Magazin

Cseh és Szlovák Filmkarnevál 2015: Nem tiszta játszmák – Fair Play

Eva Josefíková és Bárdos Judit a Fair Play című filmben

Fair playAz olimpia előtt álló, fiatal futónő élete bizonyítja: a politika és a sport nem játék, és hamar le kell számolni minden illúzióval. Erről szól a Cseh és Szlovák Filmkarnevál nyitófilmje, a Fair Play – cseh rendezőnővel, magyar származású felvidéki főszereplővel.

 

„Mért legyek én tisztességes? Kiterítenek úgyis! / Mért ne legyek tisztességes! Kiterítenek úgyis.”

József Attila Két hexameter című verse érzékelteti legjobban Anna Moravcová, a főszereplő elképzelését ember és hatalom viszonyáról. 1983-ban járunk, az olimpiai ciklus vége felé dönt úgy a fiatal futónő edzője, hogy dopping használatával kijuttatja tanítványát a Los Angeles-i olimpiára. A motiváció túlmutat a sporton: korábban disszidált apa, a rendszer által megnyomorított és továbbfenyegetett, korábban szintén sportoló anya, egy rohadó rendszer, zéró perspektíva egy fiatal és nagy tehetségű sportoló előtt. Finoman utal a történet arra is, hogyan törte derékba a politika az anya teniszkarrierjét is, tette őt a városi kultúrház takarítónőjévé, látjuk hát, hogy a szülő minden eszközzel megpróbálja megóvni ettől a lányát.

Egy pillanatra azt hittük ugyanis, hogy Anna Moravcovát meg lehet törni. Először a sport tisztaságába vetett hitét kell feladnia, aztán az igaz szerelem mint ellentmondás jelenik meg életében húsbavágó módon, hogy a legvégén a hatalom, a szocialista rendszer vegye el teljes emberségét, és fektesse két vállra, de az utolsó pillanatban megálljt mond, és elhangzik a film tételmondata: “Ilyen rendszert én nem képviselek!” A spoilert a történelem írja: 1984-ben Romániát kivéve a teljes keleti blokk kihagyja a Los Angeles-i olimpiát politikai bojkott miatt. Mért ne legyek tisztességes! Kiterítenek úgyis.

Eva Josefíková és Bárdos Judit a Fair Play című filmben

Az eddig többnyire vágóként dolgozó Andrea Sedlácková jól ötvözi a sport és a politika témáját, és mutatja be, hogy a szocialista országokban kiemelt szerepet kap a sport (irigylésre méltó felkészülési lehetőségekhez jutnak a sportolók, no persze nem a nyugatihoz, hanem az ország többi társadalmi rétegéhez képest), ha az úgy adja, a politikai szempontok mégis erősebbek. A végső győzelemért sem a sportban, sem a politikában nincs fair play. Így nézve Anna története egy speciális, illúzióit vesztő coming-of-age mozi, csak éppen az általánosan pozitív kicsengés helyett itt a film végére nincs nagyon mibe kapaszkodni, egyetlen fogódzó a főszereplő egyenes tartása. Futás közben és azon kívül is.

Annát a felvidéki magyar Bárdos Judit játssza, a színésznőt a Titanic Filmfesztivált is megjárt A ház című drámából már ismerhetjük. Két alakítása, két szereplehetősége láttán – milyen már kimondani – úgy érzem, jól járt, hogy a Duna túloldalára született: ismerve a rendkívül szoros cseh és szlovák filmkészítési koprodukciókat és a cseh film a magyarnál jóval magasabb látogatottságát, nagy reménnyel kívánok neki sok sikert, amire a jelen filmben látott teljesítmény alapján nagy esélye is van.

(A Fair Play című filmet többször már nem vetítik, de más cseh és szlovák alkotás szombat estig megtekinthető a budapesti Toldi moziban a Cseh és Szlovák Filmkarnevál nevű rendezvényen.)

Avatar

Sergő Z. András

Sergő Z. András alapító, főszerkesztő-helyettes. Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film követője. Kedvencei a dokuk, a kamaradarabok, sport- és valláspolitika. sergoandras@filmtekercs.hu

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A melodráma igenis több a túlcsorduló érzelmektől. Viszont ehhez vajon az kell, hogy a szerelem beteljesületlen maradjon?

A VLOGtekercs ehavi adásában Spike Jonze A nő és Marc Webb 500 nap nyár című filmjei kerülnek terítékre. Bemutatjuk, hogy a melodráma (minden felszínes vélemény ellenére) nem feltétlenül süpped középszerűségbe. A két film összehasonlításával kiütköznek a műfajban rejlő lehetőségek, valamint az is, hogy azon túl miben újítanak az alkotók.

Műsorvezetők: Énekes Gábor
Szöveg: Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya