Magazin

EUShorts 2015: Elvetemült rovarok – Taxisárga

eushorts2012Bátran készüljünk fel, hogy ebben a blokkban találkozunk a reggeli egészségügyi sétáját végző tyúktól kezdve a szomorúságáról daloló halon át a zombikig mindenféle szerzettel.

Remekül megadta az alaphangot a Reggeli séta a blokkhoz. Ugyanazt az eseményt követhetjük végig három korszakban – amire a három eltérő filmes stílus is reflektál. A kiinduló állapot szerint New Yorkban sétáló emberünk mellett egyszer csak elsasszézik egy tyúk. Ezek után a korszellemhez méltó reakciókat követhetjük nyomon, amik közül a 2009-ben történő nem csak felettébb tipikus, de akár magunkra is ismerhetünk. Rövid, mókás animációs etűd, apokaliptikus felhanggal.

A Kuhina alkotója szintén az animáció eszközéhez nyúlt, hogy megvalósítsa különös vízióit arról, hogy mi történik egy semmiképpen sem ártatlan kisfiúval, ha a rovarok bosszúra szomjasak. Az animációs megoldásokat maximálisan kihasználó film elsősorban az ötletes transzformációkra példa. De nem csak azt tudjuk meg, hogy hogyan illeszthetőek rá a rovarok az emberi test formáira, hanem hogy milyen sorsra érdemes az, aki kikezd velük.

Az Elrabolva német rövid a meg nem értett művész kislány és a szívének kedves eminens nebuló közt szövődő kapcsolatot tárja fel – az Idat játszó kislány meglepően remek alakításával. Ida – hiszen bátraké a szerencse – jó előre kitervelte, hogyan zárja össze magát Hansszal, hogy megszerezze élete első csókját. A film tökéletesen kihasználta a rendelkezésére álló húsz percet nem csak arra, hogy megrajzolja karaktereinket, de még arra is jutott idő, hogy némi fejlődésen menjenek keresztül. Rövid alkotás egy olyan tettről, amit lehet, hogy ennyiidősen nekünk is meg kellett volna lépnünk.

A hónap dolgozója alapötlete egyáltalán nem ígérkezett rossznak: munkanélkülieknek segít állást találni Stéphanie. A csavar az, hogy nem éppen átlagos figurákról van szó, jön ide zombi, múmia vagy akár maga az ördög. A megvalósítás sajnos nem sikerült annyira viccesre, mint szánták, sem az indokolatlanul füvezni kezdő boszorkány, sem a sztriptíz táncosnak álló múmia nem szól akkorát. Hiába a sok jól kigondolt, ugyanarra a sémára épülő geg, ha legalább ugyanannyit látunk, ami nem az.


Nem fenyeget veszély, hogy a Tábor Razoare-ban című filmről bármit is spoilerezhetnék. Hiába várjuk, hogy a húsz percen át az erdőben menetelő párral történne valami izgalmas, lenne benne valami csavar, ami kárpótolna minket az eddigi eseménytelenségekért – nem fog. Arról sem tudunk meg sokat, hogy a férfi szereplőnek miért fáj a hasa jobb oldala, ami még nem is lenne gond, de ezzel a folyton visszatérő dologgal a film sem kezd semmit, egy fia izgalmakat ígérő szál sem bontakozik ki belőle. Olyan az egész film, mintha kivágtak volna egy részt, egy már elkészült produkcióból.

Szerencsére az utolsó, Titkolt könnycsepp három perce elejétől a végéig tökéletes. A stop-motion techika segítségével végigkövethetjük, ahogy hal főhősünk elzengi rekviemjét. A humoros szösszenet alatt a szerencsétlen pára sorsa egyre rosszabbra fordul, gyakorlott szakácsok már sejthetik is, hogy hová vezet az út a halpiactól a bevásárló szatyron át.

A blokkot vetítik még: Toldi mozi, november 21. (sz) 19:00

Piller Mónika

Piller Mónika az ELTE-n végzett filmelmélet és filmtörténet, illetve dán szakon. Szakdolgozatát az izlandi filmek és a globalizáció témakörében írta. Specializációja a skandináv film, a dokumentumfilm és az animációs film. Jelenleg a Magyar Televíziónál dolgozik szerkesztő-riporterként.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com