Magazin

Oscar 2015: Túrázással gyászolni – Cheryl Strayed: Vadon

vadonBámulatos őszinteséggel tárja fel olvasói számára Cheryl Strayed írónő azt, hogyan omlott össze, és hogyan építette újjá életét huszonéves korában. Sallangmentes élménybeszámolója csaknem 2000 kilométeres gyalogtúrájáról azt mutatja be, hogyan kapcsolódik a halál feldolgozása az élni akarás elemi ösztönével. A Vadon a filmadaptáció után néhány héttel a Cartaphilus Kiadó jóvoltából a hazai könyvesboltokba is megérkezik. 

Észak-Amerika nyugati részén, Mexikótól Kanadáig, a Sziklás-hegység láncai között húzódik meg a több mint 4000 kilométer hosszú Csendes Csúcs Ösvény (Pacific Crest Trail), amely a legbátrabb túrázók számára is rendkívül komoly kihívást jelent. Hatalmas szintkülönbségek, sivatag és hegyvidék, érintetetlen táj és vadállatok sokasága fémjelzi ezt az útvonalat, amelynek egyes szakaszain száz kilométereken keresztül nem találkozik a vándor a civilizáció lenyomataival.

Ezt a túraútvonalat választotta magának Cheryl Strayed 1995-ben, talán egyfajta utolsó lehetőségként, hogy feldolgozza édesanyja négy évvel korábbi halálát, túllépjen félresiklott házasságán, és kigyógyuljon heroinfüggőségéből. Az írónő ekkor 26 éves volt, és annyira egyedül, hogy hozzá képest a kisujjam a társaság középpontja. A gyökereitől és az életcéljaitól megfosztott lány több év tengődés után jutott arra az elhatározásra, hogy mindent hátrahagyva nekivág a vadonnak. Egyetlen reménye volt ez az út, ha végig megy rajta, esetleg újra képes lesz teljes életet élni.

Talán elcsépelt, túlzottan érzelgős melodrámának hangzik a Vadon története, pedig e regény kapcsán a legnagyobb hiba lenne alaptalan ítéletet hozni a sztori alapján. Valós szentimentalizmusa ellenére ugyanis a könyv egyáltalán nem giccses. Talán az is jelzi ezt, hogy több száz oldalt kell átlapozni, mire a főhős végre elsírja magát. Egyszerűen ő nem ilyen.

Cheryl StrayedVadon rendkívül őszinte, igazi szerzői alkotás, Cheryl Strayed félelmetesen bátran tárja fel esendőségét, hibás döntéseit, jellemének gyengeségeit, azt az életszakaszát, amely édesanyja fiatal halálával kezdődött el. Mindez olyan kemény időszak lehetett számára, hogy az erről szóló memoár csak 17 évvel később, 2012-ben jelent meg. Az biztos, hogy megérte várni, mert a végül elkészült regényen látszik a kemény munka. Szinte patikamérlegen adagolja nekünk túraélményeit és a múlt fájó sebeit, így az egyikből se kapunk egyszerre se túl sokat, se túl keveset.

„Mindazok, akik az ösvényt létrehozták, engem képzeltek el rá. … Azért hozták létre, hogy aki majd rálép, megértse, mit jelent a vadonban lenni. Mit jelent mérföldeken át gyalogolni egyetlen célért, hogy lássuk a fákat és tisztásokat, a hegyeket és a sivatagokat, csermelyeket és a sziklákat, a folyókat és a mezőket, a napnyugtákat és a napkeltéket. Ez az élmény hatalmas volt és meghatározó.” Jellemző, hogy a Vadon ritkán mesél részletesen a tájakról, ha teszi is, akkor is úgy, mint az idézetben, tehát a környezet Cherylre gyakorolt hatását ismerteti. Ez az írónő részéről remek döntés volt, a Sziklás-hegység lélegzet elállító tájait nem lehet hatásosan bemutatni egy regényben.

Wild (Reese Witherspoon)Erre a filmvászon sokkal alkalmasabb, nem csoda, hogy a Vadon megjelenésének és azzal egybeeső óriási sikerének pillanatában megvásárolták az adaptáció jogait. A megfilmesítés jogát Reese Witherspoon cége vette meg, a főszerepet egyből magára is osztotta a színésznő, alakításáért számos díjat kapott, Oscarra is jelölték. A Vadon február 19-től látható a mozikban, előzetesét itt találjátok.

Tóth Nándor Tamás

Tóth Nándor Tamás külpolitikai és kulturális újságíró volt. A kettő metszetéből alakult ki filmes specializációja: a politikai témájú és a társadalmi változásokat feldolgozó filmek, valamint a Mediterrán-térség, Németország és Latin-Amerika filmművészete. A Filmtekercs Egyesület pénzügyi vezetője. tothnandor@filmtekercs.hu

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!