Magazin

Díjat nyert Cserhalmi Sára filmje Varsóban

Cserhalmi Sára Drága besúgott barátaim című játékfilmje elnyerte a legjobb elsőfilmes díjat a 28. Varsói Nemzetközi Filmfesztiválon. A magyar nagyjátékfilm az október 21-én véget érő „A” kategóriás filmfesztiválon az 1-2 Competition szekcióban versenyzett.

A játékfilm a rendszerváltozás után játszódik, amikor a titkosszolgálati adatok nyilvánossá váltak. Czettl Andor (Cserhalmi György) egy nap elmegy a levéltárba, hogy elolvassa a róla készült jelentéseket. Megdöbbenve tapasztalja, hogy nemcsak megfigyelési jegyzőkönyvek készültek róla, de egyenesen a legjobb barátja, Pásztor János (Derzsi János) súgta be őt.

Cserhalmi Sára első filmje a két főszereplő ellentmondásos kapcsolatát helyezi előtérbe, a magyar történelem közelmúltjának mindmáig homályos és tisztázatlan fejezeteinek tükrében. A fiatal rendező elsősorban arra keresi filmjében a választ, hogyan élhet ma egy volt besúgó, hogyan tud és számol el magában tettével és hogyan hat valakire az, hogy besúgták. A Drága besúgott barátaim nemzetközi premierje a 47. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál East of The West versenyprogramjában volt.

Az állami támogatás nélkül készült díjnyertes játékfilmben Cserhalmi György, Derzsi János, Györgyi Anna, Keres Emil, Benedek Miklós, Mácsai Pál, Csuja Imre és Schneider Zoltán játszanak. A film producerei: a Pál AdriennA nyomozó, a Friss levegő producere, Pusztai Ferenc (KMH Film), illetve Csernai Judith és Márk Iván (I’m Film). Cserhalmi Sára drámáját Reich Dániel fényképezte, vágója Divinyi Gábor.

A 28. Varsói Nemzetközi Filmfesztivál elsőfilmes díját a hivatalos záróeseményen, tegnap este vehette át a rendező, Cserhalmi Sára.

Avatar

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A szuperhősök már ezerszer megmentették a világot a moziban. Mi a helyzet a tévével?

A VLOGtekercs ebben a hónapban a képregényadaptációk közül azokkal foglalkozik, amik nem a mozit célozzák. A tévében és a streaming-szolgáltatókon sorra érkeznek azok a képregényfeldolgozások amik valamilyen módon különlegesek, ráadásul nem csak saját kategóriájukban. A szuperhősök már meghódították a teljes popkultúrát, beleértve a kiképernyőt is, most megmutatjuk, hogyan!

Műsorvezető: Németh Míra

Szöveg: Vida László

Vágó: Nagy Tibor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya