Magazin

Mediawave 2013: Az Erőd velünk van április 30-tól május 4-ig

MediawaveÖt nap izgalmas együttlét vár azokra, akik elmennek a komáromi Monostori Erődbe április 30. és május 4. között a huszonharmadik alkalommal megrendezett Mediavawe Nemzetközi Film és Zenei Együttlétre. A szándékosan nem fesztiválnak hívott program célja a közösségteremtés, amelyben filmvetítések és koncertek is segítenek a résztvevőknek. Mozgóképes szempontból a szervezők gondoskodtak arról, hogy senki se csalódjon, 89 külföldi és 76 magyar filmet szedtek össze a mozifanatikusok legnagyobb örömére.

Öt játékfilm, huszonnyolc kisjátékfilm, huszonkét animációs film, tizenegy kísérleti-, huszonegy dokumentum és négy zenei film – rendkívül sűrű programmal készült idén a Mediawave. Ráadásul a tavaly még romos, idén már csak koros Monostori Erődben tartott együttléten a felsorolt filmek csak a nemzetközi filmprogram részei, ha hozzávesszük a magyar filmeket, akkor már 165 film bemutatójáról beszélhetünk.

A verseny így hát rendkívül erősnek ígérkezik, ezért idén az egyes zsűrikben a szokásos két fő helyett hárman lesznek, a nőiséget körüljáró tematika miatt két nő-egy férfi arányban. A játék- és kisjátékfilm zsűrijét Iliana Kiatnova bolgár színésznő, Kafka Jaworska, a Tofifest lengyel igazgatónője és Durst György producer alkotja. A zenei filmek ítészei között a földöntúli hangú cseh Iva Bittovát, valamint Grencsó Istvánt és Lakatos Mónikát találjuk, a dokumentum-, animációs- és kísérleti filmek zsűrijében pedig a szerb Boris Mitic dokumentumfilm-rendező, a brit Vera Neubauer animációs filmdirektor és a román Radu Igazság foglal helyet.

A legizgalmasabbnak a nemzetközi nagyjátékfilmes szekció ígérkezik (mindent elmond a hazai filmgyártás állapotáról, hogy ennek nincs magyar megfelelője). Az öt film kilenc országot fed le, Kínától Franciaországig. A Távol-Keletről érkezik a Here, Then (Itt, akkor), Mao Mao legújabb alkotása, amely átfogó társadalmi képet ad napjaink legújabb szuperhatalmának óriási ellentmondásairól: a falusiak életének ellehetetlenedéséről, a városlakók elmagányosodásáról. A Baikonur (Bajkonur) rendezője a német Veit Helmer, témája pedig a kazah sztyeppék világa. A korábbi Mediawave-győztes rendező új filmje ezúttal egy szovjet űrrepülőtéren játszódik. A lett Picas (Pizzák) főszereplői a régiónk fiatalságáról szól: egy pizzázóban dolgoznak, álmaikban Oxfordban tanulnak, miközben a valóságban még a normalitást, az átlagosságot sem engedi nekik az élet. Tudor Giurgiu Despre oameni si melci (Csigák és emberek) című filmje a román újhullámos filmgyártás legújabb gyöngyszemének tekinthető, témája pedig a kapitalizmus megjelenése Romániában 1992-ben. Jessica Woodworth és Peter Brosens filmje viszont akár az idei évről is szólhatna: a mű egy francia faluról szól, ahol rejtélyes dolog történik az egyik évben, amikor egyszerűen nem köszönt be a tavasz – soha már.

A filmeken kívül a Mediawave-en számos koncert is lesz, zenél az egyik zsűritag, Iva Bittová, valamint szólóban és a Tóth Vitkor Tercettel is fellép az amerikai Leena Conquest – az énekesnő és a banda közös lemezre is készül. Specialitás lesz az egész rendezvényt átszövő moldovai csángó lakodalom, amely a nyitónapon indul lánykéréssel. A kapcsolatteremtés érdekében pedig csere-bere piaccal is készülnek a szervezők. További információt itt találtok.

Avatar

Tóth Nándor Tamás

Tóth Nándor Tamás külpolitikai és kulturális újságíró volt. A kettő metszetéből alakult ki filmes specializációja: a politikai témájú és a társadalmi változásokat feldolgozó filmek, valamint a Mediterrán-térség, Németország és Latin-Amerika filmművészete. A Filmtekercs Egyesület pénzügyi vezetője. tothnandor@filmtekercs.hu

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Filmtekercs Filmklub s03

Filmtekercs Filmklub

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A melodráma igenis több a túlcsorduló érzelmektől. Viszont ehhez vajon az kell, hogy a szerelem beteljesületlen maradjon?

A VLOGtekercs ehavi adásában Spike Jonze A nő és Marc Webb 500 nap nyár című filmjei kerülnek terítékre. Bemutatjuk, hogy a melodráma (minden felszínes vélemény ellenére) nem feltétlenül süpped középszerűségbe. A két film összehasonlításával kiütköznek a műfajban rejlő lehetőségek, valamint az is, hogy azon túl miben újítanak az alkotók.

Műsorvezetők: Énekes Gábor
Szöveg: Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya