Magazin

Egy komplikált nő – Diana a szerelmet kereste

diana-a-szerelmet-keresteA sztárok magánéletére specializálódott bulvár-szerző, Andrew Morton Diana a szerelmet kereste című könyvének jelentős részében tulajdonképpen egy előző könyvének, a Diana – Igaz története – saját szavaival  elkészültéről ír. Ez lehetőséget biztosít számára, hogy saját jelentőségét hangsúlyozza, ami néha elég zavaró… Ezen túlmenően viszont ír Diana ellentmondásos személyiségéről, az őt körülvevők motivációiról, mindezt olyan módon, hogy egy szerelemmel, szenvedéssel és intrikával átszőtt sztorit kreál.

 

Időről időre előtérbe kerül a tragikus sorsú, hányattatott életű hercegnő története, legutóbb például a filmvásznon láthattuk. Persze a Diana című film (Naomi Watts főszereplésével) túl sokat nem adott hozzá a legendához, igyekezett egyetlen szerelmi szálra felfűzni a cselekményt, itt-ott megtűzdelve Diana humanitárius tevékenységének néhány mozzanatával. Nem így Andrew Morton könyve.

Aki a fejébe veszi, hogy elolvassa a Diana a szerelmet kereste című könyvet, egészen biztosan tisztában van azzal, hogy mire számíthat, úgy többé-kevésbé. Lesznek pletykák, meg nem erősített forrásra alapozott beszámolók, feltételezések és nagyon kevés konkrétum. Amit viszont Morton kétségtelenül jól csinál az az, hogy kiemeli önmagát az általa is gyakran negatív színben feltüntetett médiamunkások, szenzációra éhes újságírók és hiénaszerű fotósok köréből. Ezt azzal is megerősíti, hogy időről-időre emlékeztet, a leírtak bizonyos személyek teóriái, vagyis nem akarja mindenáron tényként tálalni a kétes sztorikat. Inkább a családi és végső soron állami összeesküvésekre helyezi a hangsúlyt, mintha egy drámát olvasnánk, tele cselszövőkkel, álruhába bújt csalókkal. A középpontban persze Diana áll, akit az író hol áldozatként, hol elveszett, depressziós és paranoiás nőként, hol pedig modern istennőként ábrázol. Éppen ezért nem is kapunk könnyen megragadható, egységes képet a személyiségéről. Annál inkább az életútjáról. Morton nyilvánvalóan diadalútkánt értelmezi a hercegnő életét. A bulímiával küzdő, végletekig szorongó kislányból kemény harcok árán magabiztos, divatos és független nővé vált, aki nem félt kiállni a nagyvilág elé utolsó partnerével, Dodi Al Fayeddel.

diana

Mindazonáltal a cím kissé megtévesztő, amennyiben azt várjuk, hogy a többi, Dianával hírbe hozott férfi életéről szaftos részleteket tudunk meg. Ahogy már említettem, a könyv szerzője kissé óvatosan közelít a hosszabb-rövidebb románcokhoz, és csak annyit árul el róluk, amennyit szükségesnek érez. És ez nem sok. Ha tehát valaki egy romantikus történetet szeretne, inkább nézze meg a Diana című filmet, amelynek a középpontjában Diana és Hasnat Khan szerelme áll. Annyi azonban közös a filmben és a könyvben, hogy a hercegnő házassága alatti és utáni kapcsolatai is őrült ámokfutásnak tűnnek. Diana állítólag rendszeresen hívogatta, telefonon zaklatta a férfiakat, akik egy idő után nem tudtak mit kezdeni a nővel. Az pedig csak rontott a helyzeten, hogy a lesifotósok folyamatosan követték, hátha végre sikerül egy közös képet készíteniük az aktuális lovaggal. Ez mind a férfiakat, mind Dianát megviselte. Amúgy is folyamatos megerősítésre volt szüksége, körülvette magát barátokkal, gyógyítókkal és úgy általában olyan személyekkel, akiktől spirituális útmutatásra számított, vagy egyszerűen csak arra, hogy hajlandóak legyenek vele órákig beszélgetni az aktuális problémáiról. A leírtak alapján iszonyúan bizonytalan volt, amelyet a könyv szerzője a nehéz gyerekkorának (az anyjától külön nevelkedett) és az udvar rideg magatartásának a számlájára ír.

A kissé nagy vonalakban felvázolt szerelmi kalandok mellett a könyv bemutatja a hercegnő humanitárius tevékenységét is, hasonlóan az eddigiekhez, több irányból közelítve. Míg Diana jó célokra használta népszerűségét, például amikor a taposóaknák felszámolására buzdított, vagy betegeket látogatott meg, szüksége is volt ezekre a cselekedetekre. A haldoklóktól és betegektől kapott szeretet vagy legalábbis hála kellett neki ahhoz, hogy megerősítse a személyiségét. Akárhogy is, sok mindent megtudhatunk arról, hogy miképpen vélekedtek róla és az indíttatásairól a hozzá közel állók, kezdve a sofőrtől a mostohaanyján át a barátnőjéig. Kétségtelenül ez a legnagyobb érdeme a kötetnek.

 

Maksai Kinga

A filmhez az irodalmon, a színházon és a művészettörténeten keresztül vezetett az utam. Ami a diplomákat illeti, az ELTE-n végeztem magyar, illetve filmelmélet és filmtörténet szakon, jelenleg pedig az SZFE televíziós műsorkészítő szakán készülök befejezni a tanulmányaimat. Mindig is imádtam moziba járni, maradandó mozis élményeim közé tartozik az Apollo 13, a Titanic és az első 3D-s film, amit Disneylandben láttam. Sokakkal ellentétben nem vetem meg a tévét és a DVD-t sem. Azt mondják, hogy ha sokat tudsz valamiről, akkor már nem vagy képes úgy élvezni a dolgot. Én még mindig felhőtlenül szórakozok egy sitcomon, ami ugye két dolgot jelenthet: vagy nem igaz rám a fenti állítás, vagy... Nem tartom magam sorozatfüggőnek, de a csajos és vicces változatokat szívesen nézem. A bennem élő feminista entellektüelt elnyomva imádom a Szex és New Yorkot, a Modern Family és a Bored to Death című sorozatokat pedig az utóbbi idők legjobbjainak tartom. Egy éve vagyok a tagja a Filmtekercs csapatának, jelenleg a fesztivál rovatot vezetem.

Filmek: Nem csak műfajok, hanem rendezők és színészek alapján is válogatok, így jöhet minden, amiben van egy kis Woody Allen, Tarantino, Alejandro Gonzalez Iñárritu, Mike Nichols, Philip Seymour Hoffman, Javier Bardem vagy Meryl Streep. Barátkozom az animékkel és Bollywooddal, de mellettük hű maradok régi kapcsolataimhoz is. Nehéz kiemelni filmeket, mert ez folyton változik, de most éppen: Diploma előtt, Madárfészek, 21 gramm, Annie Hall, Elveszett jelentés, A nagy Lebowski, Halálbiztos, Tükör, Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén, Melankólia, Totoro, Ra One, Chungking Express.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés