Magazin

A kilencedik művészet – Batman és fia

Nagyon lelkes vagyok az Eaglemoss nagy DC gyűjteménye kapcsán – de talán még egyik kötetért sem tudtam annyira rajongani, mint a Batman és fiáért. Ez közel sem egy beugró darab, mestermű haladóknak és elszánt rajongóknak.

A sorozat szerkesztői bátor lépésre szánták el magukat, amikor nem egy teljes történetet közöltek, hanem annak csak egy töredékét, azt a részét, mely a sötét lovag és a Talia al Ghullal közös gyermeke viszonyára fókuszál.  A hasonmás kiadás így a Batman képregény 655-658. és a 664-665. számában, 2006 szeptembere és 2007 júniusa között megjelent részeit tárja az olvasó elé – bár tény, hogy fúrja az oldalunkat a kíváncsiság, mi történhetett a két időszak között, és hogyan alakult a folytatás, a lezáratlanság érzete sem vesz el semmit a páratlan élményből. A kiadvány ismét aláhúzza, a képregény bizony művészet, ahogy szokták mondani: a kilencedik.

A történet szerint Talia al Ghul – ahogy azt már megszokhattuk Batman ellenségeitől – világuralomra tör, és ehhez úgy fog hozzá, hogy rászabadítja Bruce Wayne-re közös gyermeküket, a Bérgyilkosok Ligájában nevelkedett Damiant. A fiúról korábban mit sem sejtő Batmannek meggyűlik a baja a bébiszitteléssel, a kis Damien finoman szólva is öntörvényű – még szerencse, hogy ezúttal is számíthat inasára, Alfrédra, és nevelt fiára, az aktuális Robinra, Tim Drake-re.

Andy Kupert rajzoló egyedül elvinné a hátán a kötetet

– az, hogy Grant Morisson írónak köszönhetően még értelmes hősök és felnőtt mese is párosul a látottakhoz, igazán csak hab a tortán. A csodálatosan részletgazdag ábrázolás és Guy Mayor és Dave Stewart izgalmas színezése valóban képzőművészeti magaslatokba viszi a kötetet.

Kupert és Stewart a sorozatban nem először tűnik fel együtt, A Kripton utolsó fia című történetben már bizonyították, micsoda páratlan munkára képesek együtt. Ezúttal konvencionálisabb panelhasználattal, de csodaszép egy- és duplaoldalasokkal kényeztetnek minket. Ha kínaiul lenne a könyv, akkor is élvezettel lapozgatnám, tele van finomságokkal, amin az ember szeme örömmel időzik el.

Szerencsére a finomságok azonban nem csak a képek szintjén élnek. Különösen izgalmas a kötet nyitányául szolgáló nagy leszámolás Jokerrel, vagy az afrikai jótékonysági pop art gálán időről időre felbukkanó önreflexív részletek.

A halálosztók odújában

Ahogy azt már megszokhattuk, most is kapunk egy korai zsengét is – ezúttal Batman és Talia al Ghul megismerkedésének történetét olvashatjuk a Detektív képregény 411. számából 1971-ből. Ez a történet még igencsak egyszerű – itt ismét a csemegefaktor miatt lehet érdekes az olvasóknak.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.