Magazin Papírfény

Első képregényem – Az Igazság Ligája kalandjai 2.: Barátok és ellenségek

B918487Az Igazság Ligája kalandjai a legkisebbeket célozza meg: az Első természetbúvár könyvem mellé Első képregényemnek tökéletesen meg is felel. Színes rajzok, könnyen emészthető tanítások, gyerekszereplők és a rajzfilmből jól ismert hősök – minden, ami garantáltan megragadja a lurkók fantáziáját.

Sokáig a képregényre csak mint gyerekeknek szánt olvasnivalóra tekintett a világ, aztán ahogy felnőtt a kilencedik művészet, a célcsoportja is erősen változott. Egy Sin City vagy egy Walking Dead füzetet még véletlenül sem adna az ember a legkisebbek kezébe, így végül az a benyomásunk támadhatott, hogy a kicsiknek csak a papírállatok maradtak. Szerencsére ez nem igaz, ők is megkaphatják a betevő hősadagot. Az Igazság Ligája először a tévében aratott sikert a legkisebbek körében: 2001-ben a Cartoon Network indította útjára az eredetileg Julius Schwarz, az amerikai DC Comics munkatársa által a hatvanas években összeterelt hősök történeteit feldolgozó rajzfilmsorozatot. A csapatot Superman, Wonder Woman, Sólyomlány, Villám, Zöld Lámpás és a Marsbéli Fejvadász alkotják, hozzájuk csatlakozik időnként Batman egy-egy kaland erejéig. Az öt évadot megélt szériát az IGN beválogatta minden idők 100 legjobb animációs sorozata közé, 2009-ben egyenesen a legjobbnak tartották. Az óriási sikernek köszönhetően nem csoda, hogy hamarosan papíron is követhették kedvenceik kalandjait a gyerekek. A DC 2003-2004-es sztorijaiból válogat a Barátok és ellenségek, mely már a második füzet, ami magyarul megjelent Az Igazság Ligája kalandjaiból.

A képregény öt történetet tartalmaz, melyek alapvetően a szupererő-nélkül-is-hős-lehetsz tematikát követve okítja a gyerekeket a legfontosabb alapértékekre. Emellett persze megjelennek a hősöket kínzó lelki vívódások is, melyekből mindig ugyanezen értékek követése jelent kiutat. A füzet, melyet négy író és hét rajzoló jegyez, alapvetően modern stílusú, sokkal közelebb áll a Cartoon Networkre jellemző rajzstílushoz, mint a klasszikus képregényiskolához. A rajzok viszonylag egyszerűen, sem az egyes képek, sem az oldal kompozíciók nem tudják felvenni a verseny egy-egy felnőtteknek szánt képregény szinte képzőművészeti magasságokba emelkedő rajzaival, de a dinamikus oldalszerkesztés és a rendkívül impulzív színvilág mindenképpen érdekes lehet a gyerekeknek.

JLU new Group1_CS_JLU-thumb

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com