Magazin

Az ember, aki nincs is – Colin Firth életrajz

Aki a király hangján szólt – ez az alcíme annak az életrajzi regénynek, amelyet Colin Firthről írt Sandro Moretti, az olaszok Návai Anikója, aki mind jobban ismeri az amerikai sztárokat (még ha angol is), de leginkább fényképezkedni szeret velük. Aki nem kívánja megkedvelni VI. György király mai megfelelőjét, most ne olvasson tovább!

Persze ne legyünk rosszindulatúak, hiszen ismert, pláne elismert színészekről olvasni jó dolog, belénk van kódolva a való világ. Colin Firth ugye ismert színész, már 20 éve is az volt, amikor a BBC úgy döntött, hatrészes minisorozatban dolgozza föl Jane Austin Büszkeség és balítélet című klasszikusát. Innen persze mind nagyobb és nagyobb szerepek és sikerek jöttek: Az angol beteg, Szerelmes Shakespeare vagy az olyan igazán colinfirthes mozik, mint a Bridget Jones, az Igazából szerelem és – mi más – A király beszéde. Elismert színész is, gondolom, rajongói levelek ezrei, de ez mindegy is, ha idővel – bár a sikerfilmekhez képest kicsit későn is – megjön a BAFTA és Oscar-bácsi is. Egy egyedülálló férfi, A király beszéde – lám, a jó színész a rossz filmből is díjjal jön ki.

Ismert és elismert színészről tehát mindenki szívesen olvas, pláne ha az a könyv tele van kulisszatitkokkal. Ez Sandro Moretti könyvének legnagyobb erénye, és persze az életrajzi regények, interjúkötetek hatalmas előnye a többiekkel szemben: meg kell nyomni egy gombot az alanyon (reméljük, beszédes!), és mondhatja, melyik forgatáson mi történt. Hogyan lehet jól verekedni Hugh Granttel (Bridget Jones naplója), vagy hogy milyen forgatni Meryl Streeppel (Mamma Mia) vagy Geoffrey Rush-sal (A király beszéde).

Colin Firth eleve népszerű, de aki eddig nem foglalkozott volna vele, vagy nem ismerné őt filmjein keresztül, most az is elkezd vele foglalkozni. Talán ez Sandro Moretti könyvének leginkább zavaró pontja. Annyi szépet és jót olvastunk, hogy ilyen már nincs is. Egy férfi, aki ezerarcú, mégis mindig ugyanaz; aki gazdag, mégis a legszegényebb. A jóképű, sármos (fiatalnak azért már annyira nem fiatal), aki mindenben azt hozza, amit várunk tőle. Hölgyeim, ez egy igazi férfi könyve; csak Önökre vár!

Avatar

Sergő Z. András

Sergő Z. András alapító, főszerkesztő-helyettes. Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film követője. Kedvencei a dokuk, a kamaradarabok, sport- és valláspolitika. [email protected]

Add Comment

Click here to post a comment

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya