Magazin

Az elmaradt hét eleji programajánló

A hét első felében a programajánló rovására az EuShortssal voltunk elfoglalva, mától pedig az egész Filmtekercs az Anilogue-on pörög majd, a kettő között azonban szakítottunk egy kis időt, és szétnéztünk néhány filmes esemény között.

Kezdjük rögtön az EuShortsot felváltó, este startoló Anilogue-gal: Magyarország legnagyobb, éves szinten megrendezésre kerülő nemzetközi animációs filmfesztiválja A rabbi macskája 3D-s vetítésével veszi kezdetét 19 órától az Uránia Dísztermében, a hét további részében pedig itt válogathatunk az animációs programokból.

A magyarhangya a héten két különleges programot hozott össze az Odeonba: péntek este a Le Coollal karöltve két meg nem értett zenei korszakról szóló film kerül vászonra, a generációk közötti megértés elősegítése érdekében. A legendás zenei témájú Extázis filmek vetítése és a köréjük épített rendezvény részletes programja az esemény facebook eventjén olvasható. Annyit azért még hozzátennénk, hogy az estét a kombijegyet vásárlók egy, a filmek hangulatához passzoló Corvintetős Extázis Rewind bulival zárhatják – csak úgy, ingyen, ajándékba.

Szombaton este 6 órától egyedülálló módon Az én Amerikám, a Magyarországról Ausztráliába elszármazott magyar filmkészítő, Hegedüs Péter rendező munkáját hozzák el nekünk a hangyások. Hegedüs Amerikához fűződő benyomásaiból, viszonyából kiindulva készített dokumentumfilmet Amerika hatásáról a világpolitikára és a világ lakosainak hétköznapjaira. Ennek keretében bejárta a fél világot, s Iránban, Kínában, Szomáliában kutatta, hogy az emberek életét, hétköznapjait hogyan határozza meg a világ egyetlen szuperhatalma.

A filmklubok programjai a hét második felében a következőképp alakulnak:

SZERDA

18:00 Északi szél skandináv filmklub: Szappanopera (Odeon)
20:00 Funzine – Odeon Film Club: Isztambul (Odeon)
20:00 magyarhangya filmklub: Attenberg (Vízraktér)

CSÜTÖRTÖK

18:30 Louis Malle Filmklub: Csinos kislány (Ráday Könyvesház)
18:45 Godot Filmklub: Szappanoperett (Moha Café)
20:00 Bergman Filmklub: Persona (Tabán)
23:00 Éjszakai Lények: Cloverfield (Odeon)

PÉNTEK

20:00 Svédasztal: Esküvő után (Tabán)

Avatar

Zsély Csilla

2007 szeptemberétől koptatom az ELTE-BTK filmes tanszékének padjait, és mint minden rendes bölcsész, én is igyekszem mindig (legalább) két lábbal a föld felett járni. Habár a filmezés gyakorlati oldala mindig is jobban foglalkoztatott (az amatőr filmkezdeményezéseket mostanra már szerencsére leváltották a kiforrottabb művek), 2009 őszén egy szép napon mégis az írásra adtam a fejem, és megpályáztam egy helyet az akkor épp munkaerő-frissítésen munkálkodó Filmtekercsnél. Azt pedig, hogy a filmezés és az arról való írás milyen békésen megfér egymás mellett, mi sem bizonyítja jobban, minthogy újabban már szorgosan igyekszem elsajátítani a sajtóakkreditációk minden csínját-bínját, mint a fesztivál rovat vezetője.

Filmek: Az animációs filmek iránti már-már beteges rajongásom talán életem első moziélményére, a Toy Story 1996-os megtekintésére vezethető vissza, a forma iránti lelkesedésem azóta töretlen, és újabban egy animációs blog elindításához vezetett. Egyébként nagyjából mindenevő vagyok, bár szívszaggató melodrámák, kaszabolós horrorok és zombifilmek kerüljenek. Abszolút kedvencként Tim Burtont említeném, A majmok bolygója kivételével.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A melodráma igenis több a túlcsorduló érzelmektől. Viszont ehhez vajon az kell, hogy a szerelem beteljesületlen maradjon?

A VLOGtekercs ehavi adásában Spike Jonze A nő és Marc Webb 500 nap nyár című filmjei kerülnek terítékre. Bemutatjuk, hogy a melodráma (minden felszínes vélemény ellenére) nem feltétlenül süpped középszerűségbe. A két film összehasonlításával kiütköznek a műfajban rejlő lehetőségek, valamint az is, hogy azon túl miben újítanak az alkotók.

Műsorvezetők: Énekes Gábor
Szöveg: Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya