Magazin

Évértékelés – A Magyar Filmkritikusi Díj margójára

2019 egy, az egész hazai filmipart érintő tragédiával indult – Andy Vajna halálával. Személye megosztó volt, de tény, hogy filmügyi kormánybiztosként a magyar film életében új időszámítást hozott. Csakúgy ahogy halálával is – az idei év első felét az utána keletkező űr és a feszült várakozás jellemezte: hogyan tovább?

A várakozásban a filmszakma öntudatra ébredt, és az utóbbi években nem látott sebességgel szerveződött érdekképviseleti csoportokba: így született meg idén a Magyar Játékfilmrendezők Egyesülete, a Szinkron Alapszervezet és a MADOKE, a Magyar Dokumentumfilmesek Egyesülete.

Véleményed van a cikkről vagy a filmről? Írd meg nekünk kommentben!

A szerveződés talán ösztönös volt, talán tudatos felkészülés az új érára, melytől elképzelhető, hogy nem alaptalanul tartanak az érintettek: az immáron a Nemzeti Filmintézet keretei között újjáalakuló Döntőbizottságban a szakma által ismert és többségében elismert szakembereket egy sokak által ismeretlen, erősen megosztó gárda váltotta, Andy Vajna helyét pedig a mozgóképiparban és mozgóképkultúrában gondolkodó Káel Csaba vette át – nagy kérdés, hogyan tud majd dolgozni egy olyan országban, ahol attól hangos a sajtó, hogy megszűntethetik a mozgóképkultúra és médiaismeret tantárgyat… Ez azonban a jövő zenéje – most a tisztem a tavalyi év értékelése.

Hajduk Károly átveszi a díjat Báron Györgytől / Fotó: Agyagási Sándor

Két Oscar-díj és olyan csodálatos filmek után, mint a Testről és lélekről vagy az 1945, a szakma öregjei 2019-ben erőt gyűjtöttek vagy éppen forgattak – ez azonban remek lehetőséget adott az új generációnak, hogy ne csak hallassa a hangját, de fel is hívja magára a figyelmet.

Jó pár éve nem volt ennyi első és második film a mozikban; velük pedig új hangok, műfaji és tematikus sokszínűség – és persze az első filmekre jellemző hibák is – érkeztek. Idén a magyar mozibajárók átélhették az 1848-as szabadságharcot, a második világháború utáni időszakot, romantikázhattak (sokan) egy lakásban, nyomozhattak egy sorozatgyilkos és Drakula után és szembesülhettek a szexuális abúzus következményeivel – hogy csak néhányat említsek az ebben az évben terítékre kerülő témákból.

A széles tematikus és műfaji spektrum ellenére azonban volt, ami összekötötte az idén készült filmek többségét. Az erőszak és a pesszimizmus. Idén még a vígjátékok is gyakran hagytak keserű ízt a szánkban, a gyilkosság, a háború, a verbális vagy a nemi erőszak árnya pedig szinte minden filmet belengett.

A díj / Fotó: Agyagási Sándor

A traumák egyéni és közösségi szinten egyaránt megjelennek a mindennapjainkban, feldolgozásukban ezek az alkotások rendkívül fontosak – mellettük azonban valódi mélységükben kellene kibontakoznia a játékosságnak, a humornak, a felhőtlen kapcsolódásoknak is – ezek viszont idén szinte csak jól ismert sémákon keresztül jutottak el a nézőkhöz.

Nincs új szavunk, azaz nincs új képünk az örömre?

Pedig az utóbbi évek bebizonyították, hogy a közönség nyitott az újításokra, és díjainkkal mi is igyekszünk kifejezni, hogy a kísérletezők bátorsága viszi előre a filmszakmát – műfajtól függetlenül.

A díjazottak / Fotó: Agyagási Sándor

Addig is tegyük el magunkban ezt a mai képet, hiszen van miért ünnepelni. A mozivásznat uraló pesszimista felhangok ellenére is van okunk ugyanis a bizakodásra – még ha mélyebbre is kell tekintenünk a megszokottnál. Szellemes megoldásokat, csodás képeket, parádés színészi alakításokat, megunhatatlan filmzenéket, bátor kísérleteket és sok-sok dicséretre méltó szakmunkát adott nekünk ez az év is. Az idén elinduló filmesek jó lendületet vettek hát – bízunk benne, hogy a nekik ítélt díjaink további biztatást jelentenek útjukon.

***

A fenti évértékelőt a magyar filmkritikusi díjátadó előtt mondtam, a díjazottak listáját itt találjátok.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.