Magazin

Az egyik szeme sír, a másik nevet – Robin Williams portré

jo_reggelt_vietnam_robinPontosan egy éve hagyott magunkra minket a színész, akit a legtöbben vígjátékokból ismernek. Robin Williams azonban sokkal több egyszerű nevettetőnél: egész életművével az önmagunkba és másba vetett hit és remény fontosságát hangsúlyozta.

Szerintem a legszomorúbb emberek mindent megtesznek azért, hogy boldoggá tegyék a többieket, ugyanis ők tudják, milyen érzés teljesen értéktelennek lenni és nem akarják, hogy bárki más hasonlóan érezze magát”. Robin Williams egész életét annak szentelte, hogy a humor segítségével vidámságot és reményt nyújtson a rászorulóknak. Filmjei tökéletesen leképezik a fenti idézetben foglalt életfilozófiát: Williams legjobb szerepeiben olyan karakterek bőrébe bújik, akik önmagukról megfeledkezve, minden lehetséges eszközt felhasználva dolgoznak azon, hogy reményt és vidámságot vigyenek olyan helyekre, ahol ezek ismeretlen fogalmak. A cikkben három jellegzetes karaktertípust fogok bemutatni az életmű sarkalatos darabjaival.

 

„Néha, amikor veszítesz, akkor győzöl” – Chris Nielsen

A Jó reggelt Vietnám! rögtön egy ilyen helyre kalauzol el bennünket: 1964-ben járunk Saigonban, ahol a DJ-ként tevékenykedő Adrian Cronauer nem hajlandó az amerikai hadsereg propaganda gépezetének fogaskereke lenni, aki felettesei által cenzúrázott híreket olvas be a vietnámi háborúról, majd polkát játszik a rádióban. Éjfekete humorral, közvetlen stílusban parodizálja a hadsereget és a vietnámi beavatkozást, ám ellenállása nem öncélú: Cronauer elsősorban a frontvonalon szolgáló katonákat kívánja szórakoztatni és megnevettetni annak érdekében, hogy elviselhetőbb legyen számukra a háború. Csakúgy, mint az ebbe a kategóriába eső karakterei, Cronauer is elbukik a rendszerrel szembeni harcban: a film végére elküldik munkahelyéről, azonban működése idejére képes mosolyt csalni a halálba menetelő katonák arcára.

Williams hasonló szélmalomharcot folytatott két évvel később a Holt költők társaságában is. John Keating egy végtelenül konzervatív iskola irodalomtanára, aki a diákokat egyenrangú félként kezelve tanítja meg az önálló gondolkodásra és az élet szeretetére. Keatingnek semmi esélye nincs az évtizedek alatt megmerevedett szabályok (tanterv, oktatási filozófia) átírására, azonban néhány pillanatra képes felszabadítani a fiúkat a rájuk kényszerített szolgai szerepből. Humora, közvetlensége és az élet szépségének végtelen csodálata örökké mutatni fogja az utat a diákoknak. Williams azonban itt sem kerülheti el sorsát: filozófiája közvetett hatásaként az egyik diák öngyilkosságot követ el, amiért Keatinget meghurcolják és menesztik.robin_williams_holt_koltok

Valahol már John Keating sorsa is azt a kérdést pedzegette, amit az igaz történet alapján készült Ébredések főhőse, Malcolm Sayer egyértelműen feltesz: van-e értelme a boldogságnak és szabadságnak, hogyha előbb vagy utóbb úgyis elveszítjük? Malcolm kutatóorvos, akinek hosszas küzdelem árán egy speciális gyógyszer segítségével sikerül felébresztenie azokat a betegeket, akik évtizedekkel ezelőtt szoborszerű pózba merevedtek egy ritka és gyógyíthatatlan betegség hatására. Malcolm dacolva a kórházzal és a többi orvos szkepticizmusával, teljes erejével azon dolgozik, hogy az ébredés tartós maradjon és minél több élményt nyújtson a betegeknek. A gyógyszer azonban néhány hét után hatását veszti és az élményekben gazdag időszakot ismételten felváltja a katatón állapot, amit Malcolm nagyon nehezen tud feldolgozni és saját kudarcaként él meg. A film végére azonban rájön, hogy ez a szemvillanásnyi boldog időszak is többet ér, mint egy egész élet nélküle.

Talán egyetlen szerepében sem koncentrálódik olyan erővel a remény életmentő ereje, mint a Hazudós Jakab esetében. Williams egy gettóba zárt zsidót alakít a második világháború viharában, akiről az a téves információ terjed el a gettó lakói között, hogy van egy rádiója, amellyel képes fogni a szövetségesek rádióadását. Jakobnak napról-napra elő kell állnia az álhírekkel, annak érdekében, hogy társaiban fenntartsa a hitet és a reményt, hogy a szövetséges győzelem már közel van. Jakobot a film végén elpusztítja a náci rendszer, azonban mártírhalálával és a remény elültetett magjaival társait képes megmenteni a halál torkából. Jakob csakúgy, mint Cronauer egy rádió segítségével nyújt kapaszkodót a rászorulóknak, ám ő maga tudja jól, hogy az általa kínált remény csak ideiglenes kapaszkodó (a katonák Vietnámban meg fognak halni, míg a zsidók nagy részére is pusztulás vár).

AWAKENINGS, Robin Williams, 1990, (c) Columbia

 

„A betegek döbbentettek rá arra, hogy ha segítek rajtuk, akkor képes vagyok megfeledkezni a saját problémáimról” – Patch Adams

A Williams által megformált karakterek másik jellegzetessége, hogy miközben mások problémájának megoldásán és életének jobbá tételén fáradozik, közben szörnyű emlékeket kell elfojtania magában. Ezen figurái képesek túllépni múltjukon és önfeláldozó segítségnyújtásuk nem jár együtt sorsszerű bukással.

Karrierje egyetlen Oscar-díjas szerepében, a Good Will Huntingban egy pszichológust alakít, aki azt a feladatot kapja, hogy segítse egy árvaházban nevelkedett, senkit nem tisztelő fiatal zseninek a társadalomba integrálódását. Sean Maguire képtelen feldolgozni felesége halálát, emléke mindenhova elkíséri, azonban a férfinak mégis önbizalmat és kiegyensúlyozottságot kell kifelé sugároznia annak érdekében, hogy segíthessen páciensein. Folyamatos harc és konfrontáció árán jut el oda, hogy sikerül Will válláról levenni azt a terhet, amit gyermekkora óta cipel. Előző karaktereivel összehasonlítva Sean a film végére irányba állítja a fiút, ami az ő életét is helyes mederbe tereli.good_will_hunting

Az Ébredésekhez hasonlóan a Patch Adams is igaz történetet dolgoz fel: egy orvosnak elege lesz a kórházi rendszer személytelenségéből és profitközpontúságából, ezért úgy dönt, létrehoz egy alternatív kórházat, ahová olyan betegek is mehetnek, akiknek nincsen biztosításuk. Patch karaktere tökéletesen illeszkedik a sorba: depresszióját és öngyilkossági kísérletét maga mögött hagyva Williams képes új célt találni életének, mégpedig a rászorulók fájdalmának enyhítését humor és nevetés által.

Nagyon ötletesen forgatja ki a megszokott Williams karaktert a Csodás álmok jönnek című alkotás. A színész itt is egy orvost alakít, aki éppen egy közlekedési baleset sérültjét látja el, amikor őt is halálra gázolják. Chris Nielsen halála után a mennybe kerül, azonban felesége nem tudja elviselni férje elvesztését, és öngyilkosságot követ el, amivel rögtön pokolra jut. Chris mindenáron vissza akarja szerezni feleségét, ezért alászáll a pokolra, hogy kimentse onnan. A film vizualitásában és hangulatában is Michael Gondry legjobb alkotásait idézi, érzékenyen és alaposan mutatja be szeretteink elvesztésének fájdalmát, illetve ennek feldolgozását. Chris minden követ megmozgat, hogy segítsen feleségén, még az örök kárhozatot is vállalja érte, és ez az önfeláldozás hozza el végül mindkettejük számára a felszabadulást.

robin_williams_patch_adams

„Amikor elkezdtem kitalálni azokat a dolgokat, majdnem én is elhittem őket”- Jakob Heym

Robin Williams eddig vizsgált filmjeiben minden karakter arra teszi fel életét, hogy másoknak teremtsen reményből és humorból egy biztonságos, szeretettel teli világot, azonban több olyan alakítása is akad, ahol ezt a világot önmagának kell létrehoznia. Legyen szó humoros családi filmről (Mrs. Doubtfire – Apa csak egy van), éjsötét thrillerről (Sötétkamra) vagy keserédes drámáról (A halászkirály legendája) Williams mindegyik szerepében egy látszat világot épít fel magának, ahová elmenekülhet valódi élete és problémái elől.

A Mrs. Doubtfire – Apa csak egy van főhőse, Dan Hillard egy éretlen, felelőtlen apa, akitől megvonják gyermekei láthatási jogát, mire a férfi őrült tervet eszel ki: házvezetőnőnek adja ki magát, hogy továbbra is családjával maradhasson. Az álca és az általa felépített világ nyugalmat és örömet hoz Dannek, aki a felvett szerep által képes felnőni, felelősséget vállalni és visszaszerezni családját.

Nem ennyire szerencsés Sy Perrish a Sötétkamra főhőse, aki egy gyerekkori trauma miatt képtelen normális emberi kapcsolatokat kialakítani, mégis nap mint nap szembesülnie kell magányával és boldogtalanságával, ugyanis egy nagyáruház fényképész osztályán dolgozik, ahol harmóniában élő családok képeit hívja elő. Sy úgy próbál elmenekülni magánya elől, hogy kedvenc családjának képeiből saját magának is eltesz egy példányt, és úgy tesz, mintha ez az ő családja lenne. Ez a látszatvilág csak ideiglenesen hoz megnyugvást, ugyanis Sy egyre jobban be akar férkőzni a család életébe, egyre több figyelemre és elismerésre vágyik, és ez gondosan felépített világának az összeomlását hozza magával.robin_williams_halaszkiraly_legendaja

Williams második Oscar-jelölését egy hasonló karakter megformálásért kapta A halászkirály legendája című Terry Gilliam filmben. Parry feleségét brutálisan meggyilkolja egy ámokfutó, amit a férfi képtelen feldolgozni, ezért egy fantáziavilágot kreál magának, ahol egy hős lovag szerepében a Szent Grál megszerzését tűzi ki célul. Hiába veszítette el mindenét és él hajléktalanként, eltorzult valóságérzékelése miatt egy kissé bogaras, ám életigenlő és boldog ember benyomását kelti, egészen addig, amíg szörnyű látomásai elkezdik emlékeztetni arra, hogy valamit mélyen elfojt magában.

Robin Williams egyik szeme mindig boldogságtól csillogott, a másikban azonban vigasztalhatatlan szomorúság lakott. Egész életében azon dolgozott, hogy az elsővel lássa és láttassa a világot, azonban egy évvel ezelőtt végleg kihunyt belőle a fény, amely eddig irányt mutatott nekünk.

Dunai Marcell

Dunai Marcell a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi tanulmányok szakán végzett, jelenleg szakirányú továbbképzését végzi mentálhigiénés segítő szakember szakon. A ráckeresztúri Fiatalkorúak Drogterápiás Otthonában dolgozik terápiás munkatársként: munkájából kifolyólag vonzza a függőségek pszichológiája, a felépülés folyamata és az ennek tükrében megjelenő emberi kapcsolatok filmes reprezentációi.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés