Magazin Papírfény

Egy bonyolult újságírónő és egy nyomasztó puzzle – Elsebeth Egholm: Rejtett hibák

rejtetthibak Dicte a 40. születésnapjára a szupergiccses vibrátor mellé egy elég durva bűnügyet is “kap” ajándékba.

Őt pedig bármennyire is kirázza a hideg a patakban talált halott csecsemőtől, nem tud szabadulni az esettől. Képletesen és szó szerint értve sem. Az ügy begyűrűzik az életébe, rányomja bélyegét mindennapjaira, sőt, még gondosan lezárt múltja ajtaját is feszegeti. Az újságírónőnek nincs választása: nyomoz, miközben megpróbálja dirib-darabokra hullott magánéletét is egyensúlyba hozni. Nincs könnyű dolga! Tulajdonképpen bizarr kirakós játékot játszik egyszerre két pályán is.  A két kép pedig – amit ki kell raknia – furcsa módon még össze is függ.

Elsebeth Egholm láthatóan sok energiát fektetett abba, hogy minden puzzle darabkának megtalálja a helyét, ami egyfajta sterilitást ad az összképnek. Csupa rendes, jólnevelt puzzle-darab tűnik fel az oldalakon, mindegyik pontosan illik valahová. Vagy  a főszereplőt, Dictét segítenek megfejteni vagy a bűnügyet. Nincsenek extra elemek, sem elmaszatolt részletek. Ez tulajdonképpen még pozitív is lehetne, ha időnként kicsit ügyesebben kerülné el a regény a mesterkéltséget. Ez főként azoknál a részeknél zavaró, ahol már jóval előre ki lehet találni a következő “csavart”. Így a regény azon túl, hogy helyenként kicsit túlírt, belefut sablonos megoldásokba is.

Szerencsére a kissé lapos részekre legalább ugyanannyi meghökkentő és izgalmas fordulat jut. Ebben jelentős szerepet játszik az, hogy az alapszituáció már önmagában kifejezetten erős. Egy halott csecsemő mózeskosárban a jütlandi Aarhus városát átszelő patakban, mellette egy Koránból kitépett lap. Egy másik csecsemőt elrabolnak. Egy város, amit sokkol a tragédia. Aggódó rendőrök, akik attól tartanak, hogy az ügy következtében a bevándorlókat érő atrocitások is elszaporodnak a környéken. Egy újságírónő, aki akaratán kívül egyre jobban belekeveredik az ügybe. Van itt feszültség bőven!

A Rejtett hibák másik nagy pozitívuma, hogy igazán érdekes, jól felépített karaktereket ismerhet meg az olvasó. Dictének ködös múltjával és profizmusával együtt is van egyfajta Bridget Jonesos bája, nem nehéz megkedvelni. Akárcsak legjobb barátnőit, akik szintén tele vannak meglepetésekkel. És mivel femi-krimiről van szó, amely műfaj alapvetően meghatározza a női nézőpont túlsúlyát, egy-egy idegesítő, férfiakra jellemző vonás is “kifilézésre” kerül az oldalakon. Nincs nő, aki ezeknél a részeknél lélekben ne pacsizna egyet az írónővel.

A könyv azzal is kilóg a tucatkrimik rengetegéből, hogy szokatlanul filmszerű módon van megírva. Ez az a regény, ami pozitívumaival és negatívumaival együtt is megfilmesítésért kiált. Nem véletlen, hogy nem kellett sokat várni, hogy képernyőre kerüljön az első változat.

dicte
Iben Hjejle és Lars Brygman a Dicte című sorozatban.

A Rejtett Hibák – ami az első darabja egy hazájában már komoly sikert elért könyvsorozatnak – íróját, Elsebeth Egholmot Dánia legnépszerűbb krimiírói közé emelte. A sikert meglovagolva a Dicte-regényekből tévésorozat is készült, ami a könyvsorozat hat kötetét dolgozta fel. Elsebeth Egholm nevét egyébként egy korábbi dán tévésorozat  a Kard által vész (Those Who Kill) stáblistáján is megtalálhatjuk. A széria amerikai verziója ebben az évben debütált az  A&E csatornán, ami többek között a Bates Motel-t is jegyzi. Remélhetőleg előbb-utóbb hozzánk is eljut!

Mlinárik Mariann

Mlinárik Mariann az ELTE-n szerzett MA diplomát filmelmélet és filmtörténet, illetve történelem szakokon. Érdekli a streaming platformok világa. Szívesen készít interjúkat. Szabadidejében fotózik, néhány képe az oldalon is látható. Imádja, ha beleköttök az írásaiba! mlinarikmariann@filmtekercs.hu

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés