Magazin Papírfény

A Fegyelmezett Féltehetség dala – Elizabeth Gilbert: Big Magic

B1444021Elizabeth Gilbert, az Ízek, imák, szerelmek szerzőnője legújabb kötetében, a Big Magicben saját maga jellemzi művét a Fegyelmezett Féltehetség dalaként. A leírás tökéletes – a Big Magic sokak számára talán kellő inspirációt adó középszerű mű, amit egy nagyon-nagyon szimpatikus nő ír.

Mielőtt azt hinnénk, újabb regényt tartunk a kezünkben, csalódást kell okoznom. Én is döbbentem tapasztaltam, hogy a Big Magic egy amolyan self-help book, amit elakadt vagy wanna-be írók forgathatnak talán haszonnal. Gilbert sok helyen elmondja, írásának célja legkevésbé sem az iránymutatás: saját maga ösztönzésére vetette papírra gondolatait az írásról, az ihletről, a szorgalmas munkáról és annak gyümölcséről. A mű ilyen is, látszólag szerkesztett, de mégiscsak asszociatív csokrok, rövid, füveskönyvi kis gondolatmenetek gyűjteménye.

Bár a kötet hat fejezetre van bontva, az állandó önismétlés miatt nehezen tudom elkülöníteni az egyes egységek valódi témáját. Gilbert sokat sztorizik, saját és kortársai történeteiből is megoszt jó párat, s mindnek egy a lényege: ne félj belevágni, írj akkor is, ha nincs esélyed a kitörésre vagy tisztes megélhetésre! Ne tartson vissza a félelem, a maximalizmus vagy bármilyen kritikus, aki szerint tökéletesen alkalmatlan vagy a pályára! Saját tanácsait megfogadva Gilbert ír is töretlenül – hogy hogyan, az már más kérdés.

A self-help könyvek, különösen az amerikaiak, rendszerint egyetlen gondolat kifejtésére vállalkoznak – így van ez a Big Magic-kel is. A gond csak az, hogy bármilyen átlagos intelligenciájú ember képes felfogni az üzenetét a könyv 14. oldalán. Ha kicsit korlátoltabb képességekkel rendelkezik az olvasó, lehet, hogy 47 oldalra is szükség van abszolválni a mondanivalót – egyben biztos vagyunk, nincs az a szerencsétlen, akinek 255 oldalig tartana a fenti, igencsak egyszerű kis lecke elsajátítása. Az utolsó 70 oldalt határozottan untam, s bár időnként itt is megjelent egy-egy szórakoztatóbb történet, ezek már nem tudták feledtetni, hogy bizony a szerzőnő egy lerágott csontot szopogat még mindig teljes átéléssel.

elizabeth_gilbertNem tudok azonban haragudni rá, mert Gilbert – minden szószátyársága ellenére – egy rendkívül szimpatikus csajszi. Minden mondatából süt, hogy szereti, amit csinál, hiszi, amit ír – még azt a rendkívül bizarr gondolatot is képes aranyosan tálalni, miszerint az ihlet egy önálló entitás lenne –, és néha-néha egy-egy sztorijával tényleg arra késztet, hogy elmerengjek, nálam hogyan is működik a folyamat. Különösen tetszik, hogy a művészvilág fősodrával ellentétben az alkotást nem tekinti azonosnak a szenvedéssel, hanem – kifigurázva a spleenben tocsogó, elrévedő tekintetű előadót, aki fiatalon hal és ezért igencsak félkész életművet hagy maga után – a kreatív önkifejezést egyfajta vidám, sokszor azért kihívásokkal teli flow-ként definiálja. Gilbert szorgalmas nő és azt az elvet képviseli, hogy nemcsak az istenáldotta tehetségeknek van joga az alkotáshoz, de kellő megszállottsággal és kitartó, módszeres munkával bárkiből válhat nagybetűs Kreatív. Ha csak egyetlen kétkedőt is képes erről meggyőzni és egy színesebb élet felé terelni – már megérte, hogy mindezt papírra vetette!

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs főszerkesztője és egyik alapítója. Geográfusként végzett, majd szabadúszóként írt. Miközben filmes diplomáján is dolgozik, saját PR ügynökségét építi. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek. [email protected]

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya