Magazin

Elkezdődött Románia legrangosabb filmfesztiválja, a kolozsvári TIFF

Pénteken kezdődött Kolozsváron Románia legrangosabb filmfesztiválja, az Erdélyi Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF), amelyen mintegy 250 film, koncertek és képzőművészeti kiállítások várják az érdeklődőket. A fesztivál zárógáláján Törőcsik Mari életműdíjat vehet át.

A tizenegyedik alkalommal megszervezett TIFF-et nemcsak Románia, hanem a régió egyik legrangosabb fesztiváljaként tartják számon. Ezúttal 46 ország mintegy 250 filmjét vetítik, a seregszemlére négyszáz filmes szakembert várnak, köztük Dieter Kosslicket, a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál igazgatóját.

A főként pályafutásuk elején álló rendezőknek szánt versenybe tizenkét játékfilmet válogattak be, egy-egy osztrák, szerb, orosz, chilei, holland, izlandi, belga, kanadai, amerikai, izraeli, dán és japán alkotást.

A szervezők az idén Stanley Kubrick filmrendező emléke előtt tisztelegnek azzal, hogy levetítik teljes életművét. A pénteken este rajtolt, és június 10-ig tartó fesztivál nyitóprogramjának egyik érdekessége, hogy levetítik az 1861-ben született Georges Méliés La voyage dans la lune (Utazás a Holdba) című tizennégy perces sci-fijét, amely a hollywoodi csúcstechnológia segítségével újult meg. A film megújított változatát tavaly Cannes-ban mutatták be.

A fesztivál programjában külön szekciót szenteltek Claude Lelouch francia, Macumoto Hitosi japán és Ole Christian Madsen dán rendezőnek, akiknek három-három filmjét vetítik le. Az idei mustra programja kiemelt figyelmet szentel az ausztrál és a kínai filmtermésnek is.

A fesztivál ideje alatt a nemzetközi filmgyártás kiemelkedő egyéniségei tartanak mesterkurzusokat, köztük Jan Harlan, aki Kubrick néhány filmjének producere volt, Michel Ciment filmkritikus, Pen-Ek Ratanaruang thaiföldi rendező, Christine Vachon amerikai producer és Timo Vuorensola finn rendező.

A fesztiválnak magyar vonatkozása is van, hiszen Törőcsik Mari színművész életműdíjat fog átvenni a fesztivál június 9-i zárógáláján. Hasonló elismerést kap Claude Lelouch és Geraldine Chaplin is.

Az idei TIFF-en is megtartják a Magyar Film Napját, amelynek keretében Fliegauf Bence Csak a szél, Elek Judit Visszatérés című mozija, valamint a Magyarország 2011 című szkeccsfilm látható.

A román versenyprogramban két romániai magyar alkotó rövidfilmje is helyet kapott: Bán Attila Szufla és Felméri Cecília Végtelen percek című alkotása is megmérettetik a TIFF-en. Felméri műve tavaly nyáron a locarnói fesztiválon is szerepelt.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!