Magazin

BIDF 2015: Nem érzem magam különlegesnek – Szülei szeme

Szulei_szeme_7_werk-1024x682A Szülei szeme nemcsak folytatása a Szemünk fénye című dokumentumfilmnek, hanem majd’ 10 év elteltével inverze tud lenni. A vak házaspár gyermeke iskolás lett, és gyakran zavarba ejtően elmozdulnak a felelősségi viszonyok. Húsbavágó kérdések a tapintat határán mozgó kamerával és rendezői akarattal. Az ilyen filmeknek kellene a közbeszédben lennie az egészséges társadalomért.

A 2007-es Magyar Filmszemlén mutatták be Varga Ágota Szemünk fénye című dokumentumfilmjét, amiben tanúi vagyunk annak, hogy Farkas Kati és Győző vak párként dönt a gyerekvállalás mellett. A kamera forog, Ferike megszületik, a film elkészültekor egészséges. Ahogy a rendező fogalmaz, „megismételhetetlen helyzetek sora” követi egymást, és mind a szereplőknek, mind környezetüknek kell nap nap után újrafogalmazni magunkban a kérdéseket, amelyeket a furcsa humorú élet tesz fel nekik. A nehézségek ellenére ugyanis egy lehetőség is a gyermek: látó érkezett a családba.

Látszik, Varga Ágota vátesz módon adott címet akkori filmjének, hiszen Ferike perspektíva a szülőknek, és noha valahol minden szülő és gyerek viszonya kölcsönösen egymásra van utalva, de Farkasék esetében ez sokkal szembetűnőbb.

Ferike hamarosan Ferenc lesz, már másfelé szeretne csatangolni. Akkor mi lesz a család évek alatt megszokott szimbiózisából?

Merthogy most már 2015-öt írunk, Ferike 10 év körüli forma, és a kamera ugyanúgy a kezdetektől forog, csak az alkotók vágják valahogy máshogy. Idővel megfordult a perspektíva, és a fiú szemszögéből látjuk a történetet: látszik, mennyire tudatában van annak, hogy sok mindenre hármuk közül csak ő képes. Fiatal gyerekkora ellenére tisztán látja, hogy ő szülei szeme. Ugyanakkor szívszorítóak azok a jelenetek is, ahol látszik, igazából ő is ugyanolyan gyerek, aki szeretné kicsit elengedni magát, rossznak lenni, nem leckét írni, és szeretné elhinni, hogy nincs akkora felelőssége. És minél nagyobb lesz, annál inkább újabb és újabb kérdések merülnek majd fel. Amikor megszokják, megértik egymás motivációit – szülők a gyerekét, gyerek a szüleiét –, újabbak jönnek a képbe. Ferikét most még a széltől is óvják szülei, és nem engedik hallótávolságon kívül kerülni, de Ferike, aki hamarosan Ferenc lesz, már másfelé szeretne csatangolni. Akkor mi lesz a család évek alatt megszokott szimbiózisából? Fogják-e bírni lelkileg a családtagok az újabb alkalmazkodás kötelezettségét?

Csak halványan teszi fel nekünk ezeket a kérdéseket Varga Ágota rendező, pedig a napnál is világosabb, hogy ott lapulnak a mélyben, hamarosan pedig nagyon is aktuálisak lesznek, ahogy később más kérdések. Persze talán szerencsés dolog, hogy nem kapjuk meg ezeket szélessávban: a Szülei szeme egyik legnagyobb problémája és legkínosabb körülménye egyben, hogy a megnyert intimitással nemcsak él, hanem néha úgy érezzük, visszaél. Forog a kamera a szereplők kiszolgáltatott szituációiban is, ott van a veszekedések közben, veszi a szülők legnagyobb kétségeit, kétségbeesését: hogyan tudna ő fára mászó gyermekére felügyelni, mit csináljon, ha baja lesz, ha nem találja, ha nem tudja, mit tegyen? Éppen ilyen a film egyik legizgalmasabb jelenete, ahol ezt a kiszolgáltatottságot érezni: amikor a kisfiú egy percre (se) eltűnik a múzeumban.

szuleiszeme

Varga Ágota Szülei szeme című filmje eléri és meg is haladja elődjét, hiszen összetettebb kérdéseket tud felvetni, és komolyabb érzelmi reakciókat tud kiváltani a nézőből. Bámulatos, ahogy alanyainak, a film főszereplőinek legbelső szféráiba tud menni. „Nem érzem magam különlegesnek, de igazából különleges vagyok” – fogalmazza meg talán tételmondatát a filmek 10 éves főszereplője, és láttatja velünk a helyzet komplexitását.

Avatar

Sergő Z. András

Sergő Z. András alapító, főszerkesztő-helyettes. Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film követője. Kedvencei a dokuk, a kamaradarabok, sport- és valláspolitika. [email protected]

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya