Magazin

Egy kalandkerülő kalandor – A hobbit (hangoskönyv)

hobbitAhhoz, hogy egy hangoskönyv igazán maradandó élményt nyújtson, nem elég csupán a színvonalas irodalmi alapanyag és a tehetséges színművész találkozása, hanem ki kell alakulnia köztük egy olyan viszonynak, ami végül a hallgatót is magába szippantja. A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent A hobbit ennek ékes példája: meghallgatása után visszavonhatatlanul összefonódik bennünk Zsákos Bilbó története Kaszás Attila előadásával.

Tolkien A hobbit-ja olvasmányos, izgalmas, grandiózus, ám nagyon kedves mese. Nemcsak a gyermekeket, hanem az idősebb korosztály olvasóit is képes megszólítani. Kaszás Attila pedig páratlan mesélő. Bár A hobbit sokunk számára gyermekkori olvasásélmény, Kaszás előadásában Tolkien humora, a cselekmény dinamikája, Bilbó és a törpök megnyilvánulásai is új színezetet kapnak.

A Gyűrűk ura előzményéről írtunk már korábban, Peter Jackson filmjéről is megszületett a kritikánk, így nyugodtan tarthatjuk Bilbót és tizenhárom törptársát régi jó ismerősünknek, azonban a kiadvány teljesen új élménnyel gazdagíthatja az öreg Tolkien-rajongókat és a Középföldével csak most ismerkedőket egyaránt. Tolkien komótos tájleírásait, bájos humorát, az elbeszélés tempóváltásait kiválóan érzékelteti Kaszás stílusa, mely néhol meseszerűen megnyugtató, néhol pedig vészjóslóan fenyegető. A szerteágazó fantáziavilág és a számos szereplő egy csapásra élővé válik, Zsákos Bilbó kalandjaitól pedig nehezen szabadulunk.

Kaszás Attila zseniálisan ragadja meg a történet hangulatát, az aprólékosan felépített tolkieni világot mozgalmassá, elérhetővé teszi, hallgatóságát megragadja, egy pillanatra sem ereszti, az íróhoz hasonlóan alkalmanként kikacsint ránk, cinkostársunkká válik, elvarázsol. Játékszerek vagyunk a kezében, és erre csak akkor jövünk rá, amikor Bilbó hazatér. Középfölde világa sokrétű és színes, melyet tovább gazdagít és árnyal Kaszás Attila tehetsége.

Tolkientől nem meglepő módon A hobbit olyan alkotás, mely megadja olvasójának a felfedezés élményét, miközben bárkit megszólít életkortól és nemtől függetlenül. Kézbevételekor hatalmas és színes irodalom várja, hogy elkalandozzunk benne. A varázslat ránk vár, Kaszás Attila pedig kiváló útitársunk a felfedezés során: ismeri ezt a világot, és magabiztosan vezet át rajta bennünket. A hobbit nemcsak papíron vagy filmvásznon, hanem hangoskönyvként is működik: egy bájos és kedves történet egy hasonlóan szellemes előadásban. Hogy a páratlan hatás Tolkien vagy Kaszás Attila érdeme-e, nehéz eldönteni. De valószínűleg mindkettőjüké.

J. R. R. Tolkien: A hobbit (hangoskönyv)
Kossuth Kiadó, 2006

 

dr. Rókus Ákos

Rókus Ákos a PTE-n végzett filmelmélet és filmtörténet, illetve magyar szakpáron. 2012 óta a szerkesztőség tagja. Specializációja a zsánerfilm (különösen az akció, a western és a thriller), valamint a műfajelméleti kérdések.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!