Magazin

Berlinale 2013: Román filmé az Arany Medve, bosnyák dráma kapta a zsűri nagydíját

Berlinale_2013Calin Peter Netzer román rendező Pozitia Copilului (A gyermek fekvése) című filmje kapta a legjobb alkotásnak járó Arany Medvét, egy roma család kálváriáját feldolgozó bosnyák dráma, az Epizoda u zivotu beraca zeljeza (Epizód egy vasgyűjtő életéből) pedig a zsűri nagydíját, egy Ezüst Medvét a 63. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon, a Berlinalén szombaton.

A román dráma pénteken elnyerte a filmkritikusok nemzetközi szövetségének (FIPRESCI) díját is, a kritikusok azon kevés film között emlegették, amely kiemelkedett az amúgy gyengének tartott idei mezőnyből.

A dokumentarista jellegű alkotás a román felső osztály erkölcsi állapotáról, valamint az igazságszolgáltatás és a rendőrség működéséről ad látleletet. A történet középpontjában egy gazdag asszony áll, aki minden eszközt, mindenekelőtt a megvesztegetést bevetve próbálja megmenteni a börtöntől fiát, aki gyorshajtással halálos balesetet okozott.

A fesztivál történetében gyakran előfordult, hogy a FIPRESCI-díjas alkotást a Berlinale zsűrije is kitüntette, például 2011-ben Tarr Béla A torinói ló című filmje a FIPRESCI-díj mellett elnyerte a filmfesztivál zsűrijének nagydíját is.

Tim Robbins adta át a zsűri nagydíját az Epizoda u zivotu beraca zeljeza című alkotás rendezőjének, Danis Tanovicnak. A bosnyák filmes 2002-ben Oscar-díjat nyert Senki földje című háborús drámájával.

A megrázó alkotás főszereplője, Nazif Mujic lett a legjobb színész, a bosnyák alkotás így duplázott. A filmben saját magát alakító Nazif Mujic azokat a napokat “éli újra” a mindössze 17 ezer euróból forgatott drámában, amikor azért harcolt, hogy felesége orvosi ellátásban részesüljön, miután magzata elhalt a méhében.

A legjobb női alakítás díját Paulina García, a Gloria című chilei film főszereplője nyerte el, a legjobb rendezőnek járó Ezüst Medvével David Gordon Greent, a Prince Avalanche című film alkotóját tüntették ki. A mű két főszereplője Paul Rudd és Emile Hirsch.

A fesztivál alapítójának nevét viselő Alfred Bauer-díjjal a Vic+Flo ont vu un ours (Vic és Flo látott egy medvét) című kanadai alkotást, Denis Coté művét tüntették ki. Ezt az elismerést évről évre olyan filmek kapják meg, amelyek a mindenkori zsűri szerint új perspektívákat nyitnak a filmművészetben.

A Vong Kar-vaj kínai rendező vezette testület a Parde (Zárt függöny) című iráni versenyfilm forgatókönyvét, Dzsafár Panahi és Kambozia Partovi közös szkriptjét találta a legjobbnak. Mivel az ultrakonzervatív teheráni rezsim által üldözött Dzsafár Panahi nem lehetett jelen Berlinben, Partovi egyedül vette át az Ezüst Medvét.

A kazah-német Uroki garmonyii (Harmónialeckék) című operatőre kapta az alkotói területeken – zene, díszlet, vágás vagy kosztüm – kiosztott Ezüst Medvét.

A legjobb rövidfilmnek járó Arany Medvét a La Fugue (A szökés) című francia film, Jean-Bernard Marlin munkája kapta. A rövidfilmes zsűri Ezüst Medvével jutalmazta a Die Ruhe bleibt című német alkotást, amelyet Stefan Kriekhaus rendezett.

A legjobb elsőfilmnek a The Rocket című ausztrál művet, Kim Mordaunt nagyjátékfilmes bemutatkozását választották.

Az év első jelentős A-kategóriás seregszemléjét hagyományosan nagyszabású gála koronázta meg, a Berlinale Palastba 1600 vendéget vártak a díjátadóra. Az Arany- és a Ezüst Medvéket Dieter Kosslick fesztiváligazgató és a zsűri tagjai adták át. A ceremónia a győztes film vetítésével zárult.

A vendégek között volt a Berlinale idei életműdíjasa, Claude Lanzmann, a Shoah című – csaknem 10 órás – dokumentumfilm világszerte elismert rendezője, az Oscar-díjas Geoffrey Rush, Berlin polgármestere, Klaus Wowereit, nagykövetek és a német kormány több tagja. A gála háziasszonya ezúttal is Anke Engelke német komika volt.

A fesztivál idén is „teltházas” volt: a szervezők szombati tájékoztatása szerint a rendelkezésre álló csaknem összes jegy elkelt, ezzel a Berlinale továbbra is a világ legnagyobb filmes közönségfesztiválja több százezer nézővel.

A rangos mustra idén sem szűkölködött a híres vendégekben, a német fővárosba látogatott mások mellett Matt Damon, Hugh Jackman, Anne Hathaway, Isabelle Huppert, July Delphy, Holly Hunter és Jane Campion, valamint Juliette Binoche, a már említett Geoffrey Rush, Catherine Deneuve és Jude Law.

A színvonal azonban hagyott némi kívánnivalót maga után, a kritikusok a versenyszekcióban szereplő több filmmel is elégedetlenek voltak, némelyiket kifejezetten rossznak nevezték. Bírálatok szerint kevés világpremier jutott az idei mustrára, a versenyfilmek közül csak három ünnepelte bemutatóját a német fővárosban.

A fesztivál utolsó napja csak a közönségé: vasárnap a fesztivál helyszínein még egyszer levetítik a különböző szekciók legsikeresebb alkotásait.

Avatar

Horváth Balázs

Még nem írt bemutatkozást, de hamarosan fog, megígérjük.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya