Magazin

Emlékül küldöm, kedvesem, a régi-régi dalt… – Notorious

2Pac és Notorious B.I.G., az ősi ellentétet (East Coast vs. West Coast) annak idején minduntalan generáló rapper eladott albumaik számának illetve tragikus és máig felderítetlen haláluknak köszönhetően örökre beírták magukat a zenetörténetbe. A mártírnak számító zenészek közül utóbbiról tavaly egy életrajzi film is készült az egykori „tanítvány” Sean „P. Diddy” Combs produceri felügyeletével, amelynek ürügyén egy újabb válogatás album is megjelenhetett a piacon.

Szép dolog a megemlékezés, s ha egy zenész már két kiváló albumot elkészít életében, meg is érdemli, hogy időnként adózzunk emlékének. Notorious B.I.G. le is tette az asztalra rövid, de minden bizonnyal tartalmas életében azt a bizonyos két lemezt (Ready to Die, Life After Death), a kezemben lévő soundtrack azonban mégsem tökéletes. Mert olyan ez a lemez, mint egy darab ellenállhatatlannak tetsző torta, amelybe aztán falánkságunk jóvoltából beletúrunk az ujjunkkal. Egyrészt tartalmazza a rapper legismertebb és valóban hibátlan dalait (Hypnotize, One More Chance, Notorious B.I.G.), másrészt – valószínűleg annak érdekében, hogy elkerüljék a 2007-ben kiadott Greatest Hits-sel való teljes azonosságot – a nagy ember mélyen tisztelt emlékére készült új szerzeményeket is. Ezek pedig sajnálatosan alaposan megtörik a kezdeti lüktető zenei élményt.

Egyebek mellett mind Jay-Z és Santigold (Brooklyn Go Hard), mind Jadakiss és Faith Evans (Letter To B.I.G.) túlvilágra szánt üzenete alulmarad a mester életművével szemben, a rapper fiának (Christopher „CJ” Wallace) közreműködésével készült átdolgozás pedig inkább aggasztóra, mintsem tiszteletet parancsolóra sikeredett. Hovatovább a Danny Elfman által kreált főtéma is minden dallamossága ellenére az összeférhetetlenség miatt veszik el a lemezen.

Bizonyosan kár érte, de a csalódást megelőzve az album első fele jelezte is a kiutat, hiszen a Notorious Thugz nyitánya már megmutatta az eredeti albumokhoz vezető utat.

“Notorious” soundtrack (Bad Boy Records, 2009)

1. “Notorious Thugs” (featuring Bone Thugs-N-Harmony)
2. “Hypnotize”
3. “Notorious”
4. “Juicy”
5. “Party & Bullsh–”
6. “Warning”
7. “One More Chance” remix (featuring Faith Evans)
8. “Brooklyn Go Hard” (Jay-Z featuring Santogold)
9. “Letter to B.I.G.” (Jadakiss featuring Faith Evans)
10. “Kick in the Door”
11. “What’s Beef”
12. “World Is Filled”
13. “One More Chance” (featuring CJ)
14. “The Notorious Theme” (composed by Danny Elfman)
15. “Microphone Murderer” (previously unreleased demo)
16. “Guaranteed Raw” (previously unreleased demo)
17. “Love No Ho” (previously unreleased demo)

Kiss Tamás

Kiss Tamás a Filmtekercs szerkesztője. Gimnáziumi tanárként mozgóképkultúra és médiaismeret, illetve történelem tárgyakat oktat. Rajong a western, a horror és a gettófilm műfajáért, valamint Brian De Palma és Sidney Lumet munkásságáért.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!