Magazin

Borat filmzene

borat cdSacha Baron Cohen nem hazudtolja meg önmagát: a filmzenei CD pont olyan humoros, szemtelen és nyomdafestéket nem tűrő szövegű, mint a film maga. „Dobd a zsidót a kútba, hogy Kazahsztán szabad legyen!

A kiadvány már külsejében is idézi a Borat stílusát; a teljes cím: „Sztereofonikus zenei dalok, melyek a Borat – kazah nép nagy fehér gyermeke menni művelődni Amerika című mozgó filmből valók”, extraként pedig „eddig nem látott jeleneteket tartalmaz a mozgófilmből és romantikus szerelmidalt halott feleségemhez”. A cirill betűs hátlapot ugyan nem sokan lehetnek képesek elolvasni, de az ábrák tanúsága szerint alighanem kazah eredetet szimulál.

A CD kétféle anyagra épül. Az ál-kazah zeneszámok valójában kelet-európaiak; minket magyarokat erősen emlékeztetnek a régvolt piacokon üvöltő, kétes eredetű mulatós kazetták anyagára, ennek ellenére jók és hallgathatók. A másik fajta anyag a dal: Borat és társai emlékezetes szövegű, rettenetes dallamvilágú poénjai.

A három legkiemelkedőbb szám az O Kazakhstan (Ó, Kazahsztán) – ez az ország himnuszaként szerepel a filmben, és megtudhatjuk belőle, hogy egyebek mellett azért is Kazahsztán a világ legdicsőségesebb nemzete, mert „az összes többi országot csupán kislányok vezetik” –, a másik a You Be My Wife (Leszel feleségem!) – szerelmes dal Borat-módra a sokadik leendő hitveséhez –, a harmadik pedig a hírhedt Throw The Jew Down The Well, azaz a „Dobd a zsidót a kútba!” című alakítás: eredeti felvétel arról az alkalomról, amikor egy amerikai kocsmában előadva a dalt végül a fél közönség lelkesen énekelte Borattal a refrént, mint az a CD-n kitűnően hallható is – Amerika nem valami nagy dicsőségére.

Remek anyag egy botrányos filmhez, haveri társaságban hihetetlen röhögést válthat ki, de érzékeny lelkűek számára szigorúan kerülendő.

Stereophonic Musical Listening That Have Been Origin in Moving Film Borat – Cultural Learning of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan
Warner Music, 2006

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com