Magazin

Esős délután – Újhold filmzene

Az Újhold filmzenéjeként rögtön két lemezt tarthat kezében a lelkes Twilight rajongó. A dupla élvezethez a film alaphangulatát megadó zenekari és egy válogatás album vezet, kérdés, hogy milyen eredménnyel…

A válogatás

Foglalkozzunk először a csinos kiadású válogatás lemezzel! Az Alkonyat zenéjéhez hasonlóan itt is több előadó sorakoztatja fel slágereit azért, hogy visszarepítsenek a Twilight varázslatos világába. Jelentem nem sikerül. Tudnivaló, hogy az Újhold a saga legkomorabb része, ez azonban nem kéne, hogy kizárja az ütős, jó zenéket a filmből. Néhány kivételtől eltekintve az album doboz, vagy épp kasztrált hangú énekesek furcsa zenéivel áll előttünk, melyek az első rész erőteljes, ütős számaihoz nem is hasonlíthatók. Javára legyen mondva, hogy a muzsika legalább Forks esős hangulatához passzol, hallgatását hasonló időben javaslom. A korábban említett néhány kivétel szerencsére jól működik, Lykke Li Possibility című számának végre van ereje, ő, Anya Marina és az Editors egyértelműen több életet visznek az albumba, mint válogatott társaik. Az utolsó, Alexandre Desplat komponálta muzsika pedig egészen egyszerűen elbűvölő. Érzelmes, kifejező és minden akkordjában megragadó.


Az eredeti filmzene

Alexandre Desplat csillaga gyorsan és magasra emelkedett. 2004-ben a Leány gyöngy fülbevalóval című filmhez komponált zenéje (melyet számos neves díjra jelöltek) meghozta neki a nemzetközi hírnevet, azóta pedig az egyik legfoglalkoztatottabb filmzeneszerzővé vált. Újholdhoz szerzett muzsikája ismét fantasztikus. Dallamai észrevétlenül másznak a fülünkbe és egyúttal a lelkünkbe. Az első, sodró erejű szám bontja ki a filmzene többször visszatérő, fő témáját, melynek zongorás feldolgozását már hallhattuk a válogatás albumon. A beszédes című darabok mindegyike gondosan megkomponált, jól felépített, Desplat mesterien variálja legszebb zenei lefutásait. A Twilight igazi világa és varázsa a komponista kottáinak lapjain jelenik meg, érdemes tehát rongyosra hallgatni a lemezt!

New moon – Original Motion Picture Soundtrack, 2009. (Warner Music)

1.    Death Cab for Cutie – Meet Me On the Equinox
2.    Band of Skulls – Friends
3.    Thom Yorke – Hearing Damage
4.    Lykke Li – Possibility
5.    The Killers – A White Demon Love Song
6.    Anya Marina – Satellite Heart
7.    Muse – I Belong To You (New Moon Remix)
8.    Bon Iver & St. Vincent- Rosyln
9.    Black Rebel Motorcycle Club – Done All Wrong
10.    Hurricane Bells – Monsters
11.    Sea Wolf- The Violet Hour
12.    OK Go – Shooting the Moon
13.    Grizzly Bear – Slow Life
14.    Editors – No Sound But the Wind
15.    Alexandre Desplat – New Moon (The Meadow)

New moon – The Score, Music by Alexandre Desplat, 2009.

1. New Moon
2. Bella Dreams
3. Romeo & Juliet
4. Volturi Waltz
5. Blood Sample
6. Edward Leaves
7. Werewolves
8. I Need You
9. Break Up
10. Memories Of Edward
11. Wolves V. Vampire
12. Victoria
13. Almost A Kiss
14. Adrenaline
15. Dreamcatcher
16. To Volterra
17. You’re Alive
18. The Volterra
19. The Cullens
20. Marry Me, Bella
21. Full Moon

Kollár Flóra Anna

A BGF túltelített turizmus-vendéglátás szakának táborát erősítem, így bárkiben joggal merül fel a kérdés, mit keresek egy filmkritikai oldal szerkesztői között. A válasz a sokoldalúság, az ember addig próbáljon ki mindent, amihez kedvet, tehetséget érez, míg lehetősége van rá. Így voltam ezzel én is, mikor 2008 augusztusában, laikus filmimádóként a Filmtekercshez kerültem. Azóta nagy szerelmem, a rendezvényszervezés mellett folyamatosan fejlesztem a bennem érlelődő újságírót.

Filmek: Mindenevő lévén, nem tudok listát írni a kedvenceimről. Felőlem támadhat a Mars, apríthatnak a zombik, hősködhetnek a túsztárgyalók, szenvedhetnek fiatal, vagy épp idősödő párocskák az élet nagy dolgain. Jöhet a szórakoztató „limonádétól” kezdve, a könnyekig megható drámán keresztül a sötét hangulatú thrillerig minden; bármit szívesen megnézek, majd szelektálok.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!