Magazin

Berlin 2013: a zsűri elnöke Wong Kar Wai

Wong Kar Wai hamarosan visszatér a porondra – adta hírül a Yahoo Cinéma. Ahogy végre annyi év munkája után elkészül új filmje a Grandmasters (Nagymesterek), és a hong-kongi rendezőt kérték fel a 2013. február 7-e és 17-e között lezajló 63. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál zsűrielnökének.

Dieter Kosslick, a Berlinálé igazgatója kijelentette, hogy „Wong Kar Wai korának egyik legnagyobb rendezője. Félreismerhetetlen kézjegye és a műveiben kibontakozó költőisége mindannyiunkat ámulatba ejtenek. Számára olyan egy fesztivál zsűrielnökének lenni, mint egy valóra váló álom… Ráadásul a nyolcvanas évek óta a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál a kínai filmet teszi a kirakatába. Még egy ok, hogy mekkora megtiszteltetésnek érezzük, hogy őt tudhatjuk a 2013-as Berlinálé elnökének.”Az ötvennégy éves rendező a 2012-ben elnöklő Isabella Rossellinit követi a székben.

Az As Tears Go By (Ahogy a könnyek elcsorognak) (1988), Vadító szép napok (1990), Ashes of Time (Az idő hamvai) (1994) vagy még inkább a Chunking expressz c. filmjével került a köztudatba, majd a plátói és érzéki szerelmet bemutató, Tony Leung és Maggie Cheung interpretációjában készült Szerelemre hangolvával (2000) végleg berobbant a nemzetközi színtérre. Majd a kritikusok által egekbe magasztalt rendező ismét visszatért a szerelemhez a fennkölt 2046-tal (2004) és az amerikai moziban tett első portyáját A távolság ízével (2007), melyben Norah Jones, Jude Law, Rachel Weisz és Natalie Portman szerepelnek.

A Grandmasters-t Tony Leung Chiu Wai és Zhang Zizi szereplésével már nagyon várják. Ip Man harcművész mester életrajzi filmje lesz, melyet az egyedi módszereiről ismert Wong Kar Wai éveken keresztül forgatott. A Weinstein Company december 18-ára jelentette be a bemutatóját. A rendező dolgozott Nicole Kidman-nel A sanghaji asszony film noiron, de úgy látszik, ez egyelőre áll.

Horváth Balázs

Még nem írt bemutatkozást, de hamarosan fog, megígérjük.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!