Magazin

CineFest 2018: „Soha ne add fel!” – Nicholas Gyeney, a mindenre elszánt amerikai függetlenfilmes

Nicholas Gyeney, a hazánkban és a nagyvilágban szinte teljesen ismeretlen függetlenfilmes két nagyjátékfilmmel (Béta-teszt, A legmélyebb pont) mutatkozott be az idei CineFesten. A seattle-i rendező szerencsére nemcsak azzal lepte meg a közönséget, hogy folyékonyan beszél magyarul, hanem fáradhatatlanságával és kreativitásával is.

A harmincas évei elején járó Nicholas Gyeney Seattle-ben született – és ragaszkodik is szülővárosához, miként azt interjúi alkalmával többször ki is nyilatkoztatta. Erdélyből származó magyar szülők egyetlen gyermeke ő, akiben elhunyt édesapja ültette el a filmek iránti rajongást. Apa és fia együtt nézték a Csillagok háborúját, a Terminatorfilmeket és James Bond kalandjait. Az érzékeny kiskamasz Nicholas – mintegy az apja elvesztése feletti gyász feldolgozásaként – egyre mélyebbre merült a filmek világában, mígnem felfedezte magában a filmrendezés iránti érdeklődését.

A legmélyebb pont

Miután ösztöndíjat nyert a Dél-Kaliforniai Egyetem rangos filmművészeti programjára, azonnal neki is látott első önálló filmjének elkészítéséhez. A sikeres bemutatkozás utat nyitott számára a filmipar felé, s a filmrendezés mellett a színészetet is kipróbálta: a négy rendezésében színészként is szerepelt. Az egyetem elvégzése után készült a The Penitent Man (2010) című filmje, melynek egyedülálló szerkezetével és stílusával már az indulásakor sikert vívott ki magának. Ezt követte a Matt’s Chance (2013), mely sikeres filmfesztivál turnéja alkalmával több kritikai elismerést és díjat is bezsebelt, s ezt követően még néhány színházi előadást is megélt. Ezután forgatta a CineFesten is bemutatott Béta-teszt (2016) című filmjét. Legutóbb készült alkotásával, melyet A legmélyebb pont (2018) címmel szintén bemutattak Miskolcon, Gyeney kivívta magának a szülővárosát, Seattle-t is magába foglaló észak-nyugati régió egyik legrelevánsabb filmkészítőjének címét.

A CineFesten bemutatott két filmje – a Béta-teszt és A legmélyebb pont – témájukban éppúgy, mint stílusukban, teljességgel különböznek egymástól, ugyanakkor lényegileg össze is tartoznak. A legmélyebb pont című, már-már dokumentumfilmként is felfogható alkotása arról (is) tudósít, hogy amerikai függetlenfilmesként milyen kanosszát kell végigjárnia annak, aki saját erőből, a hollywoodi filmipar árnyékában fog olyan filmek forgatásába, mint amilyen a Béta-teszt is.

Nicholas Gyeney A legmélyebb pontban saját filmkészítő csapatát állítja a középpontba, kendőzetlenül bemutatva a nézőknek a függetlenfilmesek színfalak mögötti kegyetlen világát. A csapata – ingyen vagy előlegezett bizalom alapján elvégzett operatőri, világosítói, hangtechnikusi munkák garmadájával – már eddig is hatalmas áldozatokat hozott azért, hogy leforgassák a filmjeiket, de a legnagyobb csalódás akkor éri őket, amikor megtudják, hogy legutóbbi alkotásukkal sem sikerült bejutniuk az elit filmfesztiválok világába.

Hosszú, kimerítő és elkeseredett viták után, nehéz szívvel bár, de ismét összeállnak, hogy elkészítsék az újabb filmjüket, A legmélyebb pontot –, saját filmes szelfijüket önmagukról.

Ezt az teszi lehetővé, hogy operatőrtársuk a stáb minden megnyilvánulását a kezdetektől nyomon követte egy kamerával, s az így összegyűjtött anyagból áll össze dokumentumszerűen A legmélyebb pont, az önmaguk vergődéséről és reményteli újrakezdéséről szóló film.

A kétórásnál is hosszabbra sikeredett alkotás egyszerre roppant belterjes, de legalább annyira érdekes is, mert belülről mutatja be a filmes csapat pénzforrásokért folytatott küzdelmének folyamatát. A legmélyebb pontot ugyanakkor egy Nicholas Gyeneyről készült (ön)portréfilmként is felfoghatjuk, hiszen ő a főszereplője, egyben a pénzszerző akciók mozgatórugója, s ő önt lelket a csalódásoktól megkeseredett stábba. Személyében egy elszánt, makacs és kitartó magányos farkast ismerhetünk meg, akit földre lehet ugyan küldeni, de mindig talpra áll és igazi filmfanként szívósan újrakezdi. „Soha ne add fel!” – mondja az egyik stábtagnak, aki már-már a végleges kiszállást fontolgatja.

Béta-teszt

S Nicholas Gyeneynek már csak azért sem szabad feladnia, mert személyében olyan eltökélt filmrendezőt ismerünk meg, aki nemcsak a makacsságával, de a tehetségével és eredeti vizuális látásmódjával is kiérdemli az alkotáshoz való jogot. Ennek szép példája a Béta-teszt, melynek bemutatójáról – mint film a filmben – láthatunk részleteket A legmélyebb pontban is. A Béta-teszt az ezredfordulón nagy sikert befutott cyberpunk kultúra utórezgéseként is felfogható, hiszen a virtuális tér tematikája olyan nagy hatású filmeket idéz meg, mint az EXistenZ, vagy a Videodrome.

Ám Gyeney nem csupán másolja ezeket a kultfilmeket, de eredeti gondolatokkal ki is egészíti azokat.

Virtuális térben játszódó filmjében a Max Troy cég videojáték tesztelője rájön, hogy az új játék eseményei a való világban is tükröződnek, és neki össze kell játszania a videojáték főszereplőjével, Orson Creeddel, mielőtt még az lerombolja az egész várost. Virtuális és valóságos világok ütköznek össze a pörgős akciójelenetekkel tűzdelt filmben, mely a filmtörténelem egyik leghosszabb, egyetlen kameraállással felvett összecsapás-sorozatával vált ismertté.

Nicholas Gyeney filmjei bemutatóját követően több munkatársával az oldalán mutatkozott be Miskolcon. A magyarul is folyékonyan beszélő fiatalember nagy szimpátiát keltett a közönségben, s filmjeit látván mi is csak drukkolni tudunk neki, hogy leküzdje a finanszírozási gondokat és soha ne adja fel.

Argejó Éva

Argejó Éva szociológiát és filozófiát tanult az ELTE-n, a Magyar Televízió kulturális műsorának (Múzsa) szerkesztője volt, jelenleg az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának munkatársa. Specializációja a társadalmi dráma, a sci-fi, a fantasy és a thriller.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com