Magazin

Cannes 2019: A fesztiválon leplezték le a következő James Bondot?!

Fotó: Gaetan Soerensen / FDC

Második teljes cannes-i napunkon szerencsére ismét csupa jó filmet láttunk: Elton John biopictől kezdve Almodóvar legújabb alkotásáig mind remek élmény volt – egyelőre hatalmas szerencsénk van. Emellett felfedeztük a fesztivál Palotán kívüli területeit, plusz egy eseménydús sajtótájékoztatón is részt vettünk.

Élmények

Rocketman sajtótájékoztató

Az Elton John életéről szóló musical fantasy meglehetősen jól sikerült, szóval természetesen mi is kíváncsiak voltunk a film sajtótájékoztatójára. Egy csomó másik kollégával egyetemben. Mivel hatalmas sorok kígyóztak a terem előtt, ezért csak az utolsók között tudtunk bejutni. De mint utólag kiderült, tökéletesen megérte a türelmes és kitartó várakozás. A rendező, Dexter Fletcher mellett a film főbb szereplői, Taron Egerton, Richard Madden és Bryce Dallas Howard válaszoltak az újságírók kérdéseire, az esemény pedig a megszokottól kissé eltérőre sikeredett. Az Elton John alakító Egerton konkrétan elsírta magát a film premiere után, majd mikor a sajtótájékoztatón erről és az énekessel való kapcsolatáról faggatták, ismét elérzékenyült. 

Ezután egy londoni riporter Richard Maddenhez intézett egy váratlan kérdést: „sokan esélyesnek tartanak arra, hogy te vedd át Daniel Craigtől James Bond szerepét” – kezdte, miközben Madden láthatóan kezdett zavarba jönni. „Csak azért hozom ezt fel, mert a premieren a védjegynek számító fehér öltönyt viselted…” – folytatta. A skót színész erre rendkívül diplomatikusan csak annyit válaszolt, hogy „nagyon jó érzés, hogy egyáltalán gondolnak rám, de ez csak pletyka”, mire Egerton nem bírta ki és tovább szította a kedélyeket a James Bond ikonikus dallamának dúdolásával… Tény, hogy Maddennek jól állna a szerep, de érdemes-e mindezt jelnek venni? (Rakita Vivien)

 

A magyarok mindenhol ott vannak

A cannes-i beszámolóinkat lelkesen olvasók már biztosan tudják, hogy a fesztiválon a Palota mellett, a tengerparton található az úgynevezett Nemzetközi falu, ahova az összes nemzet kitelepül. Ezúttal is meglátogattuk a magyarok pavilonját, s ez most nem csak azért volt érdekes, mert végre én is láthattam. Ma volt ugyanis A tanú cenzúrázatlan, felújított változatának világpremierje a Cannes Classics szekcióban, s ide vártak minket egy kis koccintásra. Szerencsére a vetítésen nem csak magyarok voltak. Havas Ágnes, a Filmalap igazgatója elmesélte, hogy a film a franciául, illetve angolul olvasó közönséggel is rezonált, együtt éltek a filmmel, és a poénok is ültek. Így természetes, hogy a sátorba is betévedt egy-egy külföldi, akiknek, úgy tűnt, a gusztusosan tálalt szalámi jött be a legjobban, amit egy pillanat alatt eltüntettek a tányérról, majd dolguk végeztével el is hagyták a pavilont. (Rakita Vivien)

 

Filmek

The Climb

Michael Angelo Covino filmje egy éveken át tartó (viharos) barátság történetét mutatja be Mike és Kyle (Kyle Marvin) között, hogy a kettőjük közötti törések után hogyan találnak egymásra ismét. Tömör címeket viselő fejezetekre bontva látjuk: „Sajnálom”, „Felnövés”, „Megbocsátás” és így tovább. A The Climb cím a hegyi biciklizés vissza-visszatérő motívumára utal, ez az elem keretezi a filmet. Az élet újabb és újabb próbák elé állítja Mike-ot, aki nem győz – több-kevesebb szándékossággal – keresztbe tenni legjobb barátjának, aki azonban újra és újra megbocsát neki. A film erénye, hogy sok humorral ábrázolja a két férfi kapcsolatát, jellemfejlődését, ám összességében széteső az alkotás. Mint a tegnap látott másik kanadai produkcióról, erről is elmondhatjuk: nem valószínű, hogy díjat kapna az Un certain regard szekcióban (Szatmári Zsófi)

Rocketman

Az Elton John életéről szóló filmet musical fantasyként aposztrofálták az előzetesekben, amiről kiderült, hogy szó szerint kell érteni: betétdalok, spontán dalra fakadások és a képzelet játéka váltakozik. Bár az alkotás nyilván az énekes életén alapszik, a Rocketman mégsem olyan tankönyvszagú, mint a tavalyi év zenész biopicje, a Bohém rapszódia volt. (Aminek forgatását egyébként szintén a Rocketman rendezőjének, Dexter Fletchernek kellett befejeznie). A kiváló színészi alakításokból ezúttal sem volt hiány – Taron Egerton performansza bőven felért Rami Malekéhez –, azonban ez alkalommal végre egy olyan életrajzi filmet kapott egy zenei legenda, ami nem csupán azért élvezetes, mert az illetőnek hihetetlenül jó számai vannak. (Rakita Vivien)

Rocketman
Fájdalom és dicsőség

Almodóvar legújabb filmjei nem vonzottak egyikünket sem, mégis „kötelező név” lévén – aki a keresztnevét ki sem írja a főcímre –, elmentünk mindketten a vetítésre, és kellemesen csalódtunk benne, sőt. Salvador Mallo (Antonio Banderas) hatvanas éveiben járó filmrendező számtalan betegségtől szenved, abbahagyta a munkát, nem tartja senkivel a kapcsolatot. Egy nap a helyi filmarchívumban játsszák a bő harminc évvel azelőtti filmjét, és ez az élmény teljesen felülírja régebben kialakított véleményét, miszerint színésze, Alberto (Asier Etxeandia) hiteltelenül alakított – akit ezért harminckét éve nem is látott. Amikor felveszi vele a kapcsolatot, lassanként, megtorpanásokkal és időnként hátrálva, de fölveszi a rég elejtett fonalat, elkezdi feldolgozni a múltját is, gyerekkorától – ahol Penelope Cruz alakítja édesanyját – a jelenéig. Önreflexív dráma. (Szatmári Zsófi)

Avatar

Rakita Vivien

Rakita Vivien az ELTE Bölcsészkarán végzett film szakon. Kedvence a midcult, illetve a történelmi és gengszterfilmek, valamint sorozatok széles skálája. 2017 óta tagja a Filmtekercs csapatának.

Avatar

Szatmári Zsófi

Szatmári Zsófia francia főszakot és film minort végzett az ELTE-n, majd francia irodalom mesterszakot a Sorbonne-on. Specializácója a szerzői film, érdekli pedig a film és az irodalom viszonya, a filmek kapcsán felmerülő nyelvi és fordítási kérdések. Az Interjú rovatot szerkeszti. szatmarizsofi@filmtekercs.hu

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A szuperhősök már ezerszer megmentették a világot a moziban. Mi a helyzet a tévével?

A VLOGtekercs ebben a hónapban a képregényadaptációk közül azokkal foglalkozik, amik nem a mozit célozzák. A tévében és a streaming-szolgáltatókon sorra érkeznek azok a képregényfeldolgozások amik valamilyen módon különlegesek, ráadásul nem csak saját kategóriájukban. A szuperhősök már meghódították a teljes popkultúrát, beleértve a kiképernyőt is, most megmutatjuk, hogyan!

Műsorvezető: Németh Míra

Szöveg: Vida László

Vágó: Nagy Tibor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya