Magazin

Budapest Pride LMBTQ Filmfesztivál 2016: Amikor semmi sem fekete-fehér – A szürke vonzásában

A szürke vonzásában (En la gama de los grises), Claudio Marcone, 2015

A szürke vonzásában (En la gama de los grises), Claudio Marcone, 2015Van az úgy, hogy semmi sem egyértelmű fekete vagy fehér, sokkal inkább szürke. A szürke semlegessé és láthatatlanná tesz, éppen ezért olyan vonzó mindazoknak, akik menekülnek saját döntéseik elől. Mint például Bruno.

Bruno. Ismerős a név. Mundruczó Kornél első – egyébként diplomafilmnek készült – nagyjátékfilmjének, a Nincsen nekem vágyam semminek főhőse is Brúnó (Nagy Ervin), aki amellett, hogy némileg külsőleg is hasonlít a chilei építészt alakító Francisco Celhay-ra, a filmben szintén nemi hovatartozásának dilemmája előtt áll.

Azonban nem csak Mundruczó Kornél vázolta fel a megszokott és szokásaiban egyébként működő, elfogadott férfi-nő párkapcsolatnak a nemi identitás széttöredezettsége okán vakvágányra futását. A magyar rendező Brúnó-Mari-Ringó szerelmi háromszöge megfeletethető akár Xavier Dolan varázslatos, energikus, igazi francia romantikás Fancis-Nicolas-Marie hármasának a Képzelt szerelmekben, annyi különbséggel, hogy utóbbiban mindenki egymásra talál, míg Mundruczónál Ringó és Mari testvérek, így csak osztozkodnak az önmagát marcangoló főhősön.

A szürke vonzásában (En la gama de los grises), Claudio Marcone, 2015

Claudio Marcon, a rendező A szürke vonzásában szintén egyfajta szerelmi háromszöget jelenít meg. A gyötrődés érzése, hogy valami nem működik, sarkallja arra Brunót, hogy elköltözzön feleségétől, Soledadtól (Daniela Ramírez) és fiától, Danieltől.(Matías Torres). Így nagyapja, Toto (Sergio Hernández) házában találja magát, miközben szokatlanul jó barátságba keveredik a csupa derű történész-idegenvezető Ferrel (Emilio Edwards).

Mindeközben Brunót felkérik egy nem mindennapi épület megtervezésére. A nyomás egyre csak nehezedik Bruno vállán, a rendező fokozatosan vezet el minket a látszólag tökéletes házasság széthullásának okára, események és párbeszédek, vagy pusztán a közösen megélt csendek által. Marcone játszik az ellentétekkel is, hiszen Bruno régóta nem működő, konstans házasságát passzív élethelyzeteken keresztül ábrázolja, míg Ferrel átélt kalandjai egytől egyig aktívak.

A szürke vonzásában (En la gama de los grises), Claudio Marcone, 2015

A passzivitás Bruno jellemén keresztül jut el a  tetőpontig, hiszen a férfi egyetlen aktív tette maga az elköltözés, de ezt a film meg sem mutatja, hiszen az új helyre érkezésével indít. Az ikonikus épület megtervezésével sem halad, két igazán erős jellem, a felesége, Soledad és az újonnan megismert férfi, Fer között sodródik ide-oda bizonytalanul, önmagát keresve. Mégsem egyértelmű ez a két világ közöttiség, amennyiben a játékidő jelentős hányadában új életében látjuk, egy másik férfival, ahogyan visszafejti múltjának azon pontjait, amelyek elköltözéséhez vezettek.

Mintha a történet főszereplője, Bruno kitaszította volna a film szövetéből a hozzá közelállókat és nem hagyott volna helyet számukra kibontakozni, ezáltal Bruno jellemének rétegzettségét tovább bővíteni. A feleséggel elkapott pillanatok sokatmondóak ugyan, leginkább a nő monológjából kiszűrődő információknak köszönhetően. Emiatt hiába van egy egyértelmű főszereplőnk Bruno személyében, azonosulni, még igen nagy erőfeszítések árán sem tudunk vele. Vannak azonban igazán jól eltalált jelenetek, mint például amikor a feleség zseblámpával kihallgatja Brunót és nem engedi a válaszadás elől elmenekülni, vagy Bruno Ferrel töltött kerékpáros kalandozásai.  A férfiasság és a  férfitest, mint erotikus anyag és érzékeny felület bemutatása pedig a film egyik, ha nem a legnagyobb érdeme.

Összességében tehát értékes filmmel van dolgunk, és minden értékelés megsokszorozódik, ha tudatában vagyunk annak az információnak, hogy A szürke vonzásában Claudio Marcon elsőfilmes bemutatkozása.

Szin Karolina

Szin Karolina az ELTE filmtudomány szakán végzett, majd grafikai- és product design tanulmányokat folytatott, többek között MOME-n. Jelenleg a filmgyártásban dolgozik. Szereti a szép grafikájú filmeket, animációkat (Tomm Moore, Sylvain Chomet, Gabrielle Vincent munkái), a magával ragadókat (Iñárritu, Jamin Winans), a kortárs magyart, illetve az ehhez részben viszonyítási pontként szolgáló rendszerváltó alkotásokat. szin.karolina@gmail.com

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com