Magazin

Érkezik az operatőrök ünnepe, a 2. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál

A Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál célja, hogy felhívja a figyelmet a filmkészítés egyik legfontosabb társalkotójára, az operatőrre.

Május 9. és 12. között rendezik meg a 2. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivált a szegedi Belvárosi Moziban. A fesztivál névadója Zsigmond Vilmos, az egyik legsikeresebb, Oscar-díjas magyar operatőr, aki húszéves koráig Szegeden élt, és később is szorosan kötődött a városhoz. A fesztivál létrejöttét a személyes kötődés mellett Zsigmond Vilmos alkotói nagysága, az iránta érzett tisztelet és elismerés inspirálta. Munkásságának minősége, generációkra gyakorolt hatása egyet jelent a fesztivál céljával: a filmkészítés egyik legfontosabb társalkotójára, az operatőrre, illetve munkájának jelentőségére irányítani a figyelmet. A szervezők célja emellett egy olyan jó hangulatú, barátságos filmes találkozó létrehozása, ahol a közönség jól érzi magát és ahol mindenki talál kedvére való programot.

Véleményed van a cikkről vagy a filmről? Írd meg nekünk kommentben!

A névadó

Zsigmond Vilmos 1930. június 16-án született Szegeden, s 20 éves koráig ebben a városban élt. Érettségi után, mielőtt a budapesti Filmművészeti Főiskolára jelentkezett, Becsky Balázs Kárász utcai műtermében tanult fényképészetet – később Amerikában, amíg nem jutott a filmgyártás közelébe, ebből élt.

Frissdiplomás operatőrként, az 1956-os forradalom idején felvételeket készített a pesti utcákon, majd elhagyta az országot. Amerikában kezdett új életet, ahol ragyogó filmes karriert futott be. 1978-ban, Spielberg Harmadik típusú találkozások című filmjének fényképezéséért elnyerte az Oscar-díjat.

„Legfőképpen a szegedi emlékeim maradtak meg bennem nagyon erősen, mert amit az ember gyerekkorában átél, az nagyon erősen megmarad benne.” – Zsigmond Vilmos

Az ország egyik legszebb és legrégebbi – lassan 100 éves – hagyományos mozija, a szegedi Belvárosi Mozi legnagyobb, 500 fős terme 2005 óta Zsigmond Vilmos nevét viseli, amire hallatlanul büszke volt. Ha itthon járt, mindig ellátogatott „az ő mozijába”, elhozta ide a barátait, s a róla portréfilmet forgató stábokat is.

Zsigmond Vilmos tárlatvezetést tart a fotókiállításán (Forrás: MTI / Kovács Tamás)

Zsigmond Vilmos 2016 januárjában halt meg, az év őszén már meg is jelent az első fesztivál felhívása, ami 2017 májusában zajlott le. Idén a másodikat rendezik, s a tervek szerint a sorozat a jövőben sem szakad meg.

A program

A fesztivál négy napja alatt a versenyprogramban 23 ország 74 alkotása lesz látható öt műfajban: nagyjátékfilm, kisjátékfilm, dokumentum-, kísérleti film és animáció. Vannak köztük már sikert aratott, fesztiválokat megjárt darabok, s olyanok is, amelyeknek Szegeden lesz a magyarországi premierje. A nagyjátékfilmek között versenyez többek közt a Budapest Noir és az Aurora Borealis, vetítik a Testről és lélekrőlt, a Viszkist és a Kincsemet (utóbbi kettő operatőre, Szatmári Péter tavaly az Év operatőre volt, most vendégként érkezik a vetítések utáni beszélgetésekre). A versenyfilmek listája itt olvasható, a versenyprogramon kívül szereplő alkotásoké pedig itt.

A díj Popovics Lőrinc szobrászművész alkotása (fotó: Szögi Lackó)

A versenyfilmeket öttagú zsűri értékeli: Szabó Gábor operatőr, zsűrielnök, aki 1991-ben leforgatta Zsigmond Vilmos egyetlen rendezői próbálkozását, a Tékozló apa című filmet; James Chressanthis operatőr (USA), a No Subtitles Necessary: Laszlo & Vilmos (2008) című dokumentumfilm szerzője; Herbai Máté operatőr, Muhi András producer és Sopsits Árpád rendező. Chressanthis filmje Szegeden is látható lesz kísérőprogramként, és az operatőr tart egy workshopot is. Mellettük kritikusokból álló zsűri (Báron Györggyel az élen) és diákzsűri is díjazni fog.

Magyarok és az Oscar, kiállítások és workshopok

A vetítéseket változatos programok kísérik: koncertek, workshopok, beszélgetések, közönségtalálkozók, kiállítások. Különleges, ritkán látható filmeket is bemutatnak. A fesztivál két idei testvérfesztiválja, a palicsi Európai Filmfesztivál és a Malter – Vándor Filmfesztivál vendégként érkezik, hozzák magukkal a tavalyi legsikeresebb filmjeiket.

Hagyományteremtő jelleggel képviselteti magát egy hazai filmes oktatási intézmény is a fesztiválon: idén bemutatkozik az SZFE filmes kara, a diákok elhozzák vizsgafilmjeiket, a vetítést beszélgetés követi a hazai filmes oktatásról. A gyerekeket a Kicsik Fesztiválja várja délelőttönként, ahol a Kecskeméti Rajzfilmstúdióval közösen a stúdió, illetve a KAFF filmjeiből mutatnak be válogatást.

Warren Beatty, Zsigmond Vilmos és Robert Altman a McCabe és Mrs. Miller forgatásán

A fesztivál kitűzött célja, hogy minden évben levetítsen egy Zsigmond Vilmos fotografálta filmet. Idén a Robert Altman által rendezett McCabe és Mrs. Miller című, 1971-es produkcióra esett a választás. Ez hozta meg Zsigmond számára az első komoly, szakmai elismerést, innen számítható a karrierje.

Mivel a névadó Oscar-díjas, „Oscar és majdnem Oscar” címmel az Oscar-közelbe jutott magyar filmeknek is külön blokkot indít a fesztivál. Itt olyan filmeket mutatnak be, amelyek Oscar-díjat, diák-Oscart, jelölést, beválogatást, automatikus jelölést tudhatnak a magukénak. Idén animációs és rövidfilmekből adnak válogatást: helyet kapott A légy, a Mindenki, a Hugo Bumfeldt, a Love, A nyalintás nesze és a Szép alakA Földiek pedig versenyfilmként van jelen.

Két kiállítás is látható lesz a fesztivál alatt, amelyek a mozizás két technikai végpontját képviselik. A speciális filmes eszközöket és komplett grip szolgáltatást nyújtó SGH (Special Grip Hungary Kft.) és a Visionteam L.O.Kft különleges forgatási autókat és eszközöket tesz közszemlére a mozi aulájában. Ők olyan filmek kivitelezésében vettek részt, mint a Mentőexpedíció, A kém, a Jutalomjáték, a Saul fia vagy a Liza, a rókatündér. A másik tárlat a Balázs Béla teremben lesz látható, és a Super 8, vagyis a keskenyfilmezés és/vagy házimozizás korabeli technikai kellékeit mutatja be Szokol Szilárd amatőr filmes 18 éve gyarapodó gyűjteményéből, pl. vetítőket, kamerákat, filmvágó gépeket.

A 2. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál részletes programja itt böngészhető.

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla az ELTE irodalom- és kultúratudomány szakán végzett. Specializációja a szerzői film, a western és az intermedialitás, mániája az önreflexió. Újságíróként és marketingesként dolgozik. A Filmtekercs.hu főszerkesztője.
gyongyosililla@filmtekercs.hu

Podcast

Hirdetés

Hirdetés