Magazin

Dizseri Eszter: A Kecskeméti Rajzfilmstúdió története – Az animáció magyar műhelyei

Dizseri Eszternek szívügye a magyar animáció. Kockáról kockára és És mégis mozog… című könyvei után, melyek a magyar animáció történetét és mestereit mutatták be most a Kecskeméti Rajzfilmstúdió működésébe avatja be mindazokat, akik nem csak a  kétévente megrendezésre kerülő KAFF-on szeretnének találkozni a stúdió munkáival.

A könyv interjúkra és különböző archív cikkekre támaszkodva avat be minket az idén 38 éves stúdió életébe. Persze, mint az már lassan megszokott, Kecskeméten sem indultak minden zökkenő nélkül a dolgok, így ahogy a későbbi sikerekről, úgy a kezdeti nehézségekről is meglehetősen részletes képet kapunk. Alapítók, rajzolók, animátorok és hátteresek váltják egymást a „mesélésben”, így ahelyett, hogy egy történelemkönyv-szagú száraz adattárat kapnánk évszámok halmazával teletűzdelve, visszaemlékezések sorozata tárja fel előttünk a Kecskeméti Rajzfilmstúdió történetét. A választott interjús forma amellett, hogy nem teszi unalmassá a könyvet rendkívül személyes hangvételt is kölcsönöz neki azáltal, hogy igyekszik mindenkit megszólaltatni, aki – akár csak rövid időre is – a csapattal dolgozott. A kötetlen hangulatú beszélgetések, melyekben Dizseri Eszter régi jóbarátként nosztalgiázik a megszólaltatokkal archív cikkekkel és dokumentumokkal egészülnek ki, így pótolva azokat az információkat vagy esetleges hiányosságokat, melyeket az interjúkból nem feltétlenül derültek ki.

A nagy történetmesélés mellett persze az illusztrációk sem maradhattak ki a könyvből, melyek mintegy ötven oldalát teszik ki a valamivel több, mint 180 oldalnak. A képek többsége egy-egy Magyar népmesék-epizódot ábrázol, de ugyanígy találunk közöttük a csapat tagjainak egyéni munkáiból kivett részleteket is, ahogy a Vizipók-csodapók sem maradhatott ki a sorból. A könyvet záró adattár előtt természetesen, afféle kihagyhatatlan elemként még a Kecskeméti Animációs Filmfesztiválból is kapunk egy kis ízelítőt, így válik teljesen kerekké a Rajfilmstúdió története.

Egér a Marson, Mesék Mátyás királyról, Vizipók-csodapók, Magyar népmesék – csak pár cím a Kecskeméti Rajzfilmstúdió közel négy évtizedes munkájából, amiről Dizseri Eszter igyekszik egy meglehetősen átfogó képet adni könyvében. Az egyetlen hibája, vagy nevezzük inkább hiba helyett hiányosságnak, hogy a múlt mellett nem nagyon foglalkozik a stúdió jelenével. Mikulás Ferenc (a stúdió vezetője) mesél ugyan pár oldalon keresztül terveikről és a jövőről, de nem esik szó például az ezredforduló után készült önálló filmekről, amik engem az olvasás után például különösen érdekeltek volna. A könyv értékéből persze ez mit sem von le, ha pedig úgy nézem, így legalább maradt valami, ami egy esetleges negyedik kötet megírására ösztönözheti az írónőt. Nem lenne egy rossz gondolat.

A Kecskeméti Rajzfilmstúdió története – Az animáció magyar műhelyei
Balassi Kiadó, Budapest, 2009

Címkék

Zsély Csilla

2007 szeptemberétől koptatom az ELTE-BTK filmes tanszékének padjait, és mint minden rendes bölcsész, én is igyekszem mindig (legalább) két lábbal a föld felett járni. Habár a filmezés gyakorlati oldala mindig is jobban foglalkoztatott (az amatőr filmkezdeményezéseket mostanra már szerencsére leváltották a kiforrottabb művek), 2009 őszén egy szép napon mégis az írásra adtam a fejem, és megpályáztam egy helyet az akkor épp munkaerő-frissítésen munkálkodó Filmtekercsnél. Azt pedig, hogy a filmezés és az arról való írás milyen békésen megfér egymás mellett, mi sem bizonyítja jobban, minthogy újabban már szorgosan igyekszem elsajátítani a sajtóakkreditációk minden csínját-bínját, mint a fesztivál rovat vezetője.

Filmek: Az animációs filmek iránti már-már beteges rajongásom talán életem első moziélményére, a Toy Story 1996-os megtekintésére vezethető vissza, a forma iránti lelkesedésem azóta töretlen, és újabban egy animációs blog elindításához vezetett. Egyébként nagyjából mindenevő vagyok, bár szívszaggató melodrámák, kaszabolós horrorok és zombifilmek kerüljenek. Abszolút kedvencként Tim Burtont említeném, A majmok bolygója kivételével.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés