Magazin Papírfény

A pilóták Coelhója – Chesley B. Sullenberger: Csoda a Hudson folyón

Hogyha hezitálnál, hogy a könyvet olvasd el előbb vagy a filmet nézd meg, ne tedd! Eastwood filmjének a kényszerleszállást leszámítva semmi köze a könyvhöz.

2009-ben az egész világot bejárta a hír, hogy egy kapitány sikeresen letett egy utasszállító gépet a fagyos Hudson folyóra, úgy, hogy sem az utasok, sem a személyzet közül nem sérült meg senki. 9/11 után rendkívül ritka volt repülőgépekkel kapcsolatban jó hírről hallani, ezért a kapitányt piedesztálra emelték és hősként ünnepelték (tegyük hozzá: joggal). Sully kapitány a kényszerleszállást követően 10 hónappal összegezte életét és megírta önéletrajzát.

Véleményed van a cikkről vagy a filmről? Írd meg nekünk kommentben!

Nehéz figyelmen kívül hagyni a tényt, hogy Sully írói ambícióit nagy valószínűséggel elősegítette, hogy tudta, bármit is ad ki a keze közül, világhíre miatt az biztosan bestseller lesz. Nem gondolnám, hogy ezért kárhoztatni kellene őt, hiszen teljesen racionális döntést hozott, ugyanakkor a könyv minden egyes során érződik, hogy szerzője még soha életében nem írt könyvet. Vitathatatlan, hogy Sully kapitány a repüléstörténet egyik legjobb pilótája, azon a januári napon olyan tettek egész sorát hajtotta végre, amire nagyon kevesek lettek volna képesek, mégsem érzünk semmit az utolsó mondatok elolvasása után, csak fásultságot.

sully_1Az a szenvtelen, gyakorlatias, érzelemmentes hozzáállás, ami a könyv stílusát jellemzi, a levegőben vészhelyzet esetén életeket ment, papíron azonban unalmassá változtatja a legizgalmasabb fejezeteket is. Bármennyire is igyekszik a szerző, ezekkel a steril tőmondatokkal képtelen arra, hogy érzelmeket adjon át, hogy felzaklassa vagy megérintse az olvasót. Itt arról mesél, amikor először meglátta leendő feleségét: „De Lorrie-ban valami nagyon megfogott. Bájos volt és nagyon intelligensnek is látszott. Minden vendéggel nagyon rokonszenvesen viselkedett. Már a találkozásunk elején tudtam, hogy randevúra szeretném hívni.

LOS ANGELES, CA - DECEMBER 11: Captain Chesley "Scully" Sullenberger (R) and his guest attend the CNN Heroes: An All-Star Tribute at The Shrine Auditorium on December 11, 2011 in Los Angeles, California. (Photo by Frederick M. Brown/Getty Images)

A könyv hátulján is olvasható az a fő gondolat, amire Sully minden egyes fejezetet kifuttat, vagy ahonnan elkezdi az egyes részeket: az életében minden fontosabb esemény (katonai kiképzése, gyermekei örökbefogadása) erre a landolásra készítette fel. A könyv eredeti címe Highest duty: My search for what really matters, ami szabad fordításban annyit tesz: Legfontosabb kötelesség: Kutatásom az igazán fontos dolgok után. Ez egyszerre utal a pilótaként eltöltött évtizedek áldozatos munkájára és arra is, hogy legfontosabb kötelességünk elhivatottsággal és alázattal végezni a munkánkat és hálát adni azért, ami megadatott nekünk. A könyv ennek szellemében egyszerre lesz egy szájbarágós életvezetési tanácsokat tartalmazó regény és egy önéletrajz sajátos keveréke.

Sully könyve akkor a legérdekesebb, amikor a repülésről és saját életére gyakorolt hatásáról mesél. Képes arra, hogy átértékeljük az eddig kialakult képünket a pilótákról és stewardessekről, segít abban, hogy meglássuk az egyenruha mögött az embert. Egy pillanatra megállunk és elgondolkozunk, hogy nem csupán a poggyászunkkal, az ülőhellyel és várakozás miatti panaszkodással kellene töltenünk az időnket a repülőn vagy a reptéren. Ráébreszt arra, hogy mennyi tapasztalt, lelkiismeretes ember összehangolt munkája kell ahhoz, hogy biztonságosan és kényelmesen eljussunk egyik kontinensről a másikra.sully_2

Sokszor csak érintőlegesen jelenik meg, de a könyv mégis többször felhívja rá a figyelmet, hogy mennyire súlyosan érintette az egész légiközlekedési ágazatot az egyre olcsóbb légitársaságok megjelenése, a pénzügyi válság és folyamatos árcsökkentés kényszere. Ezt leginkább az ágazatban dolgozók érzik meg, de az utasok is tapasztalhatják a szolgáltatások színvonalának csökkenésében.

Clint Eastwood adaptációja egyébként szinte semmit nem tartott meg vagy ültetett át az eredeti regényből, csupán a kényszerleszállást, illetve egy nagyon rövid visszatekintést Sully vadászpilóta múltjára. Helyette a film döntő hányadát egy olyan vizsgálat teszi ki a kapitány ellen, ami a valóságban csak a hivatalos protokoll része volt, nem olyan mértékű boszorkányüldözés, mint amilyennek Eastwood ábrázolja. Mindezek ellenére a film sokkal feszültebb lett, mint a könyv, képes teljes valójában megragadni a kényszerleszállás néhány perces drámáját.

[author_bio author=”dunaimarcell”]

Dunai Marcell

Dunai Marcell a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi tanulmányok szakán végzett, jelenleg szakirányú továbbképzését végzi mentálhigiénés segítő szakember szakon. A ráckeresztúri Fiatalkorúak Drogterápiás Otthonában dolgozik terápiás munkatársként: munkájából kifolyólag vonzza a függőségek pszichológiája, a felépülés folyamata és az ennek tükrében megjelenő emberi kapcsolatok filmes reprezentációi.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés