Magazin

Budapesti Építészeti Filmnapok 2016: 8 film, amit mindenképpen látnod kell a 8. Budapesti Építészeti Filmnapokon!

47fa3c348f0e85b7a85d8de51d8c4943Elindult a 8. Budapesti Építészeti Filmnapok, ahol rengeteg tartalmas és izgalmas filmet láthattok. Ne gondoljátok, hogy ez a fesztivál csak építészeknek szól! Hogy könnyebb legyen a döntés, kiválogattunk nektek 8 filmet, amelyeket a legjobbaknak tartunk és amiket mindenképpen megnézésre ajánlunk.
A szervezők is és mi is úgy gondoljuk, hogy egy film akkor jó, ha önmagában élvezhető, mint alkotás. Ha pedig még érdekes, információdús tratalommal is társul, netalán még olyan problémákat is felvet, amelyek a legtöbb embert érintik a világon, akkor olyan rossz dolog nem sülhet ki egy olyan fesztiválból, amely szinte kizárólag ilyen filmeket vonultat fel.

szervezőkkel készített interjúban Soltész Noémi kiemelte: „ezek a filmek nem építészeknek készültek, hanem mindenkinek, akit kicsit is érdekel az épített környezet, ahol él. […] a Földön hétmilliárd „építész” él, mindenki folyamatosan alakítja az életterét, a környezetét...”

Idegen és ismerős: építészet a Fogo-szigeten

Ha szereted a leírhatatlanul gyönyörű és a természettel végtelen egyensúlyban létező környezetet,  ezt a filmet nem szabad kihagynod a listádból. A film jelentős része varázslatos tájakon játszódik, ahol olyan helyi lakók mesélnek az újfundlandi sziget múltjáról, akik, miután elkerülve otthonuktól megismerkedtek a világ egyéb kultúráival, visszatértek a szigetre. Művészek, designerek és építészek számolnak be arról, milyen ihletforrást jelent számukra a sziget és a kortárs művészet és trendek segítségével hogyan élik át újra és újra a hely szellemét, illetve hogyan igyekeznek ezt az élményt környezet- és felhasználóbarát módon megosztani másokkal. Életszeretetről árulkodó mintázatok, a múltat magukba záró formák.

Vetítik: március 4. 18:00 és március 6. 13:30 Toldi Kisterem

Le vagytok Trumpolva!

Felkavaró, érdekes és megnyerő dokumentumfilm a sokak számára alapvetően igen ellenszenves Donald Trumpról, akinek megalomán álma nem más, mint hogy megépítse a világ legnagyobb golfpályáját. Önmagában ez nem is lenne gond, ha a terület nem Európa egyik környezetvédelmi szempontból legérzékenyebb partvidékén helyezkedne el.

Ami azonban még meghökkentőbb, hogy ez a sok sebből vérző ötlet megkapja az önkormányzat jóváhagyását. Egy valamire azonban nem számított a majdnem célegyensbe ért Trump, ez pedig a helyi gazdák és családok ellenállása, sőt harca! Érzelmileg és cselekményében is mozgalmas dokumentumfilm, egy igazán aktuális személyiséggel a főszerepben.

Vetítik: március 4. 21:15 Toldi Nagyterem

Végállomás, Alexanderplatz 

Berlin, mint az underground kultúra gócpontja számtalan képzőművészeti alkotásban és filmben jelenik meg referenciaként. Rainer Werner Fassbinder munkáságát nem kell bemutatni: 13 részből és egy kétórás epilógusból álló összesen tizenötórás Berlin Alexanderplatz c. grandiózus sorozatának fő helyszíne a mára már kultikus tér. De a tavalyi Szemrevaló fesztiválon bemutatott B-Movie: Nyugat-Berlin hangjai 1979-1989 c. filmben, amely a kaotikus Berlin zenetörténetének leképezésére vállalkozik, a Die Toten Hosentől kezdve, Nick Cave, David Bowie, az első Love Parade és David Hasselhoff megjelenésén át egészen a techno és a rave megszületéséig, a Westbamig, szintén sokszor és nagy jelentőséggel tűnik elő az Alexanderplatz.

Egy ilyen mélyes gyökerező múlttal rendelkező város egyik leginkább emblematikus terét, ezek után mégis hogyan lehetne újjáépíteni úgy, hogy mindenkinek jó legyen? Hiszen a kaotizmus szimbólumaként létező tér, az Alexanderplatz egyértelműen egy tudatosabb várostervezésért kiált. A körülmények kedvezőek, amihez még a szükséges aktorok is megvannak – mégsem lesz belőle az az új városszöveti csomópont, mint tervezték. De miért? A filmet kerekasztalbeszélgetés követi, amelynek témája a magyar Alexanderplatz, a Moszkva tér, azaz a Széll Kálmán tér átalakítása.

Vetítik: március 5. 17:00 Toldi Nagyterem

Paloták földjén 

Mit tehet az ember, ha arról próbálják mindenáron meggyőzni, hogy saját falusi otthonából kedvező bérleti díjú panelrengetegbe költözzön?

Összesen 250 millió gazdát telepítettek át a központi kormány által az elmúlt húsz évben, a külön erre a célra létrehozott szellemvárosba, Ordos városába. Yuan Xiaomei, a fiatal önkormányzati hivatalnok feladat pedig nem más, mint meggyőzni a gazdákat, hogy ezután jobb élet vár rájuk. Modernizáció és az ezzel együtt járó felelősség. Nincs menekvés az építészet elől a paloták földjén sem.

Vetítik: március 5. 19:30 Toldi Nagyterem

Milliós földalatti háború

A film dokumentarista műfaja ellenére elképesztő iróniával számol be a már önmagában is rendkívül abszurd tényről: London belvárosában, ahol a négyzetméterek árát aranyárban mérik, a milliomos háztualjdonosok kénytelen a kreativitásukat elővenni. A kis telkeken felefelé építkeznének, azonban ennek útjában áll a törvény, hiszen ebben az esetben felhőkarocolók népesítenék be a területet, viszonylag rövid idő alatt. Felfelé tehát nem építhetik végtelen palotájukat, így jobb híján lefelé ásnak, aminek következtében olyan, több méter belmagasságú luxuspincék születnek, amelyekben a moziteremtől kezdve az edzőtermen át az uszodáig bármi helyet kaphat.

Rendes, hagyományos kisudvar és fehér, klasszikus homlokzat? Mindez csak látszat! A filmből kiderül, hogy az utóbbi tíz évben több mint 2000 luxuspince épült és habár mindegy egyes építkezés megnehezíti vagy egyenes pokollá teszi az ott élők életét a folyamatos tehergépjárműforgalom és zaj okán, a kötött szabályozások mellett valóban nem könnyű építkezni annak, aki megteheti. 

Vetítik: március 5. 14:00 és március 6. 16:00 Toldi Kisterem 

Az új Rijksmuseum

Miért épül a világ egyik legjelentősebb múzeuma 10 évig és mi történik ezalatt az idő alatt? Mit rejt egy igazi, legendás múzeum raktárhelyisége? Mialatt kívülről úgy tűnhet nem történik semmi, a színfalak mögött igen lázas munka zajlik, hogy mihamarabb kinyithassanak. Azonban számos esemény áll a nyitás  útjában, van aki bicikliutat akar, de olyan is akad, aki az igazgatói széket sajátítani ki leginkább. Egy igazi óriásprojekt, bravúrosan előadva.

Vetítik: március 6. 20:00 Toldi Nagyterem

Disznóólak közt (Flóra, fauna és a város – rövidfilm-válogatás)

Ukrajnában, nem messze Kijevtől él egy család. Nem kirívóan és nem gazdagon, de egyvalamijük van, ami a többi, több száz szomszédnak, ameddig a szem ellát nincs: saját udvaruk. Míg a paneldzsungel lakói maximum az erkélyükön kapkodhatnak némi szabadság után, addig a kertes ház lakói kertjükben disznókat és tyúkokat nevelnek, miközben számtalan növényt termesztenek.

Az már csak hab a tortán, hogy kiderítettük, a kisfilm középpontjában lévő kis házat többek között Natasa Jurcsenko lakja, akinek kalandos életútjáról Oksana Nosach filmrendezőnőn kívül Jiří Stejskal fiatal cseh filmrendező is filmet forgatott, Otthonom címmel. A rendezővel interjút is készítettünk, amit itt olvashattok.

Vetítik: március 5. 19:30 Toldi Kisterem

Emléktekercs (Sztárparádé egy grúz aluljáróban című rövidfilm-válogatás)

Korábban kicenzúrázott celluloidmaradékokból összeillesztett végtelen szalag, amely letűnt korok személyes történeteit őrzi. És persze, mint ahogyan az lenni szokott, mindig a kivágott részek a legizgalmasabbak.

Adela Muntean a 100 éves mozi kapcsán létrehozott projektjének részeként forgatta Emléktekercs c. kisfilmjét. Interjúalanyait első moziélményükről kérdezi, közben fény derül egy kolozsvári filmraktár elfeledett történetére, sok száz méternyi filmszalagból válogatunk, amelynek minden egyes képkockája különböző elfeledett emlékeket és történeteket rejt. Most végre valaki kérdez, így a film által mi is közelebb kerülhetünk közös múltunkhoz.

Vetítik: március 6. 17:30 Toldi Kisterem

A fent említett 8 filmből 5-öt az ún.  Urbanista bérlettel olcsóbban,  6000 Ft-ért nézhettek meg. Egy filmre alapvetően 1400 Ft a belépő. Diákoknak 1100 Ft.

A filmekhez több esetben kerekasztalbeszélgetések és előadások is tartozak, sőt lesz városi-séta is, úgyhogy böngésszetek!

Szin Karolina

Szin Karolina az ELTE filmtudomány szakán végzett, majd grafikai- és product design tanulmányokat folytatott, többek között MOME-n. Jelenleg a filmgyártásban dolgozik. Szereti a szép grafikájú filmeket, animációkat (Tomm Moore, Sylvain Chomet, Gabrielle Vincent munkái), a magával ragadókat (Iñárritu, Jamin Winans), a kortárs magyart, illetve az ehhez részben viszonyítási pontként szolgáló rendszerváltó alkotásokat. szin.karolina@gmail.com

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com