Magazin

Egy klasszikus szuperhős – Zöld lámpás – A kezdet titka / Titkos eredet

A Zöld Lámpás egyike a legnépszerűbb amerikai képregényhősöknek, akivel a filmadaptáció kapcsán a Cartaphilus kiadó jóvoltából a magyar közönség is megismerkedhetett. A történet az Eaglesmoss Collections DC Comics Nagy képregénygyűjteményének 15. köteteként most új kiadást kapott. 


Hirdetés

A Zöld Lámpás a képregények úgynevezett aranykorában született Bill Finger író és Martin Nodell grafikus közös munkája gyümölcseként 1940-ben. Az első Zöld Lámpás Alan Scott volt, Hal Jordan – a szóban forgó történet és a moziverzió hőse – csak az 1950-es évek végén, az ezüstkorban bukkant fel. A karaktert 2004-ben Geoff Johns álmodta újjá, A kezdet titka – vagy az új fordításban a Titkos eredet – ezen új széria 2008-ban megjelent, 29-35. részeit fogja össze.

Az ezredfordulót követően, főleg a legújabb Batman, Watchmen és X-Men adaptációkat tekintve, az olvasó talán realisztikusabb hősökre számít – ha ilyesmit vár Geoff Johns Zöld Lámpásától, bizony csalódni fog. Ha viszont igazi, klasszikus szuperhősre vágyik, aki hétköznapi vívódások helyett inkább a világ megmentésén fáradozik, jó helyen jár. Látványos akciók, dinamikus történet jellemzik A kezdet titkát, mely mint a legtöbb szuperhős történet, a Jó és a Rossz örök küzdelmét helyezi középpontjába. A film alkotóit A kezdet titka nagymértékben inspirálta, bizonyos elemeket változtatások nélkül emeltek be a történetben, de sok ponton Hollywood is hozzátette a magáét a sztorihoz.

Egy képregény esetében a megjelenés nem kevésbé fontos az elmesélt történetnél. A kezdet titkát Ivan Reis rajzolta, a filmet is erőteljesen meghatározó színekért Randy Mayor felelt. Reis rajzai letisztultak, kompozíciói kiegyensúlyozottak. Jellegzetesek az egész és a duplaoldalas festményszerű tablók, melyek időről-időre felbukkannak a könyv során. A Carthaphilus kiadásában a könyv borítóján sajnos a klasszikus rajzolt kép helyett a könyv bevezető soraiért is felelős Ryan Reynolds feszít – a kiadó bizonyára úgy vélte, így könnyebb eladni a képregényt, én azonban kötve hiszem, hogy ettől kelne el több belőle. Szerencsére az új verzió előlapján már megint a rajzolt Lámpás látható.

A film több hideget kapott, mint meleget, pedig A kezdet titkát olvasgatva nem volt éppen rossz adaptáció. Bár sokan a bátortalan akciókat – különösen az igencsak soványkára koreografált végső összecsapást – kritizálták, számos, a képregényből eredeztethető vonás is megkapta a magáét. Éppen ezért a képregényt elsősorban azoknak ajánlom, akik kedvelték a filmet – és természetesen az ősrajongóknak, nekik egyenesen kötelező!

A DC Comics Nagy képregénygyűjteménye szokás szerint egy korai epizódot is megoszt az olvasókkal – a Showcase 22. számában, 1959 novemberében megjelent rövidke, de annál fontosabb sztori Hal Jordan, az ezüstkorabeli Zöld Lámpás első színrelépését és eredettörténetét mutatja be.

A cikket a DC Comics Nagy képregénygyűjteményében újra megjelenő történet kapcsán 2018. február 24-én frissítettük.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!