának túlzásai és a fordítást nélkülöző olasz nyelvleckék tudnak tompítani.

Martin Booth: Az amerikai – Egy magának való úriember
Athenaeum 2000 Kiadó, 2010

Kiss Tamás

Kiss Tamás a Filmtekercs szerkesztője. Gimnáziumi tanárként mozgóképkultúra és médiaismeret, illetve történelem tárgyakat oktat. Rajong a western, a horror és a gettófilm műfajáért, valamint Brian De Palma és Sidney Lumet munkásságáért.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com