Magazin

Babát vártok? Így alakíthatjátok át otthonotokat családi kuckóvá (X)

A gyermekáldás egyszerre hoz magával hatalmas örömöt és rengeteg kérdést, valamint feladatot, hiszen a családdá válásra az élet több területén is fel kell készülni. Az új családtag érkezése miatt a leendő szülőknek sokféle dolgot be kell szerezniük, valamint gondoskodniuk kell arról, hogy a lakás, illetve ház hosszú távon is alkalmas legyen a több fős életre. Nézzük, milyen szempontokat érdemes mérlegelni a családi otthon kialakítása előtt!

Indítsunk tervezéssel!

Az első és legfontosabb lépés részletesen átgondolni, milyen terekre van szükségünk az otthonunkban, hiszen korábbi igényeink gyökeresen megváltozhatnak az újszülött érkezésével. Bár egy kisbaba még nem igényel külön helyiséget, érdemes előre gondolkodni, hiszen gyorsan eltelnek az első hónapok, egy átalakításba pedig jóval egyszerűbb a várandósság ideje alatt belevágni, mint egy csecsemő mellett.

Hiába élünk már egy kész, jól kialakított környezetben, bátran írjunk listát arról, hogy milyen alapvető igények merülnek fel a baba érkezésével. Szükség lesz bővítésre, esetleg fel kell cserélnünk egy-egy szoba funkcióját, vagy falakat kell kivennünk, felhúznunk? 

Ezután mérlegeljük az anyagi lehetőségeket! Fontos tisztában lenni azzal, hogy számos támogatást – például a CSOK-ot – használt ingatlan felújítására is igényelhetjük, és nem csupán építkezésre használhatjuk fel. Az otthonunk átalakításában mindig a hosszú távú gondolkodás kifizetődő. Mérlegeljük, hogy egy vagy több gyerek érkezésére készülünk-e, illetve, hogy átmeneti vagy végleges otthonnak tervezzük-e a jelenlegit.

A kezdetek és a babaszoba

A babaszoba kapcsán általában sok kérdés felmerül: mire lehet szükség, mibe érdemes valóban befektetni és mely tárgyakat felesleges beszerezni? Természetesen vannak dolgok, amelyeket csak néhány hónapig használunk majd, mégis érdemes megvásárolni. Ilyen például a szülői ágy mellett elhelyezhető babaöböl, amely segítségével az édesanya könnyebben átvészelheti az éjszakai etetéseket, és a közelében tudhatja a babáját, vagy az anyaméh ölelését és melegét imitáló babafészek, amely a nagyobb kiságyakban is nyugalmat ad a babának.

Emellett érdemes a babaszoba berendezésén is előre gondolkodni. Ma már számos mobilis, jól kombinálható és átalakítható bútor kapható, amelynek segítségével nem kell néhány havonta formálni a környezetet. A pelenkázóval egybeépített kiságyak, amelyek később ággyá és kiszekrénnyé alakíthatók, a tárolóként is alkalmas ülőkék, a színes babazsákok és játszószőnyegek, amelyek egyszerűen tárolhatóak és elpakolhatóak, mind-mind praktikus részei egy babaszobának.

A tárolószekrények és polcok kapcsán is érdemes úgy gondolkodni, hogy ne csak egy csecsemő, de egy kisgyerek számára is komfortosak, jól használhatóak legyenek ezzel a magunk dolgát könnyítjük meg. Egy semleges színű, jó minőségű és stabil szobabútor kerüljön ide, amely nem jelent veszélyt egy totyogóra sem, és alkalmas egy kisgyerek ruháinak, játékainak tárolására is.

Tegyük otthonossá!

A lakberendezésben mind a bútorok, mind a falak színe kapcsán hasznos a semleges árnyalatok felé indulni, hiszen ezek jól variálhatóak, és nem kell gyakori festéssel számolni, ha az ízlés változik. Amennyiben a baba érkezése miatt átalakítunk egy-egy helyiséget, érdemes az egész lakásban akár egy tisztasági festést végezni. Jó tudni, hogy ebben is segítenek a különböző családtervezési támogatások, mint a babaváró hitel vagy a CSOK.

Amiatt pedig, hogy a semleges színek között nem érezzük majd otthonosnak a helyet, nem kell aggódnunk. A dekorációval és a kiegészítőkkel könnyen a személyiségünkre formálhatjuk a környezetünket. A babaszobába is érdemes inkább a kiegészítők közül a mintásabb, színesebb, mesefigurás darabokat választani, hiszen ezek könnyen cserélhetőek. 

De az átalakítás arra is remek lehetőséget ad, hogy a saját, illetve a közös családi tereket még otthonosabbá formáljuk. Tervezzünk helyet a családi fotófalnak – a baba érkezésével garantáltan többet fogunk fényképezni –, alakítsunk ki minden helyiségben puha párnákkal, kényelmes fotellel felszerelt pihenésre alkalmas sarkokat, hiszen erre nagy szükségünk lesz. Nyúljunk kedvenc festményeink után, keresgéljünk a hozzánk leginkább passzoló falmatricák között: igyekezzünk olyan teret megálmodni, amelyben jó létezni! Otthonunk legfőbb funkciója ugyanis a következő időszakban még inkább a biztonság és a nyugalom megteremtése lesz.

Átalakításra fel!

A gyermektervezés időszakában ne féljünk belevágni az otthontervezés feladatába sem, hiszen megkönnyítjük az életünket, ha még a baba megérkezése előtt elvégezzük a szükséges változtatásokat. Tájékozódjunk a rendelkezésünkre álló támogatásokról, nézegessünk lakberendezéssel kapcsolatos oldalakat, inspirálódjunk! Azonban ügyeljünk arra, hogy mindig a saját és családunk igényei adják az elsődleges támpontot, hiszen az otthonunkban mi töltjük a napjaink nagy részét, ezért elsősorban számunkra kell megfelelnie!

Ez a cikk egy fizetett promóció, támogatott tartalom, megrendelője az K&H Bank Zrt. A cikkben hivatkozott termék vagy termékek részletei és feltételei a K&H Bank személyes ügyfélpontjain és honlapján (www.kh.hu) érhetőek el.

Támogatott tartalom

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!