Magazin

Az amerikai botrány – egy poszt a szelfik Oscarjáról

Sergő AndrásIdén annyira egyértelműnek tűntek már messziről is az Oscar-kategóriák, hogy a szervezők megpróbáltak biztosra menni a meghökkentéssel. A szelfik díjátadója idén a szokásosnál is kevésbé szólt a díjakról.

Sergő András írása.

Minél több Oscar-díjátadáson vagyok túl, annál inkább tartom kitapinthatónak az egyes díjazottak mögött húzódó kommunikációs szándékokat. Egyre kevésbé lepődöm meg, és merem ezt leírni, mert talán senki más nem lepődött meg azon, hogy díjakba csomagolva jelzi az akadémia törekvését a kulturális sokszínűségre és a fiatalok felé való nyitásra.

Mert Justin Bieber szerencsére még csak fotókat posztol Instagramjára régi-új barátnője csinos és Oscar-kompatibilis ruhájáról, de az már ugye teljesen természetes, hogy Emma Watson, leánykori nevén Hermione díjat ad át, a férfi színész kategóriák díjazottjai pedig ennek a folyamatnak betetőzései. Mert ugye senki nem gondolja komolyan, hogy Matthew McConaughey, mint a szerelempáfrány tulajdonosa, díjat kaphatott volna a Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt főszerepéért, vagy hogy Jared Leto kevésbé adta volna jól a pofonokat a Harcosok klubja szereplőjeként. Csak változnak az idők.

Mint ahogy a kulturális sokszínűség is évek óta olyan kulcsa a díjátadónak és a díjaknak egyaránt, amely idén afro-amerikai drámában, latin-amerikai rendező hét díjat nyert sci-fijében érte el tetőpontját. Sci-fi hét Oscart!

ellendegeneres_selfie

Persze valójában nincs is ezzel semmi gond. A filmek nagyszerűségéhez, a szereplők tökéletességéhez nem fér semmi kétség, mint ahogy ahhoz sem, hogy a világ legbefolyásosabb filmszövetsége azt és úgy kommunikálja, amit és ahogy szeretne. Éppenséggel a varázsát fogja elveszíteni, hiszen némi túlzással megtippelhetnénk a 2015-ös jelölteket, díjazottakat.

Tudják hát a szervezők is, mindent be kell vetni ahhoz, hogy valami újdonság is kerüljön azért a történésekbe. Mert persze ezek az apró kiegészítő trükkök is az első pillanatban hatnak a meglepetés erejével, a másodikban már többé-kevésbé pontos számításokat is végezhetünk arról, mekkora erővel vannak ezek az események a különböző közösségi hálózatokra. És amíg az amerikai pizzéria Twitter posztja egy jó időben, jó helyen érkező spontán ötlet volt (ellentétben nyilván a „pizzarendeléssel”), addig Ellen DeGeneres spontán szelfije már ismét csak nélkülözte a meglepetéseket. A világ hirtelen leghíresebb szelfijéből egy óvatlan werkfotóval a világ legötletesebb termékelhelyezése lett: mert amíg DeGeneres a show alatt végig iPhone-jával játszott, addig A Gigafotót már egy jól elhelyezett Samsung tette halhatatlanná.

Nem baj, jövőre már beszélhetünk filmekről is. Kezdhetjük a tippelést!

Avatar

Sergő Z. András

Sergő Z. András alapító, főszerkesztő-helyettes. Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film követője. Kedvencei a dokuk, a kamaradarabok, sport- és valláspolitika. [email protected]

Add Comment

Click here to post a comment

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya