Magazin

Budapest Pride LMBTQ Filmfesztivál 2016: Az étel összehoz – (L)egyél velem!

eat_with_me_legyel_velem_2David Au első egészestés filmje kellemes beugró az LMBTQ filmek világába: egy anya és fia érzékeny története, a (L)egyél velem! az ételeken keresztül keresi az utat a szívünkhöz – közepes sikerrel.

Budapest Pride LMBTQ Filmfesztivál talán legkönnyebben emészthető filmjében Emmának (Sharon Omi) gondjai támadnak férjével, ezért elhidegült meleg fiához (Teddy Chen Culver) kénytelen költözni. A két embernek újra meg kell ismerkednie egymással: Emmának hozzá kell szoknia, hogy fia ágyában egy másik férfi (Aidan Bristow) alszik – a szakács Elliotnak pedig anyjához kell fordulni segítségért, ha meg akarja menteni csőd szélén álló éttermét.

David Au one man showja ez a film – nemcsak pénzelte, de a forgatókönyvet is jegyzi, sőt, a rendezést és a vágást is magára vállalta. Talán túl sok feladat volt ez elsőre – a (L)egyél velem! nagyon kedves film lett, de sajnos mégis sok sebből vérzik. Ügyetlen a filmzene használata, és sokszor a vágás sem a megfelelő ritmusban érkezik.

eat_with_me_legyel_velem_1

A legnagyobb gond azonban mégis az alakításokkal van. Először az is felmerült bennem, hogy amatőr színészekkel van dolgunk, de az az igazság, hogy Teddy Chen Culver és Aidan Bristow filmográfiájában is – még ha főleg tévés epizód szerepeket és kisköltségvetésű filmeket – több tucatnyi címet találunk. A tapasztalat ellenére a párbeszédeik sokszor döcögősek és életszerűtlenek, és ez most kivételesen nem a forgatókönyv hibája. A szkripttel semmi baj nincs: Au szépen bontja ki Emma és Elliot fejlődéstörténetét, lassacskán épül a románc is, és végül az étterem körüli zűrök is elsimulnak.

A film legnagyobb erénye, hogy nagyon elegánsan politizál: a (L)egyél velem! a Star Trek legendás Suluját, az emberjogi aktivista George Takeit hívja segítségül, hogy kicsit jobban rávilágítson a melegek társadalmi helyzetére. Takei önmagát alakítja a filmben, amiben utal Brad Altmannal kötött házasságára is – a pár Nyugat-Hollywood első meleg párja volt, aki anyakönyvvezető elé vonulhatott. A (L)egyél velem! az egész filmfesztivál mottója is lehetne, hiszen szívmelengető formában mutat rá, hogy szexuális hovatartozástól függetlenül minden embernek hasonlóak a problémái – és a rájuk adott megoldások sem különböznek: a szeretettel készített ételek biztosan mindenkit összehoznak. 

eat_with_me_legyel_velem_3

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com