Magazin

Bábanimációk az Anilogue Fesztiválon

Különleges szekció ínyenceknek – így tudnám jellemezni a bábanimációs programpontot az idei Anilogue Fesztiválon. Egy észt és egy lengyel film került bemutatásra, mindkettő elvont, kreatív és a maga módján lenyűgöző.

Az a helyzet, hogy a bábanimációk nehezebben adják magukat, legalábbis ez a szürreális vonal. Egy gyönyörködtető anime két perc alatt rabul ejt, Mati Kütt filmjével küzdeni kellett. Rengeteg kulturális utalás, őrült asszociációk, nehezen értelmezhető, mégis letaglózó képi világ – ezek a fő jellemvonásai Mati Kütt észt rendező Égi dal című filmjének. A története viszonylag egyszerű, bár meglehetősen lassan áll össze: adott egy postás, akit kiképeznek, kiválasztanak. Megjelenik Freud és sokan mások, és persze az egész hihetetlenül szürreális. Aztán a postás útnak indul a levéllel, egyenesen a Holdra. Útközben sokszínű világ rajzolódik. A mákszemeket eszegető majd hallucináló hollók, a virágos mezők, az esős vidék; mind csak pillanatokra tűnnek fel, hiszen a cél a Hold! Innen már sci-fi, hiszen a kis lények erővel bírnak, s szerencsére jóra törnek: a földre küldik a varázshalat a varázsfolyóval együtt, hogy jobb legyen nekünk. A küldetés teljesítve! Szöveg nélkül gondolkodtat Mati Kütt filmje, s nem, egy pillanatra sem engedi el a figyelmet: az utolsó képkockáig kénytelenek vagyunk koncentrálni, hogy felfogjuk a kézzel készült alakok kusza sokaságát. Kétségkívül különleges alkotás, de nem a könnyed kategóriából.

Égi dal

Rendezte: Mati Kütt
Észtország, 2010, 45’

A második film egy Stanislaw Lem adaptáció, a Szénanátha kötetben található azonos című írás nyomán. A Maszk tulajdonképpen egy kosztümös bábanimáció, s mindehhez elég meglepő a sci-fi történet. A sokáig csak udvarhölgyként feltűnő alakból egyszer csak valami fura lény lesz, egy váz, egy gépezet, egy létrehozott kreálmány. Ettől még zajlik a szerelmi dráma, valami egészen sajátos egyveleget alkotva stílusok, hangulatok, formák és alakok szempontjából. A Quay-fivérek megint alkottak!

Maszk

Rendezte: Stephen & Timothy Quay
Lengyelország,  2010,  23′

http://anilogue.com

Keller Mirella

Keller Mirella az ELTE Filmelmélet és filmtörténet, illetve Magyar nyelv és irodalom szakán végzett. Jelenleg a Nyelvtudományi Doktori Iskola PhD-hallgatója. 2008 óta publikál filmes cikkeket, 2010 óta a Filmtekercs.hu szerzője.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com