Magazin

BIDF 2014: Északi szenvedély – Szentivánéji tangó

titleA tangó Argentínából származik, ez alapvetés. Nem értenek egyet ezzel azonban a finnek, akik magukat tartják ezen szenvedélyes tánc szüleinek. Viviane Blumenschein bűbájos dokumentumfilmjében, a Szentivánéji tangóban egymásnak feszül az északi a latinóval, hogy aztán a végén mind együtt táncoljanak.

Történik ugyanis, hogy három argentin zenész Buenos Aires belvárosában egy finn taxisofőrtől megtudja, hogy a finnek egy szaunázás és egy síelés között táncra perdülnek. Messziről jött ember azt mond, amit akar, nem hagyja nyugodni azonban hőseinket ez a dolog, és elindulnak, hogy megkeressék a skandináv világ legjobb tangómuzsikusait. Nagy aztán a meglepetés, mikor kiderül, hogy bizony a finn tangó nem csak mese.

Persze egy darabig azt gondolja a néző, mindez csak egy hecc, egy jól megkomponált beugratás, de amikor Aki Kaurismäki, a Leningrad Cowboys menni Amerika vagy a Gomolygó felhők rendezője teljes komolysággal beszél arról, mennyire fájlalja, hogy mindenki az argentineknek tulajdonítja a tangót, a nevetés közben is elkezdünk gyanakodni, hogy itt nem az évszázad átveréséről van szó.

mittsommernachtstango-3Nem tudom, a német rendezőnő, Viviane Blumenschein hogyan akadt témájára, de bizarrabbat keresve sem találhatott volna. Három argentin zenész nyomába szegődik, akik beutazzák egész Finnországot, és meglepetések egész sorában van részük. A rendezőnő hihetetlen szeretettel mutatja be hőseit, mind az argentineket, mind a finneket, akik nem is lehetnének különbözőbbek – tűz és víz –, de akik aztán rájönnek, sokkal több bennük a közös, mint azt valaha is gondolták volna.

A Szentivánéji tangó az egymás mellett jól megférő ellentétek filmje. A jeges finn táj és a szenvedélyes zene kettőse, a temperamentumos dél-amerikai zenész és a vendégei harsányságától tartó finn zenetanárnő duettje, vagy a vízzel hátrakanyarított hajú amorózó és a nyuszi jelmezbe öltözött idős muzsikus kontrasztja egészen különleges ízt ad a filmnek, ami arra emlékeztet minket, mindig érheti meglepetés az embert, még azzal kapcsolatban is, amiről úgy hiszi, már mindent tud.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs főszerkesztője és egyik alapítója. Geográfusként végzett, majd szabadúszóként írt. Miközben filmes diplomáján is dolgozik, saját PR ügynökségét építi. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek. [email protected]

Add Comment

Click here to post a comment

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya