Magazin Papírfény

Ékes-képes – Twilight – A rendező notesze

Az Alkonyat-láz gyógyíthatatlannak bizonyult. Még most, másfél évvel az első rész bemutatását követően is foglalkoztatja a tini-társadalmat. Ezért jó, hogy jelennek meg olyan könyvek a témával kapcsolatban, mint a Rendező notesze, amit lapozgatva feleleveníthetjük a film jeleneteit.

Catherine Hardwicke jópofa nő. Meglátszik ez a „noteszén” is, ami bemutatja hogyan készült a forgatásra, milyen ötleteken gondolkodott, vagy hogyan válogatta a szereplőket. A könyv tulajdonképpen nem más, mint egy gazdag képgyűjtemény. Tematikusan halad a kezdetektől a bonyolult, pontos tervezést igénylő jelenetek megvalósításának hátteréig. Ki ne akarná végig kísérni a rendezőnő gondolatainak menetét?

Érdekes nézegetni a huzalokat, csörlőket és egyéb segédeszközöket bemutató képeket és vázlat rajzokat, amiknek segítségével még többet megtudhatunk a háttér munkákról. A jó ízléssel elrendezett fotók színes albumot alkotnak. Az író rendezőnő hozzájuk fűzött megjegyzései még közelebb hozzák a Twilight és a filmkészítés világát. Laikusként ki gondolná, hogy egy-egy apró jelenet milyen komoly tervezést és szervezést igényel, hány ember munkája kell ahhoz, hogy egységes egésszé álljon össze a produkció? Azt hinnénk, hogy egy akkora project, mint az Alkonyat megfilmesítése nem szűkölködik anyagiak terén. A könyvből márpedig kiderül, hogy mindenkinek és mindennek vannak korlátai, amikor az alkotóknak elő kell venni legkreatívabb ötleteiket, hogy az egyes részletek úgy valósuljanak meg a vásznon, ahogyan azt megálmodták.

Catherine Hardwicke: Twilight – A rendező notesze
Könyvmolyképző Kiadó, 2009.

Kollár Flóra Anna

A BGF túltelített turizmus-vendéglátás szakának táborát erősítem, így bárkiben joggal merül fel a kérdés, mit keresek egy filmkritikai oldal szerkesztői között. A válasz a sokoldalúság, az ember addig próbáljon ki mindent, amihez kedvet, tehetséget érez, míg lehetősége van rá. Így voltam ezzel én is, mikor 2008 augusztusában, laikus filmimádóként a Filmtekercshez kerültem. Azóta nagy szerelmem, a rendezvényszervezés mellett folyamatosan fejlesztem a bennem érlelődő újságírót.

Filmek: Mindenevő lévén, nem tudok listát írni a kedvenceimről. Felőlem támadhat a Mars, apríthatnak a zombik, hősködhetnek a túsztárgyalók, szenvedhetnek fiatal, vagy épp idősödő párocskák az élet nagy dolgain. Jöhet a szórakoztató „limonádétól” kezdve, a könnyekig megható drámán keresztül a sötét hangulatú thrillerig minden; bármit szívesen megnézek, majd szelektálok.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!