Magazin

Cseh Filmkarnevál 2016: Humor és humánum – Az én kis falum

az_en_kis_falumHiába próbálnánk röviden összefoglalni, miről szól a harminc éves Az én kis falum, az vajmi kevéssé érintené a lényeget. Tulajdonképpen nem szól semmiről, csak az életről. 

Az én kis falum olyan film, amelyben az eseményeknél sokkal fontosabbak a figurák, a történet fordulatainál a szereplők hálózatának alakulása. De mindennél lényegesebb, hogy mindezt hogyan ábrázolja a film: humor és humánum változékony elegyével. Egy eldugott cseh falu mindennapjai felülről nézve nem sok izgalmat kínálnának. Ha viszont leereszkedünk közéjük, odafigyelünk rájuk, hirtelen mozgalmasnak és élettel telinek tűnik a falu. A film pont ezt teszi: finom érzékkel, fokozatosan ismertet meg a falu apró titkaival, hétköznapiságukban különc lakóival – mindegyikük saját mellékszálat kap, melyek közül nem is mindegyiket varr el a film. Ez azonban egy pillanatig sem zavaró: a szereplőket felemeli, jó ismerőseinkké válnak, izgulhatunk értük – miközben gátlástalanul kinevethetjük őket. És ez bőven elég.

Jiri Menzel Az én kis falumban a cseh humort a burleszk irányába viszi el: kevésbé fanyar, sokkal harsányabb, miközben a groteszk helyzetek mögül időről időre előcsalogatja az oly jellemző tragikus árnyalatot, elsősorban a főszereplőknek köszönhetően. Ők vérbeli burleszk hősök: egy vékony, magas és egy alacsony, pocakos, akik állandóan ugratják egymást, mégis elválaszthatatlanok. A Stan és Pan-séma viszont kap egy csavart: jelen esetben a pár egyik tagja a falu bolondja, így a duó Kisvakondra emlékeztető, kantáros nadrágos tagjának jócskán megnehezíti az életét és munkáját. Ők ketten ugyanis együtt dolgoznak: a pocakos sofőr, a langaléta a kísérője.

Különleges az az egyensúly és hatalmas szociális érzékenységre vall, ahogy Otikot ábrázolja a film: nem rajta nevetünk, hanem a környezetén; nem az ő csetlés-botlásán, hanem azon, ahogy (akarata ellenére!) megvicceli, bajba sodorja a társait. Otik gyakorlatilag néma (egy-egy szót mond csak) és süket is (a fülvédőtől, amit a fülei lelapítása érdekében visel). Ez a két körülmény menthetetlenül elszigetelné őt a környezetétől – ha nem úgy viszonyulnának hozzá, ahogy. A falusiak viszont felkarolják, gondoskodnak róla, a közösség nélkülözhetetlen tagjának tekintik Otikot. Bán János részben azért formálja meg tökéletesen a sérült fiú, mert tényleg nem értette, mi folyik körülötte a cseh nyelvű forgatáson.

az_en_kis_falum_3A Stan és Pan-, illetve a Kisvakond-hasonlat is a burleszk humor egyik fontos összetevőjét hangsúlyozza: a némaságot. Otik nem beszél, csak cselekszik – próbálja utánozni a környezetét, ügyetlenségével és félszegségével viszont egyfajta tükröt is tart a kisközösség elé. A néma, önállóan is helytálló szkeccsek mellett viszont a beszéd is menthetetlenül nevetséges: a doktor úr emelkedett monológjai a gyönyörű tájról egy idő után már automatikusan nevetést váltanak ki. A film humora elsősorban ettől működik: visszatérő poénok bonyolult rendszerén alapul, amelyek sosincsenek túlpörgetve, de az ismétlődés plusz faktorral egészíti ki őket.

De nem csak a megunhatatlan humor az, ami miatt harminc évvel az elkészülte után is frissnek hat a film. A vörös csillagos teherautó-állomás és a tévékészülékek miatt ugyan datálható, mikor játszódik Az én kis falum, mégis az az érzésünk, hogy ez a falu és történet kívül esik az időn (mint a vetítést követő beszélgetésből megtudtuk, a helyszínt adó faluban a valóságban is megállt az idő). Ez pedig a film politikamentességének köszönhető – legfeljebb a prágai elit kap egy pofont, de ezen kívül nincs jelentősége annak, hogy a nyolcvanas években járunk. A filmet átjáró emberségesség ugyanis örök érték.

Avatar

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla az ELTE irodalom- és kultúratudomány szakán végzett. Specializációja a szerzői film, a western és az intermedialitás, mániája az önreflexió. Újságíróként és marketingesként dolgozik. A Filmtekercs.hu ötfős szerkesztőcsapatának tagja, a Papírfény rovat felelőse.
[email protected]

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya