Magazin

Ezt most le kéne töltened

Havasmezői GergelyAz utóbbi évek egyik legérdekesebb magyar filmjéről még nem is hallottál. És sose készül párja, mert nem éri meg.

Havasmezői Gergely írása.

Az utóbbi évek egyik legjobb magyar filmjéről még nem is hallottál: úgy hívják, Cycle, és nem egyszerű történet. Sem a film (az alkotó szavai szerint „megköveteli a néző aktív részvételét” és „a gondolkodó elme szórakoztatására készült”), sem a mögötte álló sztori (néhány durva csalódás után azzal végződik: „végül tönkrementünk”).

A Cycle, ez a 2013-as animációs sci-fi a maga rejtélyes narratívájával, nagyszerű grafikájával, csodálatos hangulatával egyetlen ember munkája volt. Sóstai Zoltán két éven át csak ezen a filmen dolgozott. „Újra kellett gyártanom az összes animációt, a szájmozgásokat, helyszíneket kellett kivenni és hozzágyártani – aztán asset management, shot management, hanggenerálás és a többi. A filmzenét a barátnőm, Szabó Kinga készítette” – mesélte a Filmtekercsnek. És akkor, 2013-ban, miután a filmje mozikba került, azt is elárulta, hogy esze ágában sincs többé  filmekkel foglalkozni. „Utólag sziszifuszi munkának érzem az egészet; tök sokat áldozol arra, hogy kész legyen egy film, és a néző számára ez csak »egy film«, ami kicsit kikerül a világ elé, és aztán megy a süllyesztő mélyére.

A film  elkészítése heroikus vállalkozás volt, de még egyszer nem fog megtörténni – hacsak másvalakit el nem kap ugyanez az őrület. Az egész kísértetiesen emlékeztet engem az utóbbi évtized egyik legjobb magyar sci-fi regényére – amiről jó eséllyel szintén nem hallottál –, a Csodaidők-sorozatra. A kortárs magyar mezőnyben ezt láttam egyetlennek, ami eléri a nemzetközi A-lista szintjét. Görgey Etelkának szintén nem jelent meg több könyve.

Cycle 2

A Cycle-t egyébként egy milliárdos áfacsalási ügyből kellett kimenteni, már ha a P. Koltai Gábor producer ellen felvetett vádak igazak – amiket ő természetesen tagad (és a tagadáshoz felhasználja érvként magát a Cycle-t is, mintha bizony kifizette volna).

Csak álmodozom: Képzeljük el azt a világot, amelyikben igenis elkészülnek a P. Koltai által megrendelt filmek. Egy teljes költségvetésű Cycle? Valami még bátrabb vállalkozás, mondjuk olyan, amilyen például az utóbbi idők egyetlen valóban merész filmje (és kudarca), a Manieggs volt? Magyar nagyfilm-animációs reneszánsz? Nekem tetszene ez a világ.

Egy átlag 2-5 év alatt megcsinálható kreatív projekt elkészítését ineffektívnek tartom. Ez alatt azt értem, hogy ha mondjuk egész hátralévő életemben ezt csinálhatnám, a viszonylag hosszú gyártási ciklusok miatt nem tudnék eleget tanulni a hibákból, nem tudnék eleget fejlődni, ami pedig ennyi munkaidő alatt létrejön, az jó esetben is csak egy egyszer-kétszer nézhető film (…) Az animációs filmkészítés még mindig nem egy személy által összehozható dolog, és az iparági tendenciák alapján azt mondom, hogy túl lassú a technológiai fejlődés üteme ahhoz, hogy ez a közeljövőben megváltozzon. Kivételek vannak, de jelenleg egy belátható életpályamodellt egyemberes, otthoni animációs filmgyártásra nem lehet alapozni” – írta két év múltán a rendező. (Bár hozzátette: a még mindig kicsi, de legalább tíz-húsz fős produkciók már kellő minőségben dolgozhatnak akár nemzetközi szintre is.)

Cycle produkciós kép
Cycle produkciós kép (Sóstai Zoltán).

Sóstai Zoltán egy ideig szabadúszóként dolgozott, most egy VFX/utómunkacégnél dolgozik külföldi és magyar filmek utómunkáin, no meg reklámokon. Maga a Cycle 2013 óta eljutott az Ottawai Animációs Filmfesztivál versenyfilmjei közé és a WorldConra is, Argentínában és Brazíliában moziban is bemutatták. VOD-n nemsokára megjelenik, de erről még Sóstai sem tud pontosabbat; az Amazonon mindenesetre már tölthető.

Le is kéne töltened. Mert sose lesz párja: részben a vállalkozás képtelensége miatt, részben egy csaló miatt.*

(*Már ha beigazolódnak a vádak. P. Koltai, lécci, ne perelj be minket.)

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com