Magazin Papírfény

Az ízléstelenség Csimborasszója: kannibálmarketing

Kata Orsolya MolnarA Parlux Entertainment érdekes marketingeszközt választott legújabb filmje, a Csontok és skalpok népszerűsítésére: egy kamuhírben utasítják vissza a magyarországi emberevők” vádjait. A gerillaeszköz kétségtelenül figyelemfelkeltő – még a filmkritikusok Facebook csoportjában is téma volt –, de a legízléstelenebb, amit valaha láttam. 

Molnár Kata Orsolya írása

Véleményed van a cikkről vagy a filmről? Írd meg nekünk kommentben!

A Magyarországi Antropofágiás Egyesület tegnapi közleményében erőteljesen nehezményezte, hogy vállalkozásunk magyarországi moziforgalmazásba küldte a Csontok és skalpok című horror-westernt. Álláspontjuk szerint a film erősíti az úgynevezett antropofágiával együtt élő emberek elleni előítéleteket, sztereotípiákat és nem lehet véletlen, hogy egyesületük közelmúltbeli »coming outját«, nyilvános színrelépését követően jelenteti meg a PARLUX Entertainment a filmet a mozikban. Vállalatunk határozottan visszautasítja az egyesület vádjait az alábbi közleményben” – olvasható a Parlux Entertainment hírlevelében. Az iromány – bár elvileg pont ellene lép fel – szépen módszeresen megismétli a Magyarországi Antropofágiás Egyesület állítólagos MTI-nek adott közleményét, majd elhatárolódik tőle.

Első blikkre mi is döbbenten álltunk, de némi utánajárást követően fény derült a turpisságra. Az MTI-n természetesen sem az eredeti hír, sem a rá adott válasz nem található meg, de szerencsére” a forgalmazó maga biztosítja az információforrást: hírlevele közepén kattintható a Magyarországi Antropofágiás Egyesület honlapja, ami meglepő módon ugyanazon weboldalépítő rendszerrel készült, mint a Parluxé. Ha egy kicsit belemászunk az egyébként gyomorforgató felületbe, újabb gyanús elemekre bukkanunk: az Egyesület hősei között a hírhedt német kannibál, Armin Meiwes mellett Bicsérdy Bélát, a mindenfajta húsevést teljesen ellenző bicsérdista életmód megteremtőjét találjuk.

Persze azért volt, akit sikerült megvezetni – legalábbis remélem, hogy megvezették őket és nem önként vállaltak cinkosságot ebben a gyalázatban –, a hír több helyen is megjelent, és mondom, nem egy fórumon téma volt a filmes szakemberek között. Kérdés, mi szükség ilyen alpári és félrevezető kampányra? A Csontok és skalpok remek film, de mese. És ezt mindenki tudja, aki nézi. De mi a helyzet ezzel a hírrel? Vajon mire számított a forgalmazó? Ha arra, hogy áprilisi tréfának tekinti majd minden szerkesztő, akkor az nem éppen a legjobb reklám, hisz nem jut el a tömegekhez.

csontokesskalpok3

Ha viszont abban reménykedett, hogy az egyébként igen széles körben olvasott Mozinézőhöz hasonlóan a legtöbb vezető filmes portál átveszi a hírt – nos, ez a legalantasabb manipulációk egyike. Kártékony és veszélyes-e azt sugallni, hogy Magyarországon létezik ilyen szervezet? Kártékony és veszélyes-e megadni egy e-mail címet, ahol felfedhetik magukat az antropofágiát szexuális perverziónak vélők? Abban biztos vagyok, hogy ízléstelen tréfa.

Fontos tisztázni, hogy a kannibalizmus önmagában nem betegség. Bár úgy tűnik, hogy a magzatok kínai abortuszklinikákon való elfogyasztása az urban legend körébe esnek, a jelenség az ősidők óta együtt él az emberiség történelmével és éhínségek idején még a modern korban is felütötte fejét. Sok helyen ma is él a hiedelem, hogy ellenségek vagy a családtagok elfogyasztásával azok lelke egyesül az étkezővel. Az európai emberek többségét civilizációs korlátai tartják vissza szomszédaik elfogyasztásától – de a jelenség sajnos él és valószínűleg élni is fog. Az állítólagos Magyarországi Antropofágiás Egyesület honlapján taglalt perverzió igazából a vorarefília, ez már szexuális tartalmú parafília, amikor konkrétan szexuális örömet okoz egy másik ember megevése vagy más által való megevés. Ez utóbbiban szenvedett Armin Meiwes áldozata is, aki – amint azt a német kannibál nyilatkozta – azt akarta, hogy szeretője megegye. Az oldal összemossa a fogalmakat és egy valóban létező devianciával viccelődik.

Nem hiszem, hogy S. Craig Zahler egyébként a közönség érdeklődősére joggal számot tartó filmjének ilyesfajta reklámra lenne szüksége – ha pedig mégis, akkor nagyobb a baj, mint gondoltam.

A cikket a kínai magzatkannibalizmusra vonatkozóan javítottuk 2016. július 13-án 8:30-kor.

[author_bio author=”kataorsolya”]

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.