Magazin

EIFF 2016: Nemzetközi Filmfesztivál Edinburghban

eiff 2016 70. alkalommal rendezik meg idén a skót fővárosban az EIFF-et. Az Edinburgh International Film Festival június 15-26. között zajlik közel 150 film levetítésével, vörös szőnyeggel, interjúkkal és több magyar vonatkozással.

Az elsőként 1947-ben megrendezett EIFF mára Európa egyik legrangosabb mozgóképes eseményévé nőtte ki magát, amely az egész világ egyik leghosszabban futó filmfesztiválja. Bár a kezdetekben főként dokumentumfilmeket vetítettek a szakma és a közönség számára, pár éven belül már az élőszereplős és animációs játékfilmek is felkerültek a fesztivál műsorára. A 70-es évektől pedig a Nagy-Britanniában alkotó, az amerikai független filmesek és a női alkotók egyik legfontosabb fórumává alakult a másfél hetes programsorozat. Filmek tucatjai ünneplik világpremierjüket Edinburghban, az itt kiosztott díjak pedig sokszor előrevetítik a Brit Filmakadémia (BAFTA) későbbi jelöléseit is.

eiff2016

Az EIFF – csakúgy, mint a város és talán egész Európa legnagyobb kulturális eseménye, a majdnem egész augusztusban futó Fringe Festival – különösen ügyel arra, hogy a hazai és külföldi fiatalok és pályakezdők számára lehetőséget biztosítson a bemutatkozásra mind a szakma, mind a közönség előtt. Persze a nagy klasszikusok ünneplése se maradhat el, így minden évben visszahoznak egyes alkotásokat, amelyek a mai napig megérdemlik a mozivásznat.

A meglehetősen változatos felhozatal idén többek között az E.T., a 30 éves Hegylakó és az 1966-os Batman: A filmmel idézi meg a filmalkotás korábbi időszakait, miközben idei és tavalyi alkotások százát hozza el a világ minden pontjáról. A mostani fesztivál pedig több szempontból is érdekes nekünk, magyaroknak, hiszen először láthatjuk egyrészt Dragomán György A fehér király című művéből készült adaptációt, illetve Edelényi János Jutalomjáték című alkotását is. Előbbit Alex Helfrecht és Jörg Tittel rendezte és a manapság leginkább a Trónok harca legújabb évadából ismert Jonathan Pryce játszik benne, míg Edelényi filmjében Brian Cox kapta a főszerepet. Természetesen mindkét filmről érkezik majd kritika.

Lorenzo Allchurch és Jonathan Pryce A fehér királyban

Az EIFF egyébként idén 8 helyszínen vetít filmeket, illetve ad lehetőséget a mozi szerelmeseinek, hogy találkozzanak, beszélgessenek az alkotókkal és színészekkel. Emellett több különleges programmal is várják az érdeklődőket: lesznek szakmai szemináriumok és tematikus előadások, rövidfilmes estek és In Person címmel felruházott nyitott ajtós magánbeszélgetések. Az utóbbi másfél órás estek vendégei idén Kim Cattrall, Dominique Pinon, Kevin Smith és Jeremy Thomas.

A fesztiválon kiosztásra kerülő díjak:

  • The Michael Powell Award – Legjobb brit játékfilm
  • Legjobb nemzetközi játékfilm
  • Legjobb dokumentumfilm
  • Legjobb rövidfilm
  • Legjobb szereplő brit filmben
  • The McLaren Award – Legjobb új brit animációs film
  • Közönségdíj

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com