Magazin

Csillag születik – Befejezetlen regék Númenorról és Középföldéről

Feanor esküje (aautio.deviantart.com)

Befejezetlen regék Númenorról és KözépföldérőlA valaha megírt legszebb, legnagyobb mesterséges mitológia teremtését követhetjük végig ebben a könyvben. De a Befejezetlen regék minden rajongó számára érdekes háttértörténeteket is tartalmaz.

Tavaly volt szerencsém A Szilmarilokról és A Gyűrűk Uráról írni. Szerencsém, mert ezek olyan művek, hogy ha az ember komolyan veszi a cikkét, muszáj lesz világnézeti állásfoglalást is tenni benne. A kis filmecskék és könyvecskék mindennapi forgatagában a kritikus számára ezek a könyvek azt jelentik, mint a Mount Everest annak a hegymászónak, aki már unja a turistaútvonalakat. (Annyiban is, hogy a világ összes tudatlan és nagyképű amatőrje ugyanerre a csúcsra pályázik és aztán persze ott pusztul.)

Az Unfinished Tales nem ilyen. Nem hegycsúcs, hanem domborzati makett. Hasznos jószág, de a valódi, égig érő óriások nélkül semmi értelme önmagában.

A Szilmarilok a valaha megírt legszebb, legnagyobb mesterséges mitológia. A Gyűrűk Ura a mitológia parányi része, mégis az irodalom Sarkcsillaga. Vannak aztán még Tolkientől mesék: A Hobbit, meg egy-két könyvecske. Még egy illusztrációgyűjtemény is akad. De az író grandiózus életműve voltaképpen lezáratlan és kiadatlan maradt, mert egész életén át formálta, újra és újra átírta, és sosem végezhetett vele.

A Befejezetlen regék kétféle módon járul hozzá minden idők e legcsodálatraméltóbb írói mítoszteremtéséhez. Egyrészt tartalmazza Tolkien vázlatban maradt töredékeit. Bemutatja a kiadott könyveiben szereplő történetek korai verzióit, az át – és – átírásokat, a gondolatok és az ábrázolás fejlődését. „A régi legendák egyre inkább apám legmélyebb gondolatainak hordozóivá váltak” – írta A Szilmarilok előszavában Christopher, a kötetet összerendező fiú; ugyanő állította össze a Befejezetlen regéket is. És aztán szerepelnek a könyvben olyan írások, melyek szinte készen állnak, és jócskán elmélyítik Ea univerzumát. Megismerhetjük az istárok rendjét, melybe Gandalf és Szarumán tartozik. Elolvashatjuk Théoden fia Théodred végzetét. Egy leírást a Palantírokról. Cirion és Éorl szövetségét. Isildur vesztét. És jó adag legendát és leírást arról a mitikus földről, ami A Szilmarilok leginkább hiányos része maradt: Númenorról, az emberek legnagyobb, istenkísértő, elveszett birodalmáról.

Akadnak vidám és szomorú, méltóságteljes és kacagtató, kerek és töredékes részek egyaránt. Némelyik csak irodalmi érdekesség, sőt, pár történetváltozat aligha érdekel bárkit a legelmélyültebb Tolkien-rajongókon és/vagy – kutatókon kívül. Mások viszont elgyönyörködtetik bármelyik kíváncsi olvasót. Talán szerencsésebb lett volna kettéválasztani a könyvet, de jókora terjedelmével így is van értelme: aki rászánja magát, nem csak a tolkieni világban mélyedhet el jobban, de a szerző gondolataiban is, és ez a fura intimitás még inkább kiemeli az életmű egyediségét.

Feanor esküje (aautio.deviantart.com)
Feanor esküje (aautio.deviantart.com)

Merthogy Tolkien mitológiája annyira sajátja, annyira világnézeti alkotás, annyira kötődik a lélekhez, ami létrehozta, hogy ezen a téren szinte közelebb áll egy szakrális szöveghez, mint a puszta fikciós irodalomhoz. Ez a mély kötődés, az egész életen át tartó alkotás-formálás-újraírás-kidolgozás, a személyes és írói fejlődés az, ami létrehozta a végső műveket – a szigorúan szerkesztett, apróra átgondolt óriási köteteket –, és aztán ez a ritka minőség garantálta a művek elsöprő hatását. Hány könyv volt ekkora befolyással a mai populáris fikcióra? A tolkieni fantasztikum nem a véletlen miatt lett a huszadik századi irodalom társ nélkül kimagasló óriása, hanem mert a szerzője az egész lelkét beledolgozta.

És itt a Befejezetlen regék: sok kis pillantás ebbe a lélekbe. A halhatatlan kéz sok kis nyoma. Ritka pillanat, hogy az ember nyomon követheti egy csillag születését, és egyedülálló, ha az a csillag egy Sarkcsillag.

A könyv többször is megjelent Magyarországon. Először 1995-ben adták ki A Gyűrű keresése címmel, aztán többször is napvilágot látott egy vagy két kötetben a Szukits könyvkiadótól. Legutóbb – 2012-ben – az Európa kiadó illesztette be gyönyörű fekete sorozatába Befejezetlen regék Númenorról és Középföldéről címen; a 2012-es kiadás is a régi fordítást tartalmazza (Szántó Judit, Koltai Gábor, és egy vers Eörsi Istvántól), de a Magyar Tolkien Társaság javításaival.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Add Comment

Click here to post a comment

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya