Magazin

BuSho 2014: Tarkabarka

marco microbi reckmann, sxc.hu

A fesztivál fejleszt. Edzés az agyadnak. Van, aki kilókat emelget, mások rövidfilm-blokkokra járnak.

Havasmezői Gergely írása.

Öt rövidfilm akkor is sok, ha az ember rutinos rövidfilm-néző. Én a számolatlan fesztiválkritika mellett egyszer végigzsűriztem száz darabot két éjjel; rutin tehát van, de nem ment meg a szellemi fáradástól. Egyetlen rövidfilmet sem arra terveztek, hogy fél perc múlva másikat nézz.

Persze: fesztivál, versenyprogram, hát mit lehet tenni?

„Ezt is túléltük” — poénkodott a mögöttem felkászálódó angol csapat a BuSho szerda esti blokkja végén. És tolongtak ki az utcára. Boldogan, mert véget ért egy versenyfilm-blokk, mert jókat láttak, és mert vége. Emberül végignézték! Nem aludtak el (én néha elalszom), nem hagyták ott (mindig szivárognak el emberek), kibírták a fura hangzású szinkronokat és az angol feliratot (ami ritka és fárasztó élmény a világ legelterjedtebb nyelvén beszélőknek). Szép munka! „We survived!”, kiáltották, és örömükben még a present perfectről is megfeledkeztek.

A fesztiválok átka a szaturáció. Túl-laksz filmmel. Mint amikor sokat ettél és nehéz a gyomrod: sokat néztél és nehéz az agyad. Sokat és sokfélét! Minden filmecske más-más nézőpont, hangvétel és műfaj; az egyik elvicceli a világot, a másik realista dráma, a harmadik meg szürreális animáció. Veterán fesztiválkritikusként mondom: egy-két ilyen blokk után még csak nem is emlékszel rájuk a programfüzet nélkül.

De a fesztiválok legnagyobb élménye is a szaturáció. A tarkaság ugyanis szükségszerűen fejleszt. Ha öt-tíz nézőpontból kell látnod öt-tíz kis történetet, az kitágítja a gondolkodásod határait. Gyorsabban értesz meg történeteket (mert nincs időd gondolkodni). Rájössz, hogy villámgyorsan alaphelyzetbe állíthatod a befogadókészségedet, akárhányszor. Ami pedig növeli az új iránti toleranciát. És kapcsolatokat kezdesz látni – az ember agya így működik, véletlenszerű halmazban is kapcsolódást keres, ami figyelmeztetés is a fesztiválszervezők felé: tessék tematikus blokkokat szervezni random listák helyett!

És ha ömlesztve kapod a tarkabarka jóságot, arra is rájössz – ismét, bár túl sokszor használom a szót: szükségszerűen –, hogy a te kritikusi/nézői véleményed reménytelenül szűk ahhoz a kavalkádhoz képest, amit akár csak egyetlen blokk művészei össze bírnak hozni: tehát nyitottabb leszel, több szerzőiséget viselsz el, növekszik benned az alázat. Mint amikor a csillagos égre csodálkozol éjjel: maga alá terít a teremtés sokfélesége.

Ezért is érdemes BuShóra járni. Meg Titanicra és Anilogue-ra. A fesztiválélmény egyedülálló. És ráfér az agyadra, meg az egódra, mint minden edzés.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com