Magazin

Cinefest 2014: Daniel Radcliffe és a beatnemzedék – 8. nap

Kill Your DarlingsA debütálások napja volt a csütörtök a miskolci Cinefesten. A kínosan vicces russzoiánus kisfiúk és a beatnemzedék irodalmi elődeit törölni kívánó mentalitása mellett most láthattuk először a nagy ígéretnek számító német származású színésznőt Greta Gerwiget is.


Lassan vége a fesztiválnak, azonban még most is bőven vannak meglepetések. Egymás után jönnek a versenyfilm premierek, egyre inkább láttuk bebizonyosodni, hogy tényleg erős az idei program.

Nem tudom, mikor ültem egyszerre ennyi emberrel, aki egy egész filmet végignevetett. A nyár királyai című – hát mi is? – ifjúsági film / romantikus vígjáték / simán vígjátékban mindenesetre nagyon furcsán, zsigerből érezzük, mennyire kínosak lehettünk 15-16 évesen, amikor először próbáltunk leszakadni otthonról, komolyan vettük, hogy saját házat építünk, állatokra vadászunk, és megosztjuk mindezt a nagybetűs NŐ-vel – vagyis röviden: siettetjük a felnőtté válást. És minderről úgy gondoltuk, hogy annyira könnyű, ahogy azt a filmekben láttuk. Az elsőfilmes Jordan Vogt-Roberts munkája az év egyik legjobb fesztiválélménye lehet, mert rengeteg új fiatal arcot talált, nagyon jól vezette a színészeket, adott teret a spontaneitásnak, jól építette be az operatőri és a zeneszerzői munkát, és úgy egyébként egyáltalán az egész filmet jól összerakta egy amúgy közepesen gyenge forgatókönyvből. Alig várjuk, mire lehet képes használható forgatókönyvvel!

KINGS OF SUMMER

Az este másik várt filmje a szintén elsőfilmes John Krokidas Kill Your Darlings (Öld meg kedveseid!) című mozija, ami rögtön a Sundance zsűri nagydíját nyerte; ami a negyvenes évek közepén a beat nemzedék hajnalán született, és egy gyilkosság történetének előzményeit mutatja be. A filmet nemcsak az tette érdekessé, hogy egy kétségkívül tehetséges rendező bemutatkozásáról van szó, hanem az is, hogy a főszereplő karakter az az Allen Ginsberg, akit az ex-Harry Potter Daniel Radcliffe alakított, de a filmben látható Jack Kerouac is (Jack Huston), ami az Úton népszerűsége után ismét érdeklődésre tartott számot. A filmben egy kis szerepet a Sundance – most már talán mondhatjuk – egyik kedvence, Elizabeth Olsen is kapott, bár jóval kisebbet annál, mint amilyen naggyal a plakátokra került. Az erőteljes klisékkel induló film a végére azért mégiscsak összeáll, bár számomra azért kérdés érdemes-e több mint egy órát várni 20 perc izgalomért.

Az este talán legjobban várt filmje azonban a tavalyi Telluride Filmfesztiválon bemutatott Frances Ha, amelyet féléves evolúciója ellenére februárban Berlinbe is meghívtak, és amelyet a Woody Allen vonal legújabb képviselőjének tartanak számon. A film, amit férfi szemmel nézve – leginkább Greta Gerwig miatt érdemes megnézni. Az intelligens, tehetséges és szép német származású színésznő előtt nagyon sok lehetőség lesz még.

Sergő Z. András

Sergő Z. András a Filmtekercs.hu alapítója és 2022-ben bekövetkezett haláláig felelős szerkesztője volt. Aktívan követte Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film eseményeit. Érdeklődési körébe tartoztak a dokuk, a kamaradarabok, a sport- és a valláspolitika.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com