Magazin

Cannes – Brad Pitt kíméletes bérgyilkosként tért vissza a Croisette-re

Magányos és kíméletes bérgyilkosként tért vissza a Croisette-re Brad Pitt. Az amerikai filmsztár a 65. cannes-i filmfesztiválon kedden bemutatott versenyfilm, az amerikai maffiáról forgatott Killing Them Softly főszerepét alakítja.

A film ausztrál rendezőjével, Andrew Dominikkal nem először dolgozott együtt Brad Pitt. Öt évvel ezelőtt együtt készítették a Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Ford című westernfilmet.

A magyar mozikban szeptembertől látható Killing Them Softly George V. Higgins 1974-es krimije, a Cogan’s Trade alapján készült. A kivégzési módszerekről folytatott cizellált párbeszédekkel és humoros beszólásokkal teli, lassú ritmusú, de hatásos rendezésű gengszterfilmben Brad Pitt egy sötét napszemüveget viselő, fekete bőrszerelésben hidegvérrel gyilkoló bérgyilkost alakít. Jackie Cogan (Brad Pitt) kisstílű szélhámosok kivégzésre kap megbízást, miután azok megtámadták a maffia egyik keresztapájának pókerbarlangját. A bérgyilkos azonban nem szeret olyan embereket megölni, akiket ismer és arra törekszik, hogy a lehető legkíméletesebben végezzen az áldozataival. Egyetlen dolog vezérli: időveszteség nélkül minél előbb elvégezze a megbízást, és megkapja érte a fizetségét.

A rendező a történetet a 2008-as amerikai elnökválasztási kampány idejére helyezte át, a bérgyilkos folyamatosan kommentálja a televíziókból hallható elnöki (George W. Bush majd Barack Obama) beszédeket a pénzügyi rendszer megmentésének szükségességéről.

„Amerikában élek, és Amerikában mindenki egyedül van. Amerika nem egy nemzet. Amerika üzlet” – ezek a filmnek a bérgyilkos szájából elhangzó záró mondatai, miközben az elnökké választott Obama a televízióban az összefogásról és az egységről beszél.

„Olyan, mintha egy gengszterfilmet látnánk, pedig ez a mikrokozmosz általában a világról szól” – értelmezte Brad Pitt a filmet – amelynek egyben a producere is – a díszbemutató előtt tartott sajtótájékoztatón. Elmondta, hogy olyan témát keresett, amely a mai világról is szól. „Erőszakos világban élünk. Szerintem fontos, hogy ezt megmutassuk” – tette hozzá. Véleménye szerint a filmben látható lassú gyilkolás pont olyan, mint az üzleti világ, ezért a sztorit a gazdasági válság metaforájaként érdemes értelmezni.

Brad Pitt szerint ugyanakkor szó sincs arról, hogy cinikusan tekintene Obama elnökségének öt évére, és úgy gondolná, hogy az kudarc volt. Azt is elárulta, hogy ő magát „inkább baloldalinak” érzi és demokrata szavazó. „Mindig is érdekelt megérteni olyan érzéseket, amelyeket nem feltétlenül osztok” – hangsúlyozta.

Az amerikai filmsztár elmondta, hogy az esti díszbemutató előtti vörös szőnyeges bevonuláson nem lesz mellette a párja, Angelina Jolie. „Nincs itt. Egy filmet készít éppen elő, amelynek forgatása hamarosan kezdődik” – hangsúlyozta Brad Pitt. Arra a kérdésre, hogy fognak-e Angelinával együtt forgatni a közeljövőben, azt válaszolta: „Nagyon szeretnék”. Azt viszont nem kívánta megerősíteni, hogy augusztusban egybekelnek. „Nincs még meg a dátum, semmilyen dátum sincsen. Az esküvő dátumát illetően csak pletykák keringenek” – tette hozzá.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com