Magazin

Edinburgh 2019: Jarmusch zombifilmje, a Ruben Brandt és Danny Boyle személyesen az idei filmfeszten

Ha nincs is ott az erős másodvonalban, az Edinburgh-i Nemzetközi Filmfesztivál minden évben tartogat kiváló filmes csemegéket. Idén a fókuszban a spanyol alkotások állnak, de érkezik az év legjobban várt zombifilmje is, a magyarokat pedig a Ruben Brandt képviseli. Danny Boyle előadást tart és még egy Nicolas Cage-szegmenst is tartogat a filmfeszt. Lehet ezt nem várni?

Több éve tudósítunk már Edinburgh-ból, ahol az egyik legcsaládiasabb hangulatú, mégis legprofibban megszervezett filmfesztivál fut 1947 óta. Fun fact: ezzel a számmal egyébként az edinburgh-i a leghosszabb ideje megszakítás nélkül futó filmfesztivál a világon. Minden évben elér ide ide egy-két világszenzáció, több hollywoodi független film is itt ünnepli a premierjét, emellett persze a brit filmgyártásra is nagy hangsúly helyeződik. A bő egy hetes fesztiválon pedig a szakma krémjének egy-egy képviselője is felbukkan.

Véleményed van a cikkről vagy a filmről? Írd meg nekünk kommentben!

Idén például Edinburghba utazik Danny Boyle, aki egy exkluzív beszélgetés keretein belül mesél majd a munkásságáról és a filmkészítésről.

Mondani sem kell, hogy a jegyek percek alatt elfogytak az eseményre, így sajnos én sem leszek jelen. Azért bánkódni nem kell, mert olyan filmeket vetítenek idén, mint Jim Jarmusch The Dead Don’t Die című zombifilmje, a The Beatles daloktól hemzsegő Yesterday vagy az Ethan Hawke főszereplésével készült The Captor, amely a Stockholm-szindróma kifejezést megihlető bankrablás történetét viszi a vászonra. De jön a karatézni tanuló, béna Jesse Eisenberg (The Art of Self-Defense) is, egy különleges thriller Helen Hunttal (I See You) és az országban először kerül moziba a Toy Story 4 és az Undipofik.

A fesztivál fókuszában idén a spanyol filmgyártás áll: a nagy klasszikusoktól egészen a legfrissebb filmekig bezárólag mutatnak be alkotásokat. De külön szekciót kapott az idén elhunyt Agnés Varda is, sőt még egy két darabos Nicolas Cage-vonalat is visznek a szervezők.

A számos mozit összefűző eseménysorozat egyik ékköve volt az előző héten levezényelt Gosford Park-vetítés, amelyet egy közeli kastélyban tartottak és ahova a filmbéli 30-as évek brit arisztokráciájának vagy éppen az őket kiszolgáló rétegnek a ruháiban kellett megjelennie a nézőknek. Ez mekkora buli már?!

A fesztivált egyébként ingyenes szabadtéri vetítések is kísérik, ami ugyan több mint rizikós a 10-15 fokos esős-felhős skót nyárban, de a szándék a fontos.

Olyan közönségkedvenc alkotásokat láthatnak a nézők, mint a Mary Poppins visszatér vagy a Mamma Mia! Sose hagyjuk abba.

A magyarokat idén a Ruben Brandt, a gyűjtő képviseli, úgyhogy végre a kint élő magyarok is nagyvásznon élvezhetik a tavalyi év egyik legjobb hazai művét.

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés